PsychologyNow Team

Βασ. Κουλουψούζη: «Το MentalHealthTalk.gr είναι μία πρωτοποριακή πλατφόρμα που εκπαιδεύει τους ανθρώπους στον τομέα της ψυχικής υγείας»

Βασ. Κουλουψούζη: «Το MentalHealthTalk.gr είναι μία πρωτοποριακή πλατφόρμα που εκπαιδεύει τους ανθρώπους στον τομέα της ψυχικής υγείας»

PsychologyNow Team

«Σκοπός του MentalHealthTalk.gr είναι το να βοηθήσει τον εκάστοτε διαδικτυακό της επισκέπτη να καλύψει τυχόν απορίες του και να τον κατατοπίσει σε θέματα που αφορούν την ψυχολογία, τη συμβουλευτική, την ειδική αγωγή και το ταξίδι της ψυχοθεραπείας».

Η Ψυχολόγος Βασιλική Κουλουψούζη μιλά στο PsychologyNow.gr για την ψυχοεκπαιδευτική πλατφόρμα MentalHealthTalk.gr.


1. Τι ακριβώς είναι η πλατφόρμα MentalHealthTalk.gr;

H πλατφόρμα MentalHealthTalk.gr είναι μια συνδρομητική πλατφόρμα ψυχικής υγείας και ψυχοεκπαίδευσης που σκοπό της έχει να κοινοποιήσει και να προσφέρει γνώση σε θέματα ψυχικής υγείας στο ευρύ κοινό. Στην συγκεκριμένη πλατφόρμα προσφέρεται μια κατηγορία ψυχικών ζητημάτων και ο εκάστοτε συνδρομητής μπορεί να επιλέξει το θέμα που τον ενδιαφέρει ή προβληματίζει. Παρατίθενται μια ποικιλία από άρθρα, videos αλλά και e- books μέσα από τα οποία λαμβάνεται γνώση και εκπαίδευση για ζητήματα ψυχικής υγείας που αφορούν τόσο βρέφη, παιδιά και εφήβους όσο και ενήλικες.

2. Επομένως, το MentalHealthTalk.gr είναι μία πρωτοποριακή υπηρεσία για τον τομέα της ψυχικής υγείας! Τι σας οδήγησε να τη δημιουργήσετε και ποιες ήταν οι ανάγκες που είδατε ότι δεν καλύπτονταν μέχρι σήμερα στο χώρο της ψυχικής υγείας;

Σκοπός της συνδρομητικής αυτής πλατφόρμας ψυχικής υγείας και ψυχοεκπαίδευσης είναι το να βοηθήσει τον εκάστοτε διαδικτυακό της επισκέπτη να καλύψει τυχόν απορίες του και να τον κατατοπίσει σε θέματα που αφορούν την ψυχολογία, τη συμβουλευτική, την ειδική αγωγή και το ταξίδι της ψυχοθεραπείας. Δεν απευθύνεται μόνο σε ειδικούς, αλλά και σε ανθρώπους που σκέφτονται να επισκεφθούν κάποιον ψυχολόγο - ψυχοθεραπευτή και βρίσκονται στη διαδικασία επιλογής του ή γενικά σε χρήστες του διαδικτύου που ενδιαφέρονται για θέματα και άρθρα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα και σε επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων όπως γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, ειδικούς παιδαγωγούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές κ.α να ψυχοεκπαιδευτούν και να βρίσκονται σε συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση για θέματα ψυχικής υγείας και ψυχολογίας που τους αφορούν ως επαγγελματίες.

3. Γιατί να γίνει κάποιος συνδρομητής στην πλατφόρμα MentalHealthTalk.gr;

SYNENT BAS KOULOUPS MENTAL HEALTH E
Η ψυχική μας υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική και απαιτείται συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση για ζητήματα ψυχικής υγείας. Η αυτό-φροντίδα και η πρόληψη ψυχικών νοσημάτων είναι απαραίτητη για το ζην αλλά και για το ευ ζην.

