Super User

Κοινωνική Κατοικία: ένας χώρος γεμάτος ελπίδα από τη ΜΚΟ Ανθρώπινοι Άνθρωποι

Κοινωνική Κατοικία: ένας χώρος γεμάτος ελπίδα από τη ΜΚΟ Ανθρώπινοι Άνθρωποι

Τη κυρία Βέρα Μεσσήνη την γνωρίσαμε μέσα από τις συναντήσεις του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων. Πάντα χαμογελαστή, αισιόδοξη, αναδύει μία δυναμική που κάνει τον κόσμο γύρω της να πιστεύει ότι τίποτα δεν θα πάει χαμένο. Όταν μάθαμε το 2012 ότι κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για τη σύσταση της ΜΚΟ Ανθρώπινοι Άνθρωποι, ήμασταν σίγουροι ότι θα έχει ανταπόκριση και θα επιτύχει στο έργο της.


Σε καιρούς κρίσιμους και δύσκολους, η παραίτηση αποτελεί για ορισμένους ανθρώπους την ευκολότερη επιλογή. Υπάρχουν όμως άνθρωποι σκέφτονται διαφορετικά και ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και η κυρία Μεσσήνη η οποία αντί να μείνει παρατηρητής των γεγονότων που συμβαίνουν γύρω της, ανέλαβε την ευθύνη και δημιούργησε από το μηδέν, την Κοινωνική Κατοικία.  Η Κοινωνική Κατοικία αποτελεί ένα πλαίσιο στο οποίο συνάνθρωποί μας οι οποίοι έχουν χτυπηθεί από τις κακουχίες και τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης, μπορούν να στεγαστούν και να έχουν τα απαραίτητα, και για πολλούς αυτονόητα, αγαθά καθημερινής ανάγκης, προκείμενου να επιζήσουν, να αισθανθούν αυτοπεποίθηση, να πατήσουν στα πόδια τους, να σηκώσουν το κεφάλι και να κάνουν το πρώτο βήμα προς ένα καλύτερο μέλλον.

Η κυρία Μεσσήνη μας έκανε την τιμή να μας υποδεχθεί στο φιλόξενο χώρο της και να μας μιλήσει για τον αγώνα της και τη δημιουργία της Κοινωνικής Κατοικίας . Όταν τη συναντήσαμε, ήταν ημέρα Δευτέρα όταν γίνεται ο ανεφοδιασμός των κατοικιών με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Είδαμε ένα πλήθος ανθρώπων να προσφέρει εθελοντική εργασία με μόνη ανταπόδωση ένα χαμόγελο από τους συνανθρώπους τους οι οποίοι μένουν στα διαμερίσματα της Κοινωνικής Κατοικίας.

Τι σας κινητοποίησε να δημιουργήσετε τη ΜΚΟ «Ανθρώπινοι Άνθρωποι»;

Όλα ξεκινούν από ένα γεγονός που μας δίνει αφορμή να κινητοποιηθούμε, όπως έγινε και στην προκειμένη περίπτωση. Συγκεκριμένα, δυο πελάτισσες μου, οι οποίες ήταν χωρισμένες και με την επιμέλεια των παιδιών τους και στις οποίες παρείχα δωρεάν θεραπευτική στήριξη επί 1 χρόνο, επειδή είχαν χάσει και τις δουλειές τους, ήρθαν στη συνεδρία τους δείχνοντάς μου το χαρτί της έξωσης από τα σπίτια τους. Αυτό έγινε την ίδια ημέρα με διαφορά λίγων ωρών, η μια το πρωί και η άλλη το απόγευμα. Σίγουρα ως ψυχολόγοι γνωρίζουμε ότι δεν ρουφάμε τα προβλήματα αλλά συμμετέχουμε στη θεραπευτική διαδικασία...το βράδυ όμως δεν μπορούσα να κοιμηθώ καθώς οι εικόνες αυτές με περιτριγύριζαν και έβλεπα μπροστά μου τη θλίψη στα πρόσωπά τους. Το σκέφτηκα λοιπόν, και την επόμενη ημέρα πήρα την απόφαση να δημιουργήσω την εταιρεία.

