PsychologyNow Team

Καλλιτέχνες έζησαν δεμένοι για ένα χρόνο δίνοντας ένα διαφορετικό νόημα στην ελευθερία

Καλλιτέχνες έζησαν δεμένοι για ένα χρόνο δίνοντας ένα διαφορετικό νόημα στην ελευθερία

PsychologyNow Team
ο Tehching Hsieh δεμένος με την Linda Montano

Σε αυτό το έργο τέχνης δεν μπορούμε να κρύψουμε τις αρνητικές πλευρές μας. Δεν μπορούμε να είμαστε ντροπαλοί. Πρόκειται για κάτι περισσότερο από την ειλικρίνεια: πρόκειται για τον αυθεντικό εαυτό μας.


Θα μπορούσατε να φανταστείτε τον εαυτό σας σωματικά δεμένο με κάποιο άλλο άτομο για έναν ολόκληρο χρόνο; Φανταστείτε λοιπόν, να κάνετε τις καθημερινές σας δουλειές μαζί, να κοιμάστε μαζί, να τρώτε μαζί, να πηγαίνετε στο μπάνιο μαζί. Ακούγεται τρομακτικό και ίσως μια πολύ δύσκολη πρόκληση για πολλούς από εμάς. Παρόλα αυτά ένας καλλιτέχνης έκανε το τολμηρό βήμα παραμένοντας δεμένος με κάποιον άλλο άνθρωπο, για έναν ολόκληρο χρόνο. Για ποιο λόγο; Για χάρη της παραστατικής τέχνης.

Ο Tehching Hsieh είναι ένας Ταϊβανέζος-Αμερικανός καλλιτέχνης που έγινε πολύ δημοφιλής για την πρωτοπορία του στην παραστατική τέχνη (γνωστή και ως «τέχνη αντοχής»). Πρόκειται για μια μορφή έκφρασης που συνεπάγεται κάποιο είδος «αντιξοότητας» όπως ο συνεχής πόνος ή η απομόνωση για σημαντικές χρονικές περιόδους. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Hsieh έχει εκτελέσει πέντε διαφορετικές παραστάσεις που διήρκεσαν έναν ολόκληρο χρόνο η καθεμία.

Μέσω αυτών των παραστάσεων, ισχυρίστηκε ότι μετατρέπει τη δική του ζωή σε έργο τέχνης, καθιστώντας τον εαυτό του μέρος του μηνύματος που περνάει μέσα από τα έργα του. Φυσικά, αυτά τα μακροχρόνια έργα τέχνης συγκέντρωσαν την προσοχή του κοινού. Η τέταρτη παράστασή του,  η οποία ονομάζεται Rope Piece είχε ως προϋπόθεση δύο άτομα να είναι δεμένα με ένα σχοινί για 365 ολόκληρες ημέρες.

Τον Ιούλιο του 1983, ο Tehching Hsieh και η Linda Montano ξεκίνησαν την παράσταση δεμένοι με ένα σχοινί δύο μέτρων γύρω από τη μέση τους. Οι κανόνες της παράστασης ήταν δύο και απλοί: θα παρέμεναν δεμένοι για ένα χρόνο και δεν θα τους επιτρεπόταν να αγγίζουν ο ένας τον άλλον. Η Linda και ο Tehching έζησαν μαζί για έναν χρόνο, ακολουθώντας ο ένας τον άλλον και μοιράζοντας την καθημερινή τους ζωή με έναν πολύ προσωπικό τρόπο.

Μετά την ολοκλήρωση της παράστασης, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ζήτησαν από τον Hsieh να μοιραστεί κάποια πράγματα σχετικά με αυτή την ασυνήθιστη εμπειρία. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για το περιοδικό Ghost Magazine, εξήγησε:

Νομίζω ότι η Linda είναι το πιο ειλικρινές άτομο που έχω γνωρίσει στη ζωή μου και αισθάνομαι πολύ άνετα να της μιλήσω, να μοιραστώ την προσωπικότητά μου μαζί της. Είχαμε αρκετές διενέξεις, ωστόσο δεν νομίζω ότι αυτό είναι αρνητικό. Όποιος και να ήταν δεμένος με αυτόν τον τρόπο, ακόμα κι αν επρόκειτο για ένα ζευγάρι, είμαι βέβαιος ότι και αυτοί θα είχαν τις διαφορές τους. Σε αυτό το έργο τέχνης δεν μπορούμε να κρύψουμε τις αρνητικές πλευρές μας. Δεν μπορούμε να είμαστε ντροπαλοί. Πρόκειται για κάτι περισσότερο από την ειλικρίνεια - δείχνουμε τις αδυναμίες μας.

Η διερεύνηση και το νόημα της ελευθερίας μέσω της αντοχής είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα διδάγματα που καλούμαστε να μάθουμε μέσα από αυτή την παράσταση. Ο Hsieh είχε, κατά κάποιο τρόπο, τη δυνατότητα να κάνει ό, τι ήθελε, όμως το μόνο που απαγορευόταν να κάνει ήταν να αγγίξει τη Linda. Ωστόσο ό, τι ήθελε να κάνει, έπρεπε να το κάνει μαζί με τη Linda, έτσι η ελευθερία έγινε ένας πολύ περίπλοκος όρος και για τους δυο τους, και ίσως γι’ αυτό υπήρχαν πολλές διαφωνίες, επειδή έπρεπε να συμφωνήσουν σε ό, τι και αν έκαναν. Πιθανότατα να διαφωνούσαν έντονα όταν έπρεπε να αποφασίσουν πού να πάνε, τι να φάνε, πότε να επιστρέψουν στο σπίτι. Παρόλα αυτά, δεν παραβίασαν τους κανόνες.

Σε αυτό το έργο τέχνης, η ειλικρίνεια και η αποκάλυψη των αδυναμιών διαδραματίζουν ένα τεράστιο ρόλο. Πώς μπορείς να πεις ψέματα σε κάποιον που είναι δίπλα σου ολόκληρη την ημέρα; Λόγω αυτού του επιπέδου συνεχούς προσέγγισης και οι δυο τους έφτασαν σε ένα σημείο όπου δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν με την προσποίηση και απλά αφέθηκαν. Δεσμεύθηκαν να θυσιάσουν την ελευθερία τους για έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς αντάλλαγμα, επιδεικνύοντας τη δύναμη της αντοχής.

Η πραγματική αξία αυτής της παράστασης έγκειται στον τρόπο με τον οποίο μεταδίδει ένα μήνυμα για την επιμονή, την ελευθερία και την αποκάλυψη των αδυναμιών. Αυτό το έργο δεν προσπαθεί απλώς να προκαλέσει ανθρώπινα συναισθήματα αλλά μας κάνει να τα ζήσουμε μέσα από την εμπειρία του καλλιτέχνη.


Πηγή: culturacolectiva.com
Απόδοση-Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...