1. Εάν διστάζεις να κάνεις μια πρώτη επίσκεψη σε ειδικό ψυχικής υγείας, μπορείς να προσεγγίσεις το πρόβλημά σου αρχικά μαθαίνοντας γι αυτό μέσω της δικής μας πλατφόρμας

2. Παρακολουθώντας τα βίντεο, διαβάζοντας την αρθρογραφία και τα παρεχόμενα e-book, συμπληρώνοντας τα ερωτηματολόγια και λαμβάνοντας τα αποτελέσματά τους από εμάς με προσωπικό ηλεκτρονικό μήνυμα αποκτάς αυτογνωσία και ψυχοεκπαίδευση.

3. Μαθαίνεις εύκολα και γρήγορα για ζητήματα ψυχικής υγείας που σε απασχολούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και από την άνεση του σπιτιού σου.
Extra bonus:
πατάς repeat ή pause όποτε θελήσεις. Είναι στο χέρι σου!

4. Από τις πιο σημαντικές παρεχόμενες υπηρεσίες σε αυτή την πλατφόρμα είναι το υλικό αυτοβοήθειας μέσα από το οποίο μπορείς να μάθεις τεχνικές αυτοελέγχου και αυτορρύθμισης των σκέψεων των συναισθημάτων και των συμπεριφορών σου!!!

5. Υπάρχει η επιλογή να ξεκινήσεις διαδικτυακές συνεδρίες αφού πάρεις μια πρώτη εικόνα του ζητήματος που σε απασχολεί μέσω του υλικού που σου παρέχουμε.

4. Ποιες είναι οι θεματικές ψυχοεκπαίδευσης που καλύπτονται από την πλατφόρμα;

  • Διαταραχές συναισθήματος
  • Ψυχοθεραπεία
  • Παιδοψυχολογία
  • Yλικό αυτοβοήθειας
  • Ερωτηματολόγια αξιολόγησης
  • Ειδική αγωγή
  • Εφηβεία
  • Εκπαίδευση ειδικοτήτων
  • Νευροψυχολογία
  • Τρίτη ηλικία
  • Εικαστική Ψυχοθεραπεία
  • Κινηματογραφοθεραπεία

5. Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος ως Ψυχολόγου; Πώς δουλεύετε με τους ανθρώπους που γίνονται μέλη στην πλατφόρμα;

Ο δικός μου ρόλος έγκειται στη δημιουργία και στον έλεγχο του επιστημονικού υλικού που δημοσιεύεται στην πλατφόρμα μας σε συνεργασία και με άλλες, φυσικά, ειδικότητες και συναδέλφους αλλά και στην αλληλεπίδραση με τους συνδρομητές όσον αφορά τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων αξιολόγησης και του υλικού αυτό-φροντίδας, όπως και με τη διεξαγωγή διαδικτυακών συνεδριών. Επιπλέον, όλες οι ειδικότητες που υπάρχουν ήδη στην πλατφόρμα αλλά και εκείνες που πρόκειται να προστεθούν είναι στη διάθεση των μελών-συνδρομητών της πλατφόρμας για κάθε είδους απορίας, πληροφορία ή διευκρίνιση του παρεχόμενου υλικού μας.

6. Πώς ακριβώς λαμβάνει βοήθεια ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη για ψυχική υποστήριξη; Γίνεται και ψυχοθεραπεία online;

Σε πρώτο στάδιο, η βοήθεια που λαμβάνει το άτομο το οποίο κάνει συνδρομή και γίνεται μέλος είναι να εκπαιδευτεί και να λάβει μια γενική εικόνα για ζητήματα ψυχικής υγείας που το απασχολούν, εκείνο ή κοντινό του πρόσωπο.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, εάν το ίδιο το άτομο το επιθυμεί μπορεί να πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνεδρία συμβουλευτικής ή ψυχοθεραπείας κατόπιν συνεννόησης.

