PsychologyNow Team

Η τέχνη μπορεί να γλυκάνει και… την φρίκη

Η τέχνη μπορεί να γλυκάνει και… την φρίκη

PsychologyNow Team

Ιταλός καλλιτέχνης δρόμου μετατρέπει συνθήματα μίσους σε γλυκίσματα.


Σβάστικες στους τοίχους μετατρέπονται σε γιγαντιαία κεκάκια με πορτοκαλί ζαχαρόπαστα και οι λέξεις «Χίτλερ μου» σε «Μάφινς μου».

Όλα μέσα σε μια ημέρα εργασίας για τον ιταλό καλλιτέχνη δρόμου, ο οποίος μάχεται κατά του ρατσισμού μετατρέποντας τα σύμβολα μίσους, που εμφανίζονται σε γκραφίτι, σε εικόνες από λιχουδιές.

Φροντίζω την πόλη μου αντικαθιστώντας σύμβολα μίσους με λαχταριστά εδέσματα, λέει ο 39χρονος καλλιτέχνης, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Πιερπάολο Σπινάτσε και το καλλιτεχνικό του Τσίμπο (η ιταλική λέξη για το φαγητό).

TexnhGlykanei e1

TexnhGlykanei e2

TexnhGlykanei e3

TexnhGlykanei e4

Πρόσφατα, ένα ηλιόλουστο πρωινό ενημερώθηκε από τους 363.000 ακολούθους του στο Instagram ότι σε μια μικρή σήραγγα στα περίχωρα της Βερόνας υπήρχαν ζωγραφισμένες σβάστικες και ρατσιστικές ύβρεις.

Εκείνος έσπευσε εκεί, φορώντας το χαρακτηριστικό καπέλο του, έβγαλε από την τσάντα του τις μπογιές του και ρίχτηκε στη δουλειά, ενώ τα αυτοκίνητα περνούσαν από δίπλα του κορνάροντας.

Κάλυψε τα συνθήματα με ένα φωτεινό κομμάτι πίτσας μαργαρίτα και με μια σαλάτα καπρέζε, με μοτσαρέλα, ντομάτες και βασιλικό.

TexnhGlykanei e5

TexnhGlykanei e6

Έτσι μια σβάστικα μετατράπηκε σε μια τεράστια κόκκινη ντομάτα.

Καθώς δημιουργούσε το έργο στους τοίχους της σήραγγας, κάτι που χρειάστηκε περίπου 15 λεπτά για το κάθε κομμάτι του, οι οδηγοί περνούσαν από δίπλα του, χάζευαν και τον χαιρετούσαν.

Τα τελευταία χρόνια οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν προειδοποιήσει για τα αυξανόμενα κρούσματα ρατσισμού στη χώρα έπειτα από τα κύματα μετανάστευσης από την Αφρική.

TexnhGlykanei e7

Η φασιστική κουλτούρα και ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι έχουν ακόμη έναν σκληρό πυρήνα οπαδών στην Ιταλία.

Και ο Τσίμπο έχει γίνει διάσημος στη Βερόνα, έχει όμως δημιουργήσει και εχθρούς: «Τσίμπο να κοιμάσαι με τα φώτα αναμμένα!», έγραψε κάποιος σε ένα τοίχο.

TexnhGlykanei e8

TexnhGlykanei e9

TexnhGlykanei e10

Εκείνος όμως μετέτρεψε την απειλή σε …συστατικά για μια συνταγή για νιόκι.

Όταν έχεις να κάνεις με εξτρεμιστές δεν είναι ποτέ καλό γιατί είναι βίαιοι άνθρωποι, είναι συνηθισμένοι στη βία, αλλά είναι και δειλοί και πολύ χαζοί. Το σημαντικό είναι να ανακαλύψουμε εκ νέου αξίες που πιθανόν να έχουμε ξεχάσει, ειδικά τον αντιφασισμό και τη μάχη κατά των ολοκληρωτικών καθεστώτων, οι οποίες προκύπτουν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας αυτές τις αξίες, λέει ο ιταλός καλλιτέχνης.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.in.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...