PsychologyNow Team

Παιδικοί Έρωτες | Αθανάσιος Αλεξανδρίδης

Παιδικοί Έρωτες | Αθανάσιος Αλεξανδρίδης

PsychologyNow Team
εικόνα του βιβλίου Παιδικοί Έρωτες

Οι ‘‘Παιδικοί Έρωτες’’ του Αθανάσιου Αλεξανδρίδη από τη σειρά Ανήσυχων Γονέων των εκδόσεων Ίκαρος, αποτελεί το πρώτο βιβλίο μιας πρωτότυπης σειράς βιβλίων που προέκυψε από απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις του συγγραφέα με μια ομάδα γονέων.


paidikoierwtesesw

Η Μαγδαληνή Γεωργιάκου γράφει για το βιβλίο:

Οι ‘‘Παιδικοί Έρωτες’’ του Αθανάσιου Αλεξανδρίδη από τη σειρά Ανήσυχων Γονέων των εκδόσεων Ίκαρος, αποτελεί το πρώτο βιβλίο μιας πρωτότυπης σειράς βιβλίων που προέκυψε από απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις του συγγραφέα με μια ομάδα γονέων. Μια ομάδα Ανήσυχων Γονέων για αυτά που συμβαίνουν στα παιδιά τους, στο σπίτι, στο σχολείο, στην κοινωνία. Ανήσυχων, επειδή δεν επαναπαύονται, αλλά ζητούν να μάθουν, όπως μας πληροφορεί το οπισθόφυλλο του βιβλίου. Προσωπικά θα προσέθετα ότι είναι Ανήσυχοι Γονείς επειδή θυμούνται ότι ήταν κάποτε κι οι ίδιοι παιδιά.

Η συζήτηση ξεκινάει με τις ερωτήσεις των γονέων στις οποίες απαντάει διεξοδικά και με μεγάλη σαφήνεια ο ψυχαναλυτής, και στη συνέχεια προκύπτει ο διάλογος μεταξύ των γονέων και του ψυχαναλυτή. Ένας διάλογος όπου προεξάρχουν ο αυθορμητισμός και η ειλικρίνεια, ένας διάλογος ζωντανός, πλούσιος, γόνιμος και ταυτόχρονα παιγνιώδης και απολαυστικός.

Οι γονείς έχουν ανησυχίες και προβληματισμούς. Θέλουν να ενημερωθούν για τον ερωτισμό στην παιδική ηλικία, για τον παιδικό αυνανισμό, για το θηλασμό, για το μωρό, για τα διαγενεαλογικά τραύματα, για τη σεξουαλική ταυτότητα, για τις διαταραχές της σεξουαλικής ταυτότητας, για την πληροφόρηση του παιδιού σχετικά με τα γεννητικά του όργανα, για τις παιδικές θεωρίες περί σεξουαλικότητας, για τις ερωτογόνες ζώνες. Θέλουν να συζητήσουν για τον γονέα ως αρσενικό ή θηλυκό, για τη μητέρα ως κυρίαρχη παρουσία, για τη μητέρα ως πηγή γοητείας, για το ερωτικό πρότυπο, για τη γλώσσα, για τη σχέση μητέρας και κόρης, για τη σχέση μητέρας και γιου, για τη σχέση πατέρα και γιου, για τη σχέση πατέρα και κόρης, για το αίσθημα της ευχαρίστησης, για το αίσθημα της ασφάλειας. Ενδιαφέρονται για την επανάληψη της σχέσης μητέρας-παιδιού, για τον πόλο του πατέρα, για το μίσος προς τον πατέρα, για τις ταυτίσεις προς τη μητέρα και προς τον πατέρα, για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του παιδιού, για το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα, για τη λύση του Οιδιποδείου. Θέλουν να μάθουν για τον προσωπικό χρόνο των γονέων, για τη ‘‘φιλική’’ σχέση γονέα και παιδιού, για την ομοφυλοφιλία στις γυναίκες, για την ομοφυλοφιλία στους άντρες, για τη σεξουαλικότητα στην εφηβεία, για το φυσιολογικό και το κανονικό, αλλά και τόσα άλλα ακόμη.

Επιπλέον, πολύ ενδιαφέρον είναι αυτό που προκύπτει και αφορά στους παιδικούς έρωτες των γονέων, τις ερωτήσεις των παιδιών για τη σεξουαλική ζωή των γονέων, τις απαντήσεις των γονέων για την σεξουαλική τους ζωή, τη στάση των γονέων απέναντι στους πειραματισμούς των παιδιών, το γυμνό μέσα στην οικογένεια, τη διαφορά της εφηβείας στην εποχή μας από την εφηβεία προηγούμενων γενεών κ.α.