7. Ποιες περιπτώσεις ψυχικών προβλημάτων ή διαταραχών μπορούν να λάβουν υποστήριξη από το MentalHealthTalk.gr;

Άτομα που αντιλαμβάνονται πως έχουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους και είναι δυσλειτουργικοί είτε εξαιτίας αρνητικών σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών τους μπορούν να λάβουν βοήθεια μέσω της πλατφόρμας μας. Σε πρώτο επίπεδο, λαμβάνουν ψυχοεκπαίδευση για το ζήτημα που τους απασχολεί μέσω της ανάγνωσης σχετικών άρθρων, της παρακολούθησης των παρεχόμενων videos ή των e-books και σε μετέπειτα επίπεδο τους δίδεται η δυνατότητα αξιολόγησης και αυτό-αξιολόγησης μέσω ερωτηματολογίων. Ανάλογα με τη συνδρομή που θα επιλέξουν, θα έχουν τη δυνατότητα για 1 έως και παραπάνω συνεδρίες μαζί μου ή με ειδικούς άλλων ειδικοτήτων όπως διατροφολόγο.

8. Είδαμε ότι η πλατφόρμα λειτουργεί μέσω συνδρομών. Πώς μπορεί κανείς να γίνει μέλος;

Επιλέγετε την συνδρομή που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες. Υπάρχουν τρείς επιλογές συνδρομής, η μηνιαία, η τρίμηνη και η οχτάμηνη. Κάθε μια από αυτές διαθέτει μια σειρά από παρεχόμενο υλικό όπως πρόσβαση σε αρθρογραφία, e-books, videos, ερωτηματολόγια, υλικό αυτό-φροντίδας αλλά και διαδικτυακές συνεδρίες.

Ο πρώτος τρόπος συνδρομής είναι μέσω τραπεζικής κατάθεσης στον τραπεζικό λογαριασμό που δίδεται στον ιστοχώρο μας και εμείς σας στέλνουμε τους κωδικούς πρόσβασης σε αυτόν.

Ο δεύτερος τρόπος συνδρομής είναι η συμπλήρωση των στοιχείων της πιστωτικής η χρεωστικής σας κάρτας και η αποστολή από μέρους μας των κωδικών πρόσβασης στην πλατφόρμα μας.

9. Ποια είναι η ανταπόκριση που έχει λάβει ως τώρα από το κοινό η MentalHealthTalk.gr και πώς θα θέλατε ιδανικά να εξελιχθεί η πλατφόρμα;

Η ανταπόκριση του εγχειρήματός μας αυτού σημειώνει αυξητική πορεία και είμαστε πολύ χαρούμενοι και ευγνώμονες γι αυτό. Το διαδικτυακό κοινό, δειλά δειλά ενεργοποιείται σε ψυχολογικά ζητήματα και επιθυμεί να ενημερώνεται με μια πιο επιστημονική ματιά πια πάνω στα προβλήματα που το αφορούν, προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά.

Ευελπιστούμε, η πλατφόρμα μας να συνεχίσει να παράγει έργο και να πληροφορεί το κοινό υπεύθυνα επιστημονικά αλλά και με περίσσεια φροντίδα για τον άνθρωπο και τον ψυχισμό του.

10. Ως Ψυχολόγος, πώς βλέπετε την αποτύπωση και την υποστήριξη της ψυχικής υγείας στην κοινωνία μας σήμερα;

Συμπληρώνοντας 10 χρόνια στον τομέα της ψυχολογίας αντιλαμβάνομαι με χαρά και ενθουσιασμό, τολμώ να πω, πως με το πέρας των χρόνων ο κόσμος μιλά πιο ανοιχτά για όλα αυτά που τον βασανίζουν σε ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο. Ωστόσο, παρόλη αυτή την «απεξάρτηση» από τα κοινωνικά ταμπού και στερεότυπα, δεν παύει να υφίσταται η παραπληροφόρηση και η λανθασμένη ενημέρωση για ένα εύρος ψυχικών ζητημάτων.

