PsychologyNow Team

Βιβλιοπροτάσεις: Η Δύναμη της προσήλωσης - Dandapani

Βιβλιοπροτάσεις: Η Δύναμη της προσήλωσης - Dandapani

PsychologyNow Team

Το βιβλίο Η Δύναμη της προσήλωσης υποστηρίζει ότι προσήλωση είναι μια δεξιότητα που μπορεί να αποκτήσει κάθε άνθρωπος, αρκεί να αφιερώσει χρόνο και προσπάθεια. Σε βοηθά να διοχετεύεις την ενέργειά σου στους στόχους σου και να αποφύγεις τη διάσπαση προσοχής.


Δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς;

H DYNAMH THS PROSHLWSHS EΑν παρατηρείς ότι δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς και το μυαλό σου μοιάζει να «τρέχει» διαρκώς σε ασυνάρτητες σκέψεις, μη θυμώνεις με τον εαυτό σου. Η προσήλωση είναι μια ικανότητα που κατά βάση διδάσκεται και εξασκείται, δεν μας είναι έμφυτη.

Ακούμε για τη σημασία του mindfulness στην ζωή μας, για το πόσο μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα και να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία. Αλλά πώς μπορούμε να εκπαιδευτούμε να το εφαρμόσουμε στη ζωή μας;

Όπως δε θα απαιτούσε από έναν άνθρωπο που δεν έχει παίξει ποτέ του πιάνο να καθίσει στα πλήκτρα και να παίξει Μπετόβεν εξαιρετικά… έτσι δεν είναι δίκαιο να απαιτείς από τον εαυτό σου να μπορεί να συγκεντρώνεται απόλυτα σε ό,τι κάνει! Είναι κάτι που ποτέ δεν έμαθες.

Δεν είναι ποτέ αργά!

Το βιβλίο Η Δύναμη της προσήλωσης υποστηρίζει ότι προσήλωση είναι μια δεξιότητα που μπορεί να αποκτήσει κάθε άνθρωπος, αρκεί να αφιερώσει χρόνο και προσπάθεια. Σε βοηθά να διοχετεύεις την ενέργειά σου στους στόχους σου και να αποφύγεις τη διάσπαση προσοχής.

Θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με το να μαθαίνεις να παίζεις πιάνο γιατί απαιτεί συνέπεια και υπομονή. Δεν μπορείς να γίνεις προσηλωμένος από τη μία μέρα στην άλλη.

Μια καθημερινή «άσκηση» για να εκπαιδευτείς σε αυτή τη δεξιότητα είναι να αφιερώνεις είκοσι λεπτά τη μέρα εστιάζοντας σε έναν διάλογο με ένα δικό σου άτομο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων στο τηλέφωνό σου, ή ότι άλλο μπορεί να σε αποσπάσει από το να δόσεις όλη σου την προσοχή στη συζήτηση. Θα δεις ότι σταδιακά θα μπορείς να διατηρείς αυτή τη συγκέντρωση περισσότερο και για παραπάνω αλληλεπιδράσεις μέσα στην μέρα. Ταυτόχρονα οι διαπροσωπικές σου σχέσεις θα βελτιωθούν καθώς η επικοινωνία αναμεσά σας θα γίνει πιο ουσιαστική.

Ο Dandapani πέρασε δέκα χρόνια σε μοναστήρι, λαμβάνοντας πολύτιμα μαθήματα για τα οφέλη της συγκέντρωσης. Η Δύναμη της προσήλωσης είναι ένας πρακτικός οδηγός με το απόσταγμα της σοφίας που απέκτησε.

Η σημασία του διαλείμματος

Η Λέξη κλειδί είναι σε όλα τα παραπάνω είναι το διάλειμμα. Δεν το περίμενες; Κι όμως! Είναι σημαντικό να δίνεις στον εαυτό σου χρόνο για ξεκούραση και επαναφόρτιση. Τα μικρά διαλείμματα μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη βελτίωση της εστίασης και της παραγωγικότητας σου. Για να μπορέσεις πραγματικά να εφαρμόσεις τη δύναμη της εστίασης στη καθημερινότητα σου, πρέπει να την εξασκείς κάθε μέρα.

Ο Dandapani εξηγεί πώς χρειάζεται επιμονή, επανάληψη και πίστη. Η εφαρμογή αυτών των διδαγμάτων θα βελτιώσει την ψυχική σου υγεία και θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις μεγαλύτερη ενσυναίσθηση ώστε να μπορείς να βιώσεις ουσιαστικά τη ζωή σου!

Το βιβλίο Η Δύναμη της προσήλωσης του Dandapani κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr.

Διάβασε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...