PsychologyNow Team

Βιβλιοπροτάσεις: Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων - Mel Robbins

Βιβλιοπροτάσεις: Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων - Mel Robbins

PsychologyNow Team

Ο Κανόνας θα σας βοηθήσει να ζήσετε, να αγαπήσετε, να δουλέψετε και να μιλήσετε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και κουράγιο κάθε μέρα. Χρησιμοποιήστε τον μια φορά και θα είναι εδώ για σας όποτε τον χρειαστείτε.


Πέντε δευτερόλεπτα αρκούν για να αλλάξει η ζωή σας;

KANONAS 5 DEYTEROLEPTWN E
Αν ψάχνετε το ένα άτομο που θα αλλάξει τη ζωή σας, κοιτάξτε στον καθρέφτη. Πρόκειται να μάθετε κάτι εντυπωσιακό – αρκούν πέντε δευτερόλεπτα για να αλλάξετε τη ζωή σας. Φαίνεται σαν ψέμα, έτσι; Δεν είναι. Είναι επιστήμη. Θα σας το αποδείξω.

Μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας παίρνοντας μια απόφαση των πέντε δευτερολέπτων τη φορά. Στην πραγματικότητα, είναι ο μόνος τρόπος να αλλάξετε. Αυτή είναι η αληθινή ιστορία του Κανόνα των 5 Δευτερολέπτων: Τι είναι, γιατί λειτουργεί και πώς μεταμόρφωσε τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ο Κανόνας είναι εύκολος και η επιρροή του σημαντική. Μόλις μάθετε τον Κανόνα, μπορείτε να αρχίσετε να τον χρησιμοποιείτε αμέσως.

Ο Κανόνας θα σας βοηθήσει να ζήσετε, να αγαπήσετε, να δουλέψετε και να μιλήσετε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και κουράγιο κάθε μέρα. Χρησιμοποιήστε τον μια φορά και θα είναι εδώ για σας όποτε τον χρειαστείτε.

 

Δημιούργησα τον Κανόνα των 5 Δευτερολέπτων σε μια περίοδο της ζωής μου που τα πάντα κατέρρεαν. Και όταν λέω τα πάντα, εννοώ τα πάντα: ο γάμος μου, τα οικονομικά μου, η καριέρα μου και η αυτοπεποίθησή μου είχαν πάρει την κάτω βόλτα. Τα προβλήματά μου έμοιαζαν τόσο μεγάλα, που κάθε πρωί δυσκολευόμουν να σηκωθώ από το κρεβάτι.

Έτσι ξεκίνησε ο Κανόνας – επινόησα τον Κανόνα για να με βοηθήσει να αλλάξω τη συνήθειά μου να πατάω την αναβολή στο ξυπνητήρι

Αντί να πατήσω την αναβολή, άρχισα να μετράω. Αντίστροφα. 5… 4… 3… 2… 1… Και μετά σηκώθηκα. Όταν χρησιμοποίησα τον Κανόνα για πρώτη φορά πριν από επτά χρόνια, νόμιζα πως ήταν ανόητος. Δεν είχα καταλάβει πως είχα επινοήσει μια ισχυρή μεταγνωσιακή τεχνική που θα άλλαζε τα πάντα στη ζωή, τη δουλειά και την εικόνα που είχα για τον εαυτό μου.

Όσα μου συνέβησαν από τότε που ανακάλυψα τον Κανόνα των 5 Δευτερολέπτων και τη δύναμη των αποφάσεων των πέντε δευτερολέπτων είναι απίστευτα. Δεν ξύπνησα απλώς – ήρθαν τα πάνω κάτω στη ζωή μου. Χρησιμοποίησα αυτό το ένα και μόνο εργαλείο για να πάρω τον έλεγχο και να βελτιώσω τα πάντα. Από τις ακάλυπτες επιταγές της τράπεζας με τα επτά ψηφία και τους καβγάδες με τον άντρα μου, πέρασα στον εορτασμό των είκοσι χρόνων γάμου.

Ο Κανόνας των 5 Δευτερολέπτων άλλαξε τα πάντα…

Χρησιμοποιώντας τον Κανόνα, άλλαξα την τάση μου να σκέφτομαι υπερβολικά ακόμα και την παραμικρή κίνηση. Μου δίδαξε πώς να πάψω να αμφιβάλλω και να αρχίσω να πιστεύω στον εαυτό μου, στις ιδέες μου και στις ικανότητές μου και μου έδωσε την εσωτερική δύναμη να γίνω ένας καλύτερος και πιο ευτυχισμένος άνθρωπος, όχι για τους άλλους, αλλά για μένα.

Ο Κανόνας μπορεί να κάνει το ίδιο και για σας. Θα ανακαλύψετε πώς οι αποφάσεις των πέντε δευτερολέπτων και οι καθημερινές θαρραλέες πράξεις αλλάζουν τη ζωή σας. Αυτό είναι κάτι ακόμα μοναδικό όσον αφορά τον Κανόνα – μπορεί να τον δημιούργησα, αλλά δεν πρόκειται μόνο για τη δική μου ιστορία. Θα βρείτε ανθρώπους από όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούν τον Κανόνα για να αλλάξουν τις ζωές τους!