Αυτό ήταν το καταληκτικό, διότι μια εβδομάδα πριν συμβεί το γεγονός με την έξωση, και επειδή ασχολούμουν για χρόνια και με την πνευματική αναζήτηση είπα στις ομάδες μου: «Να σας πω κάτι; Πολύ ωραία η πνευματική αναζήτηση αλλά όμως πρέπει να νοιαζόμαστε και για τους διπλανούς μας που υποφέρουν». Όταν με ρώτησαν τι μπορούν να κάνουν στην αρχή δεν είχα ιδέα. Όμως όπως καθόμουν στο γραφείο μου στο Χαλάνδρι κοίταξα έξω τις γεμάτες καρπούς νεραντζιές και όπως βλέπω τα νεράντζια τους λέω «Να σας πω.. Θα μαζέψω τα νεράντζια, θα σας δώσω και τη συνταγή και θα κάνετε μαρμελάδες. Δεν θα δώσετε 2 ευρώ να τις αγοράσετε, θα τις κάνουμε με τα χεράκια μας, με αγάπη και θα τις μοιράσουμε στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη». Μαζεύω λοιπόν όλα τα νεράντζια, ετοιμάζουμε 35 βαζάκια μαρμελάδα, τα πάμε στο ΚΥΑΔΑ του Δήμου Αθηναίων και τα προσφέρουμε για τους άπορους συνανθρώπους μας.

Εκεί ήρθα αντιμέτωπη με το πρώτο ‘‘συμβάν’’ που με σόκαρε. Εκείνη την ώρα, μοίραζαν κάτι μικρές μπανάνες σε παιδάκια και ηλικιωμένους και υπήρχαν απίστευτες ουρές. Παρατήρησα την αντίδραση των παιδιών μόλις έβλεπαν τις μπανάνες: έδειξαν τέτοιο ενθουσιασμό και λαχτάρα για να πάρουν απλά ‘μια μπανάνα’. Αυτό που είδα με σόκαρε και με άγγιξε βαθύτατα.

Όλα αυτά λοιπόν ήταν η αφορμή για να ξεκινήσω και τώρα είμαι πολύ χαρούμενη γιατί έχουμε προχωρήσει αρκετά… προχωράμε αργά και σταθερά στα επόμενα στάδια.

Ποιος είναι ο σκοπός ίδρυσης της ΜΚΟ «Ανθρώπινοι Άνθρωποι»;

Ο πρώτος σκοπός μας είναι ο κάθε άνθρωπος να έχει το «σπιτικό» του και όλες μας οι ενέργειες κατευθύνονται προς τα εκεί, μέσα από την Κοινωνική Κατοικία την οποία φιλοδοξούμε να κάνουμε θεσμό. Δεύτερος σκοπός της εταιρείας μας είναι να μεταδώσουμε στους ανθρώπους τη φιλοσοφία της ανακύκλωσης και να αρχίσουν να ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος.

Που βρισκόμαστε σήμερα;

Εδώ, στο χώρο που μιλάμε, είναι η πρώτη Κοινωνική Κατοικία. Πρόκειται για αυτόνομα διαμερίσματα που έχουν παραχωρηθεί σε πρώην αστέγους. Υπάρχουν και άλλα πολλά διαμερίσματα σε άλλες πολυκατοικίες, και ευχόμαστε μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουμε στεγάσει όσες περισσότερες οικογένειες, και βέβαια και στη συνέχεια.

Πόσα άτομα μένουν τώρα εδώ και σε πόσα διαμερίσματα;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πλήρως εξοπλισμένα 15 διαμερίσματα, στα οποία μένουν 57 άτομα από τα οποία τα 29 είναι παιδιά. Ορισμένες οικογένειες έχουν μάλιστα και πολλά παιδιά. Δύο π.χ. έχουν 4 παιδάκια.

Στην ουσία λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι έχουν το δικό τους διαμέρισμα, κάτι που τους δίνει αυτονομία.

Ναι, κάθε διαμέρισμα είναι τελείως αυτόνομο αλλά και ασφαλές. Εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να παίρνουμε τρόφιμα και να τους τα μοιράζουμε. Ο καθένας από εκεί και έπειτα μαγειρεύει στο διαμέρισμά του, το καθαρίζει και το συντηρεί μόνος του.

