PsychologyNow Team

Ευχαριστήριο για την παράσταση "Έτσι είναι εάν έτσι νομίζετε"

Ευχαριστήριο για την παράσταση "Έτσι είναι εάν έτσι νομίζετε"

PsychologyNow Team

Θα θέλαμε, κατ’ αρχήν, να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που παρακολουθήσατε την παράσταση του έργου «Έτσι είναι εάν έτσι νομίζετε» στο Θεάτρο Τόπος Αλλού στις 20 Δεκεμβρίου. Ήταν μία ιδιαίτερη βραδιά, από το PsychologyNow.gr και τους συντελεστές του έργου για να δοθεί φωνή στην παρουσία σας ως θεατές και να στηρίξετε με την συμμετοχή σας τα παιδιά που φιλοξενούνται στη Πρότυπη Στέγη Ανηλίκων .


Αμέσως μετά το πέρας της παράστασης, ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συντελεστών της, και του κοινού με συντονίστρια την επιστημονική συνεργάτιδα του PsychologyNow.gr και ψυχοθεραπεύτρια Μιρέλλα Κορομπίλια. Η συζήτηση αυτή υπήρξε μια ακόμη ευκαιρία ν’ ακουστεί η φωνή του κοινού σε μία παράσταση, οι σκέψεις των θεατών, τα συναισθήματα τους, αλλά και οι διαφορετικές οπτικές του έργου που αποτυπώθηκαν ξεχωριστά στο κάθε θεατή αλλά και στους ηθοποιούς.

Μέσα από τις αφηγήσεις του κοινού σχετικά με το έργο φάνηκε σαν να έχει στηθεί ένα θεατρικό παιχνίδι από τον Πιραντέλο ξεκινώντας το ταξίδι του πάνω στη σκηνή το 1917, προσπαθώντας τότε να επιχειρηματολογήσει ως προς τη σχετικότητα και την ανυπαρξία της αλήθειας και αυτό το παιχνίδι να διαδραματίζεται γύρω μας έως και σήμερα. Φαίνεται πώς ένα μεμονωμένο γεγονός υπάρχει ταυτόχρονα σε άπειρες αλήθειες ανάλογα με τον παρατηρητή του, την οπτική γωνία, την εστίαση, τις προθέσεις κτλ. Έτσι, η ταυτότητα του κάθε ανθρώπου παρουσιάζεται ουσιαστικά ως προβολή και κατ’ επέκταση ως κάτοπτρο. Εκείνος που κοιτά είναι ταυτόχρονα και εκείνος που την ορίζει. Η αντικειμενικότητα, μία λέξη που χρησιμοποιούμε συχνά όταν «κρίνουμε» ανθρώπους και καταστάσεις μπορεί να είναι κάτι που μοιάζει μάλλον ανέφικτο. Ίσως στο πιραντελικό μοτίβο, ο άνθρωπος είναι ταυτόχρονα ένας, κανένας και εκατό χιλιάδες, κι η λεγόμενη «κοινή» λογική, ένα εργαλείο με πεπερασμένες δυνατότητες που όχι μόνο δεν μπορεί να συλλάβει αλλά ούτε καν να περιγράψει την πραγματικότητα.

Για τον Μπαχτίν, το νόημα γεννιέται από τη συνάντηση δυο υποκειμένων, ενυπάρχει σε δυο συναντώμενα και σχετιζόμενα νοήματα και η συνάντηση ξαναρχίζει αιωνίως. Έτσι, το πλαίσιο της διαλογικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων ή μεταξύ κειμένου και αναγνώστη δεν είναι ποτέ στατικό, αλλά ανοιχτό σε νέες επιρροές και σε νέες νοηματοδοτήσεις. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, μπορέσαμε να συνκατασκευάσουμε μία ιστορία για τον πολυφωνικό εαυτό που ξετυλίγεται στους ήρωες του έργο αλλά και στον καθένα μέσα μας.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...