Η ζωή απαιτεί κουράγιο. Και αυτό ακριβώς είναι που σας βοηθά να ανακαλύψετε ο Κανόνας – το κουράγιο να γίνετε ο καλύτερος εαυτός σας.

Πώς μπορεί ένα απλό εργαλείο να δουλεύει με τόσους τρόπους;

Σπουδαίο ερώτημα. Ο Κανόνας των 5 Δευτερολέπτων έχει αποτέλεσμα σε ένα μόνο πράγμα – ΣΕ ΕΣΑΣ. Κρύβετε κάτι σπουδαίο μέσα σας. Ακόμα και στα χειρότερά σας, υπάρχει κάτι σπουδαίο εκεί μέσα. Ο Κανόνας θα σας δώσει τη διαύγεια να αντιληφθείτε αυτό το μεγαλείο και το κουράγιο να το αξιοποιήσετε.

Χρησιμοποιώντας τον Κανόνα, βρήκα το κουράγιο να κάνω πράγματα που σκεφτόμουν για χρόνια και έβρισκα συνεχώς δικαιολογίες. Μόνο μέσω της δράσης ξεκλείδωσα τη δύναμη μέσα μου για να γίνω ο άνθρωπος που ήθελα πάντα να γίνω και την αυτοπεποίθηση που εκδηλώνω στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο και στη σκηνή είναι αυτή που αποκαλώ «Αληθινή Αυτοπεποίθηση».

Απέκτησα την Αληθινή Αυτοπεποίθηση μαθαίνοντας πώς να τιμώ το ένστικτό μου μέσω της δράσης, ώστε να το κάνω πραγματικότητα. Χρησιμοποιώ το ρήμα «τιμώ» επίτηδες. Γιατί αυτό κάνετε όταν χρησιμοποιείτε τον Κανόνα. Τιμάτε τον εαυτό σας. Προωθείτε τις ιδέες σας. Και κάθε φορά που τον χρησιμοποιείτε κάνετε ένα ακόμα βήμα για να γίνετε ο άνθρωπος που είστε πραγματικά. Άλλαξα, δεν είμαι πια ο άνθρωπος που σκέφτεται μια ιδέα, αλλά απέκτησα την αυτοπεποίθηση να τη μοιράζομαι, να δρω και να τη διεκδικώ.

Αν χρησιμοποιείτε σταθερά τον Κανόνα και τιμάτε τα ένστικτά σας με τις πράξεις σας, θα συμβεί και σε εσάς η ίδια μεταμόρφωση. Καθώς χρησιμοποιούσα όλο και περισσότερο τον Κανόνα στη ζωή μου, συνειδητοποίησα ότι έπαιρνα μικρές αποφάσεις κάθε μέρα που με κρατούσαν πίσω. Σε πέντε δευτερόλεπτα αποφάσιζα να μη μιλήσω, να περιμένω, να μη ρισκάρω. Ήθελα να δράσω και μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα το μυαλό μου γέμιζε με δικαιολογίες, αμφιβολία, ανησυχία ή φόβο.

Εγώ ήμουν το πρόβλημα και μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα μπορούσα να πιέσω τον εαυτό μου και να γίνω η λύση. Το μυστικό για την αλλαγή ήταν μπροστά στα μάτια μου τόσο καιρό – αποφάσεις των πέντε δευτερολέπτων.

Έχετε δει ποτέ την περίφημη ομιλία του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας στο Κολέγιο Κένιον το 2005; Αν δεν την έχετε δει ή ακούσει, μπορείτε να τη βρείτε στο YouTube και αξίζει σίγουρα τα 20 λεπτά που θα σας πάρει για να τη δείτε.

Στην ομιλία του, ο Γουάλας πηγαίνει στο μικρόφωνο και ξεκινά με ένα αστείο: Δύο μικρά ψάρια κολυμπάνε και συναντούν ένα άλλο, μεγαλύτερης ηλικίας, ψάρι στην αντίθετη πλευρά, που τα χαιρετάει και λέει: «Καλημέρα, παιδιά. Πώς είναι το νερό;». Και τα νεαρά ψάρια κολυμπούν για λίγο και τελικά το ένα από αυτά κοιτάζει το άλλο και λέει: «Τι στο καλό είναι το νερό;».

Μπορείτε να ακούσετε το κοινό να γελά στο βίντεο και μετά ο Γουάλας εξηγεί αμέσως την ουσία της ιστορίας του, που είναι ότι «οι πιο προφανείς, σημαντικές πραγματικότητες είναι συχνά αυτές που δυσκολευόμαστε περισσότερο να δούμε και να συζητήσουμε».

Θα χρειαστεί να προσπαθήσετε για να ανακαλύψετε τη δύναμη μέσα σας;

Ναι, σίγουρα. Είναι ο τρόπος να μάθετε πώς να αγαπάτε και να εμπιστεύεστε αρκετά τον εαυτό σας ώστε να πάψετε να περιμένετε και να αρχίσετε να αρπάζετε τη μαγεία, τις ευκαιρίες και τη χαρά που μπορεί να σας προσφέρουν η ζωή, η δουλειά και οι σχέσεις σας.

Ανυπομονώ να ακούσω τι θα συμβεί όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τον Κανόνα των 5 Δευτερολέπτων.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων της Mel Robbins. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.dioptra.gr

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...