Ποια είναι η διαδικασία για να επωφεληθεί κάποιος από την Κοινωνική Κατοικία;

Η διαδικασία για να εισαχθεί κανείς στην Κοινωνική Κατοικία έχει ως εξής: στην ΜΚΟ «Ανθρώπινοι Άνθρωποι», παραχωρούνται τα διαμερίσματα από ιδιώτες και εμείς, αφού τα επισκευάσουμε και τα επιπλώσουμε, τα παραχωρούμε στο Δήμο Αθηναίων και σύντομα και σε άλλους Δήμους προκειμένου να εισαχθούν οι άστεγοι συνάνθρωποί μας. Ο Δήμος Αθηναίων έχει λίστες με τους εγγεγραμμένους αστέγους, οι οποίοι πριν έρθουν εδώ, κάνουν όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, κυρίως για μεταδιδόμενα νοσήματα. Η εξέταση αυτή είναι απαραίτητη βάσει ευρωπαϊκού νόμου και γίνεται σε κρατικό νοσοκομείο χωρίς καμία επιβάρυνση.

Οπότε, αρχικά εγγράφονται στο Δήμο και μετά μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας γίνεται η επιλογή των πιο ευάλωτων ανθρώπων. Στην αρχή κοιτάξαμε ποιες οικογένειες έχουν τα περισσότερα μέλη, με τα περισσότερα παιδιά κτλ. Μια μητέρα για παράδειγμα, είναι άνεργη, μόνη και έχει 4 παιδιά. Ανήκει στις πολύ ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και είχε προτεραιότητα για να εισαχθεί στην Κοινωνική Κατοικία, όπως και έγινε. 

Το ευχάριστο με τα διαμερίσματα της Κοινωνικής Κατοικίας είναι ότι έχουν απαλλαχθεί από τον ΕΝΦΙΑ. Πέρυσι τον Νοέμβριο, πήρα την πρωτοβουλία και έκανα ένα αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών λέγοντάς τους ότι εφόσον παραχωρούν οι άνθρωποι τα άδεια τους διαμερίσματα, να κάνει κάτι και το Κράτος, όπως το να τους απαλλάξει από το χαράτσι. Μέσα σε μόλις 12 μέρες, επετεύχθη ο στόχος μας, πράγμα το οποίο θεωρώ καταπληκτικό. Μάλιστα, προκειμένου να υπάρξει έλεγχος, αναφέρουν εάν το παραχωρούν μέσω της Εταιρείας σε Δήμους ή στο κράτος. Έτσι λοιπόν τα διαμερίσματα δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για όσο διάστημα τα προσφέρουν.

Το κράτος, πέρα από το Δήμο Αθηναίων, έχει βοηθήσει την προσπάθειά σας;

Έχουμε βρει βοήθεια από το κράτος και μάλιστα με τρόπο που δεν το περιμέναμε. Η αρχή έγινε όταν συναντήθηκα με την πρώην πρόεδρο του ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Εκεί έχουν δημιουργήσει Ξενώνες, όπως και οι Δήμοι αλλα και υπνωτήρια, όπου μπορούν οι άνθρωποι να πάνε να πλυθούν το βράδυ. Μάλιστα, μια κυρία ήρθε και με βρήκε και μου είπε «κυρία Βέρα έστω και για 5 ημέρες», γιατί μετά από 5 ημέρες βάζουν άλλους στα υπνωτήρια, «ήταν σημαντικό για μένα που είχα μια στέγη, που πλύθηκα, που έφαγα...». Αυτό ήταν για εμένα το πρώτο μεγάλο βήμα. Όταν κάναμε το σχεδιασμό της Κοινωνικής Κατοικίας, η πρώην πρόεδρος του ΕΚΚΑ μας είπε ότι πρόκειται για μία καταπληκτική ιδέα και μας πρότεινε αμέσως να συνεργαστούμε. Ήθελε όμως και την έγκριση από την κυβέρνηση. Έγραψα λοιπόν στον πρωθυπουργό μας κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μου απάντησε αμέσως, μετά από 8 ημέρες, ενθουσιασμένος. Μάλιστα με προσκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μου εξέφρασε την άποψή του ότι θεωρούσε εξαιρετική την ιδέα της Κοινωνικής Κατοικίας, και ενέκρινε την συνεργασία μας με το ΕΚΚΑ.