Οι γονείς έχουν αγωνίες για το πως θα ενημερωθούν τα παιδιά τους για τη σεξουαλική παρενόχληση, πως να διαχειριστούν το θέμα της ομοφυλοφιλίας, πως να ενημερωθούν τα παιδιά για το AIDS, ποια είναι τα όρια ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά, πως να αντιμετωπίσουν τα διάφορα θέματα εκφοβισμού ή την ενδοοικογενειακή σεξουαλική παραβίαση, τι συμβαίνει με τη σεξουαλική προκλητικότητα, τα διεγερτικά αναγνώσματα, τις ερωτικές σκηνές στην τηλεόραση, τα πορνοσάιτ και πολλά περισσότερα.

Διαβάζοντας το βιβλίο ένιωσα για μια ακόμη φορά την ανησυχία που φέρνουν στις ατομικές θεραπείες τους οι άνθρωποι που είναι γονείς. Μέσα σε αυτό το βιβλίο η ανησυχία έγινε λέξεις και εικόνες. Βρήκε υποδοχή τόσο για τους ίδιους τους γονείς όσο και για τους αναγνώστες. Επιπλέον, διαβάζοντας το βιβλίο ως Ανήσυχος Γονέας κι εγώ, ένιωσα ότι οι σκέψεις και τα ερωτήματα των γονέων είναι κατά κάποιο τρόπο και δικά μου. Είναι θέματα που υπάρχουν μέσα σε κάθε οικογένεια, θέματα που προκύπτουν όταν μεγαλώνουμε παιδιά, προβληματισμοί που κουβεντιάζουμε με τους γονείς των φίλων των παιδιών μας. Και ήρθε ο ψυχαναλυτής να τα ακούσει, να τα κρατήσει και να τα μεταβολίσει για να πάρουμε ικανοποίηση και γνώση από την ανάγνωση αυτού του πολύτιμου βιβλίου.

Κι επειδή δεν είναι μόνο οι "Παιδικοί Έρωτες" που απασχολούν τους Ανήσυχους Γονείς, ακολουθεί πάρα πολύ σύντομα και δεύτερο βιβλίο με τίτλο "Παιδικοί Φόβοι". Περιμένουμε με ανυπομονησία!


H Μαγδαληνή Γεωργιάκου είναι Κλινικός Ψυχολόγος. Σπούδασε Ψυχολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία στο UniversityofIndianapolis. Είναι υποψήφιο μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρίας (ΕΨΕ) από το 2012. Στο παρελθόν είχε σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και εξειδικεύτηκε στη Χρηματοοικονομία. Εργάστηκε στον τραπεζικό κλάδο μέχρι το 2000. Ως ψυχολόγος έχει συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΙΨΥΠΕ). Διατηρεί γραφείο στον Πειραιά.

Ο συγγραφέας:
Ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης είναι ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος, διδάσκων ψυχαναλυτής της Ελληνικής, της Γαλλικής και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης. Η κλινική και θεωρητική του εργασία καλύπτει ένα ευρύτατο φάσµα της ψυχοπαθολογίας, µε κύριους άξονες τη δηµιουργία και την αποδιοργάνωση της ταυτότητας, της ψυχοσωµατικής ενότητας και της γλώσσας. Οι εργασίες του έχουν δηµοσιευθεί σε πολλές συλλογικές εκδόσεις και σε τέσσερα αυτοτελή βιβλία. Τα πιο πρόσφατα είναι το Φύση και Λόγος στην ψυχανάλυση (Ίκαρος, 2011) και Το παιδικό ψυχόσωµα (Γαβριηλίδης, 2014). Παράλληλα από το 1992 εκδίδει συστηµατικά ποίηση. Οι πιο πρόσφατες συλλογές του είναι SMS (Ίκαρος, 2008), Υπέρθλιψη (Ίκαρος, 2011) και Το πρωτάκι.

ISBN13    9789605721640
Εκδότης  ΙΚΑΡΟΣ
Σειρά  ΣΧΟΛΗ ΑΝΗΣΥΧΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
Χρονολογία Έκδοσης  Μάιος 2017
Αριθμός σελίδων   192
Διαστάσεις  24x17

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...