Το κοινό παρασύρεται και λαμβάνει μια κακή ψυχοεκπαίδευση, γεγονός που δημιουργεί μεγαλύτερες βλάβες στον ψυχισμό του. Εξαιτίας αυτής της συνθήκης, έγινε επιτακτική η ανάγκη της δημιουργίας μιας πλατφόρμας, της πλατφόρμας μας, που να ενημερώνει ορθά και επιστημονικά το ευρύ κοινό και να παρέχει τη δυνατότητα του πειραματισμού και της επαφής με ερωτηματολόγια αξιολόγησης και αυτό-αξιολόγησης, ενημερωτικών άρθρων και e-book, ασκήσεων αυτό-φροντίδας καθώς και video.

Επισκεφθείτε το MentalHealthTalk.gr και βρείτε την πληροφορία που χρειάζεστε

Βιογραφικό

Η Βασιλική Κουλουψούζη είναι ψυχολόγος απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και απέκτησε το πτυχίο της το 2013. Το 2014 ειδικεύτηκε στην Ειδική Αγωγή και στις Μαθησιακές δυσκολίες από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ το 2018 σε βασικό επίπεδο στη Γνωστική Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία από την Ελληνική Εταιρεία Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας στη Θεσσαλονίκη. Έχει παρακολουθήσει μια σειρά εκπαιδεύσεων πάνω σε προβολικά τεστ και ψυχομετρικά εργαλεία ενώ έχει συμμετάσχει και παρακολουθήσει πλήθος συνεδριών και σεμιναρίων στον τομέα της ψυχολογίας, της νευροψυχολογίας, της ειδικής αγωγής και της ψυχοθεραπείας. Επιπλέον,οι σπουδές της στον τομέα της ψυχολογίας περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της ειδίκευσης στην κινηματογραφοθεραπεία από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνεχίζει να παρακολουθεί πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων ειδικής αγωγής και γνωστικής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας. Εργασίες και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά.

Παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας από το 2012 στα πλαίσια της πρακτικής της άσκησης στη Νευρολογική κλινική του Α.Χ.Ε.ΠΑ ενώ από το 2013 ως ψυχολόγος σε κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας. Έχει αποκτήσει κλινική εμπειρία δουλεύοντας σε διάφορες δομές παιδικών σταθμών, ιδιωτικών σχολείων και κέντρων χρόνιου πόνου. Από το 2019 αποτελεί εξωτερικό συνεργάτη του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας παρέχοντας συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας. Ασχολείται επισης με τη διδασκαλία της επιστήμης της ψυχολογίας σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ της χώρας. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στην πόλη της Λάρισας και πραγματοποιεί διαδικτυακές συνεδρίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ενδεικτικά κάποια από τα αιτήματα ψυχοθεραπείας τα οποία θίγονται στο ιδιωτικό γραφείο της ψυχολόγου είναι οι αγχώδεις διαταραχές, οι φοβίες, η κοινωνική φοβία, οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη, η διαχείριση πένθους, οι εκρήξεις θυμού, οι διατροφικές διαταραχές, οι σεξουαλικές διαταραχές, η συμβουλευτική γονέων, ο επαγγελματικός προσανατολισμός, οι μαθησιακές δυσκολίες, η χαμηλή αυτοπεποίθηση, η θεραπεία ζεύγους, η αυτογνωσία, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, τα χρόνια νοσήματα κ.α. Εφαρμόζει ψυχοθεραπευτικές μεθόδους προσανατολισμένες στη γνωστική συμπεριφορική θεωρία.

Αναλαμβάνει παιδιά, εφήβους και ενήλικες, ζευγάρια και ομάδες για συμβουλευτική, γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία.

Για όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν θεραπεία με την ψυχολόγο αλλά διαμένουν εκτός Λαρίσης ή στο εξωτερικό δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής συνεδριών διαδικτυακά μέσω skype, viber ή δια μέσου τηλεφώνου.

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...