Τους ανθρώπους του στεγάζουμε, μέχρι να επανενταχθούν στην κοινωνία. Παράλληλα με τη διαμονή τους εδώ, προσπαθούμε , λοιπόν να τους βρούμε και εργασία, και ορισμένοι εκπαιδεύονται.

Πότε μπήκαν οι πρώτοι κάτοικοι στην Κοινωνική Κατοικία;

Εμείς ήμασταν ήδη έτοιμοι από τα Χριστούγεννα του 2012, αλλά δυστυχώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες μας καθυστέρησαν πολύ στην υποδοχή των πρώτων ενοίκων. Έτσι λοιπόν, αυτό έγινε τελικά το Πάσχα, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Πόσο καιρό μπορούν να μείνουν εδώ οι άνθρωποι;

Εγώ αρχικά είχα προτείνει 2-3 χρόνια μέχρι να μπορέσουν να επανενταχθούν. Στη συνέχεια όμως καταλήξαμε μαζί με τον Δήμο να μένουν στα διαμερίσματα αρχικά για 6 μήνες, με δυνατότητα ανανέωσης, προκειμένου να έχουν και εκείνοι κίνητρο να κινητοποιηθούν. Τώρα λοιπόν που λήγει το εξάμηνο τους, θα τους το ανανεώσουμε μέχρι να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Το καλό είναι ότι 2-3 από αυτούς έχουν ήδη βρει εργασία, και κάποιοι από εκείνους πήγαν και σε επιδοτούμενα σεμινάρια. Δύο από αυτούς μάλιστα έκαναν αίτηση για να εργαστούν στις κατασκηνώσεις των ηλικιωμένων που γίνονται μετά τις κατασκηνώσεις των παιδιών. Προσπαθούμε να τους βοηθάμε, όσο μπορούμε, σε αυτό το κομμάτι.

Έχοντας δηλαδή μία ασφαλή στέγη, μπορούν να κινηθούν και να ψάξουν για κάτι καλύτερο. Παράλληλα, ανανεώνεται και ο κόσμος που έρχεται στην Κοινωνική Κατοικία;

Ναι βεβαίως! Και εμείς θέλουμε, αλλά και εκείνοι, να στηριχθούν γρήγορα στα πόδια τους, να κινητοποιηθούν. Αλλά σε πάρα πολύ δύσκολες περιπτώσεις βεβαίως δεν θα τους βγάλουμε. Απλώς το γνωρίζουν ότι έχουν περιορισμένο χρόνο διαμονής εδώ, ώστε να έχουν στο μυαλό τους ότι πρέπει να κινητοποιηθούν.

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς και το κομμάτι της ανανέωσης των κατοίκων της Κοινωνικής Κατοικίας, διότι οι αιτήσεις είναι πολλές και πρέπει να τις ικανοποιήσουμε. Όμως υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που είναι ιδιαίτερα δύσκολες, όπως μητέρες 3-4 παιδιών που όχι μόνο δυσκολεύονται να βρουν εργασία αλλά και που τους λείπουν βασικά έγγραφα προκειμένου να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο ή στον  παιδικό σταθμό.

Ποια είναι η ψυχολογική κατάσταση των ατόμων που έρχονται να μείνουν εδώ;

Οι περισσότεροι που έρχονται θα έλεγα ότι βρίσκονται σε μια κατάσταση πανικού, δηλαδή έχουν τελειώσει όλα τους τα αποθέματα, ψυχικά και σωματικά. Αναφέρομαι στις ευάλωτες οικογένειες και σε εκείνες οι οποίες βρίσκονται υπό την απειλή έξωσης ή που φιλοξενούνται κάπου προσωρινά. Όλη αυτή η αδυναμία που αισθάνονται, αρχίζει να τους γονατίζει και απελπίζονται. Σε εμάς φτάνουν πολύ ταλαιπωρημένοι, αλλά δεχόμενοι τη βοήθεια που τους δίνουμε, αναπτερώνονται οι ελπίδες τους. Και όπως γνωρίζουμε, η ελπίδα στον άνθρωπο είναι μια καλή αφετηρία.

