PsychologyNow Team

Ψ-Fact: Γιατί δεν μπορώ να σταματήσω να κάνω scrolling στο κινητό μου;

Ψ-Fact: Γιατί δεν μπορώ να σταματήσω να κάνω scrolling στο κινητό μου;

PsychologyNow Team

PSYFACT SCROLLING KINHTO

🧐Γιατί δεν μπορώ να σταματήσω να κάνω scrolling στο κινητό μου;

📱Σας έχει τύχει ποτέ να κάνετε ατελείωτο scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Μη νομίζετε ότι είστε μοναδικός/η, όλοι το κάνουμε!

🧠 Ωστόσο, η ψυχολογία γνωρίζει γιατί το κάνουμε αυτό: όλα έχουν να κάνουν με τον φαύλο αναζήτησης ντοπαμίνης και ανταμοιβής και τη σύνδεσή τους. Όταν κρατάτε το τηλέφωνό σας, διεγείρετε την ντοπαμίνη. Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τη ντοπαμίνη ως τη χημική ουσία της ευχαρίστησης, που σημαίνει ότι μας κάνει να αναζητάμε την απόλαυση και τις ευχάριστες δραστηριότητες, όπως το φαγητό, το σεξ, τα ναρκωτικά κ.λπ.

🎰 Αλλά η ντοπαμίνη μας κάνει επίσης να αναζητάμε πληροφορίες και εξάπτει την περιέργειά μας! Έτσι, όταν βρίσκεστε στο κινητό σας και συγκεκριμένα στα κοινωνικά δίκτυα, ενεργοποιείται ο φαύλος κύκλος της ντοπαμίνης και σας κάνει να θέλετε να συνεχίσετε να σκρολάρετε για να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες, με αποτέλεσμα να αναβάλλετε και την ικανοποίηση βασικών βιολογικών αναγκών σας!

🤒 Το τρομακτικό όμως είναι αυτό: δεν θα ικανοποιηθείτε ποτέ με τον όγκο των πληροφοριών που θα διαβάσετε! Πιθανότατα θα συνεχίσετε να διαβάζετε τις πληροφορίες που θα σας βγάζει στην οθόνη το κινητό σας, μέχρι κάτι πάρα πολύ σημαντικό να σας διακόψει τελικά... ή αποφασίσετε να σηκωθείτε από την καρέκλα για να σπάσετε τον φαύλο κύκλο της αναζήτησης ανταμοιβής.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...