Πόσες αιτήσεις δέχεστε για την κοινωνική κατοικία;

Ο αριθμός των αιτήσεων που δεχόμαστε είναι πάρα πολύ μεγάλος. Μάλιστα, μας έρχονται και οικογενειάρχες που έμειναν χωρίς  δουλειά λόγω της κρίσης και που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ζητώντας μια μικρή οικονομική βοήθεια προκειμένου να πληρώσουν κάποιους λογαριασμούς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θέλουν να ενταχθούν στην κοινωνική κατοικία. Κάποιοι άλλοι το βλέπουν ως έσχατη λύση, μη θέλοντας να αλλάξουν τα παιδιά τους σχολείο, έχοντας καταφέρει να έχουν μια μείωση στο ενοίκιο τους και προσπαθώντας να πληρώσουν σιγά σιγά τις υποχρεώσεις τους. Θέλουν δηλαδή να δούνε αν μεθαύριο δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις  υποχρεώσεις τους, τις επιλογές που θα έχουν ως προς την κατοικία τους. Το προφίλ της δομής αυτής, πιστεύω ότι τώρα αρχίζει να διαμορφώνεται σχετικά με τους εξυπηρετούμενους, δεδομένου ότι είναι μία πολύ καινούρια προσπάθεια. Αν και πιστεύω ότι παντού οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια έχουν το ίδιο κοινωνικο-οικονομικό προφίλ.

Οπότε όπως συζητούσαμε και πριν, η υπόθεση δεν είναι μόνο να έρθουν να μείνουν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά να έχουν ουσιαστικά και μία δεύτερη ευκαιρία  να σταθούν στα πόδια τους.

Μα βέβαια, ο στόχος της Κοινωνικής Κατοικίας είναι αυτοί οι άνθρωποι να έχουν και πάλι το χώρο τους, ένα δικό τους σπίτι, για το οποίο θα είναι υπεύθυνοι να συντηρούν. Θεωρώ  ότι παρόλο που έρχονται, αν δεν έχουν αυτή τη στήριξη από όλους μας είτε υλική, είτε συμβουλευτική, είτε ψυχολογική, είτε με την εύρεση εργασίας, νομίζω ότι είναι δύσκολο. Για αυτό λοιπόν χρειάζεται και εγρήγορση σε αυτό το κομμάτι. Μάλιστα τώρα που γνωρίζουν ότι λήγει το εξάμηνο άρχισαν να κάνουν αιτήσεις. 

Η προσπάθεια που κάνετε είναι πραγματικά αξιέπαινη και αποτελεί παράδειγμα και για τους νέους ψυχολόγους. Έχει δείξει ενδιαφέρον η ψυχολογική κοινότητα να συνεισφέρει;

Είναι γεγονός ότι ορισμένοι συνάδελφοι έχουν προσφερθεί να συνδράμουν και μάλιστα κάποιοι από αυτούς κάνουν θεραπευτικές ομάδες και θα μπορούσαμε να εντάξουμε 1 άτομο σε κάθε ομάδα. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να το αναπτύξουμε, γι’αυτό και  κάνουμε ένα κάλεσμα στους συναδέλφους να βοηθήσουν, και να μας συμπαρασταθούν.

Πέρα από το Δήμο Αθηναίων, έχετε βρει υποστήριξη από τον ιδιωτικό τομέα;

Θα έλεγα ότι έχουμε πολύ μεγάλη στήριξη από αρκετές εταιρείς που μόλις ακούν το έργο μας, σπεύδουν να βοηθήσουν. Ήμασταν και από τις τυχερές ΜΚΟ καθώς μπορέσαμε να έχουμε και έναν υπάλληλο για 6 μήνες. Η Vodafone, είχε κάνει ένα διαγωνισμό όπου θα παρείχε 10 υπαλλήλους σε αντίστοιχες ΜΚΟ και η δική μας κληρώθηκε ανάμεσα σε αυτές. Ο υπάλληλος ανέλαβε τα οργανωτικά κομμάτια και μας βοήθησε πολύ. Η σύμβαση αυτή όμως έληξε και τώρα αναζητούμε νέο υπάλληλο.

Σταδιακά, ανταποκρίνονται και μεγάλες εταιρίες, όπως η P&G που μας έστειλε άπειρα πράγματα όλων των ειδών. Μια άλλη εταιρία μάζεψε πράγματα από όλους τους εργαζόμενους και μας τα έδωσε, ενώ μια άλλη με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι θέλουν να μου δώσουν διάφορα υλικά για τις επισκευές των διαμερισμάτων, ενώ μια άλλη εταιρεία θα μας ανακαινίσει 3 διαμερίσματα. Αυτή η προσφορά είναι πολύ σημαντική για εμάς και χαιρόμαστε που οι μεγάλες εταιρίες θέλουν να βοηθήσουν. Κάθε αρχή είναι και δύσκολη, αλλά βλέποντας αυτή την ανταπόκριση, είμαι πολύ αισιόδοξη ότι σύντομα θα μπορέσουμε να στεγάσουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους.

Ετοιμάζονται και άλλες Κοινωνικές Κατοικίες στην Αθήνα;

Βέβαια! Το επόμενο βήμα είναι να βρούμε και άλλες πολυκατοικίες που είναι άδειες και να τρέξουμε τις διαδικασίες για να μας παραχωρηθούν. Υπάρχουν τέτοιες κατοικίες, και μάλιστα ορισμένοι ιδιοκτήτες μας έχουν βρει και μας τις παραχωρούν. Με την πολύτιμη βοήθεια δύο εθελοντριών δικηγόρων, έχουμε ετοιμασει τα απαραίτητα έγγραφα.

Στην ιστοσελίδα σας, είδαμε ότι κάνετε και πολλές δράσεις για τους αστέγους πέρα από την Κοινωνική Κατοικία.

Αυτό είναι αλήθεια. Κάναμε δυο συναυλίες για να μαζέψουμε λίγα χρήματα και ένα κολυμβητικό event στο Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού. Συγκεντρώθηκε ένα μικρό ποσό αλλά δεν έχει σημασία τόσο αυτό, όσο το ό,τι κάποιοι άνθρωποι ευαισθητοποιήθηκαν και έφεραν ότι μπορούσε ο καθένας για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αφού ολοκληρώθηκαν αυτές οι ενέργειες, κοιτάμε να δούμε τι θα κάνουμε και στη συνέχεια.

Βλέπετε καθημερινά πολύ δύσκολες καταστάσεις και ανθρώπους που ζορίζονται υπερβολικά. Ποια είναι η δική σας οπτική για αυτή την κατάσταση, τι άλλο βλέπετε πίσω από τα δύσκολα;

Νομίζω ότι αυτό που γίνεται τώρα, είναι ότι αρχίζουμε να ξυπνάμε, φεύγουμε από το Εγώ και αρχίζουμε να νοιαζόμαστε για τον διπλανό μας. Αυτό νομίζω ότι ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της μεγάλης αυτής πτώσης. Ένα καλό που βγαίνει από κάτι κακό. Τώρα τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο κοντινό μέλλον αλλά αυτό όμως το ζω πλέον με πάρα πολύ κόσμο. Αυτό το κλείσιμο που είχαμε και κοιτάζαμε μόνο τον εαυτό μας, το εγώ μας...αυτή η μοναξιά έχει απαλυνθεί...

Αυτή η μετακίνηση που λέτε, πιστεύετε ότι θα μας φέρει πιο κοντά στις λύσεις και στις διεξόδους που αναζητούμε σήμερα;

Μα φυσικά, και σε λύσεις και σε πρόοδο. Πριν δε χαμογελούσαμε ο ένας στον άλλον - ένα απίστευτο πράγμα - δεν κοιτάζαμε γύρω μας, δεν αγγιζόμασταν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το άγγιγμα. Είχαμε ένα μοναχικό κλείσιμο και ο καθένας έβλεπε μόνο τον εαυτό του χωρίς να τον νοιάζει τίποτα άλλο.

Πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει σε όλη αυτή την προσπάθεια;

Με όποιον τρόπο θέλει. Με δωρεές, με εθελοντική εργασία, με προσφορές πραγμάτων, ρούχων, επίπλων. Μπορεί να γίνει και ''φίλος'' μας, με μία μικρή συνδρομή των 20 ευρώ το χρόνο ή με όποιο άλλο ποσό μπορεί. Όλη αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε με δικούς μου γνωστούς ανθρώπους, ανθρώπους από τις θεραπευτικές μου ομάδες, φίλες, και τώρα υπάρχουν και άλλοι πολύ σημαντικοί άνθρωποι, που ανήκουν στα νέα Ιδρυτικά μας Μέλη και βοηθάνε. ‘Ολοι είμαστε μία ομάδα, με κοινό στόχο να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, σαν να υπάρχει κάτι που να μας δένει και να μας δίνει δύναμη.

Εσείς που βρίσκετε τόση δύναμη και τόσο σθένος για να τα καταφέρετε όλα αυτά; Γιατί πραγματικά κάποιος πρέπει να έχει πολύ δύναμη για να μπορεί να δίνει τόσα πολλά.

Που την βρίσκω; Δεν ξέρω. Η ικανοποίηση βέβαια που παίρνω από όλη αυτή την προσφορά είναι πολύ σημαντική. Είναι όμως τόσο ευχάριστο να μπορείς να φροντίζεις τους ανθρώπους αυτούς και να τους βοηθάς. Εμένα με κάνει να «γεμίζω». Όταν τον ζεις από τόσο κοντά αυτόν τον πόνο...είναι απίστευτο. Βέβαια πιστεύω ότι όλοι μας την έχουμε μέσα μας αυτή τη δύναμη, το θέμα είναι πως την κυκλοφορούμε...

Υπάρχουν σκέψεις ή σχέδια για μία Κοινωνική Κατοικία σε κάποια άλλη πόλη της Ελλάδας;

Αυτό είναι κάτι που το σκέφτομαι το τελευταίο διάστημα. Στη Θεσσαλονίκη μας παραχωρούν διαμερίσματα και φροντίζουμε να κάνουμε επέκταση όπως και σε 2 ακόμη Δήμους. Η αλήθεια είναι πολλοί φορείς από όλη την Ελλάδα έχουν δει την προσπάθεια που κάνουμε και μου τηλεφωνούν για να οργανώσουμε Κοινωνικές Κατοικίες στην πόλη τους, το οποίο είναι πραγματικά συγκινητικό για μένα αλλά και για όλους μας εδώ. Εύχομαι να είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε σύντομα και να βοηθήσουμε όσους περισσότερους αστέγους συνανθρώπους μας μπορέσουμε.

Η συζήτησή μας έχει ολοκληρωθεί και προσπαθούμε να αγγίξουμε τα συναίσθηματά μας. Αγάπη, τρυφερότητα, ζεστασιά, νοιάξιμο, λαχτάρα. Είναι τα συναισθήματα που μας μετέδωσε η κυρία Μεσσήνη και που διαχέονται από εκείνην προς όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στο κτήριο της οδού Μπουμπουλίνας 36. Η Κοινωνική Κατοικία δεν είναι ένα οίκημα που προσφέρει απλά στέγη και τροφή σε ανθρώπους. Είναι όλα αυτά τα συναισθήματα μαζί που δίνουν τη δύναμη στους κατοίκους της να εμπιστευτούν τη ζωή, να ξεκινήσουν ξανά και να συνεχίσουν. Είναι η κορύφωση της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

Μπορείτε  να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την Κοινωνική Κατοικία και τη ΜΚΟ Ανθρώπινοι Άνθρωποι και να ενισχύστε την προσπάθειά της στην ιστοσελίδα της  http://www.anthropinoi-anthropoi.gr/


Επιμέλεια συνέντευξης:
Kaylee Ann Yates Σπανός
Χαράλαμπος Πίσχος

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...