PsychologyNow Team

Η Μαίριλιν Γιάλομ, πρωτοπoριακή ερευνήτρια για τη μελέτη των Φύλων, πέθανε στα 87 της χρόνια

Η Μαίριλιν Γιάλομ, πρωτοπoριακή ερευνήτρια για τη μελέτη των Φύλων, πέθανε στα 87 της χρόνια

PsychologyNow Team
Η Μαίριλιν Γιάλομ, πρωτοπoριακή ερευνήτρια για τη μελέτη των Φύλων

Η Μαίριλιν Γιάλομ, παγκοσμίου φήμης ερευνήτρια σε θέματα φύλου και σύζυγος του σπουδαίου ψυχιάτρου, ψυχοθεραπευτή Ίρβιν Γιάλομ, πέθανε στις 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 87 ετών. Μια εμπνευσμένη διανοούμενη, η Γιάλομ άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στον τομέα της, καθώς διερεύνησε θέματα που προκάλεσαν σκέψη, ενώ μέχρι τότε δεν είχαν ποτέ διερευνηθεί.


Η Μαίριλιν Γιάλομ, πρωτοπόρος μελετητής σε θέματα φύλου και πρώην λέκτορας στο Πρόγραμμα της Σύγχρονης Σκέψης και Λογοτεχνίας, πέθανε στο Palo Alto στις 20 Νοεμβρίου. Ήταν 87 ετών.

Η Γιάλομ ήταν ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Clayman για την Έρευνα για το Φύλο στο Στάνφορντ, όπου υπηρέτησε ως διευθύντρια από το 1984 έως το 1985. Μια από τις κορυφαίες πολιτιστικούς ιστορικούς της Αμερικής, η Γιάλομ θαύμαζε τη γαλλική κουλτούρα του 18ου αιώνα, όπου τότε οι γυναίκες έπαιζαν ηγετικό ρόλο στη διοργάνωση εκδηλώσεων του πνευματικού λόγου. Διακρίθηκε για την επανεφεύρεση αυτής της δυναμικής στο πανεπιστήμιο και έξω ​​από αυτό, καθώς και στην πατρίδα της το Palo Alto.

Ενώνοντας πολιτισμούς και ηπείρους, η Γιάλομ μελέτησε την ιστορία των γυναικών ως συντρόφου στον γάμο και εξέτασε προκλητικά θέματα όπως η ιστορία του γυναικείου μαστού και τον ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες στη Γαλλική Επανάσταση και στα επακόλουθά της.

Μια ταλαντούχος συγγραφέας και καινοτόμα στοχαστής, η Γιάλομ δημοσίευσε βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες. Το βιβλίο της, How the French Invented Love (2012) ήταν υποψήφιο για το λογοτεχνικό βραβείο Phi Beta Kappa Gauss και για το βραβείο βιβλίου της Αμερικανικής Βιβλιοθήκης στο Παρίσι, το 2013. Βιβλία της κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις ΑΓΡΑ.

Η Γιάλομ, διερεύνησε και έγραψε για το πώς ο γάμος, που εθεωρείτο ως θρησκευτικό καθήκον στη μεσαιωνική Ευρώπη, εξελίχθηκε σε μια αίσθηση προσωπικής εκπλήρωσης στη σύγχρονη Αμερική.


Διαβάστε σχετικά: ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΙΡΒΙΝ ΓΙΑΛΟΜ στο PsychologyNow.gr: "Η θεραπευτική διαδικασία είναι ένα ταξίδι εσωτερικής ανακάλυψης που δεν έχει τέλος".


Διερεύνησε επίσης τις ιδέες, τις εικόνες και τις αντιλήψεις των θηλυκών μαστών στη θρησκεία, την ψυχολογία, την πολιτική, την κοινωνία και τις τέχνες. Είχε μεγάλη αγάπη στον γαλλικό πολιτισμό και τα μεγάλα έργα λογοτεχνίας του.

Τέλος, έγραψε για το πώς οι συμπεριφορές στη φιλική σχέση -στην γυναικεία και στην ανδρική- άλλαξαν από τη εποχή της Βίβλου και των Ρωμαίων μέχρι τον Διαφωτισμό και τα κινήματα υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών της δεκαετίας του 1960.

Η Γιάλομ ήταν δημοφιλής ομιλήτρια στο κύκλωμα των διαλέξεων και αναγνωρίστηκε ως μια ηγέτιδα του τομέα της. Ως διευθύντρια του Ινστιτούτου Clayman στη δεκαετία του '80, βοήθησε να ξεκινήσουν προγράμματα προσωρινής ανταλλαγής επισκεπτών ερευνητών και σχετικού θέματος επιστημόνων με άλλα ινστιτούτα, όταν ακόμα ο τομέας των φύλων και των φεμινιστικών χώρων ήταν σχετικά ακόμα νέος.

Σε μια εποχή που το Στάνφορντ είχε λίγες γυναίκες και λίγες φεμινιστικές φωνές, θυμάται η Γιάλομ σε άρθρο της, ήταν πραγματικά σημαντικό να συμβάλλουν οι επισκέπτες ερευνητές και οι σχετικοί μελετητές. Για ένα από τα πράγματα που νιώθω πιο περήφανη, είναι ότι βοηθήσαμε πολλούς ανθρώπους νωρίς στην καριέρα τους και ενισχύσαμε αρκετές από τις καθηγήτριές μας σε άλλα ιδρύματα.

Το 1992, η Γιάλομ βραβεύτηκε από τη γαλλική κυβέρνηση για υπηρεσίες που ανέπτυξαν τον γαλλικό πολιτισμό.

Το 2009, παρέλαβε πιστοποιητικό αναγνώρισης από την Κρατική Συνέλευση της Καλιφόρνιας για την εξαιρετική ηγετική της στάση, στις λογοτεχνικές τέχνες και την διαρκή της δέσμευση να προωθεί την ανάγνωση, μέσω του βιβλίου της The American Resting Place .

Τον Απρίλιο του 2018, η Γιάλομ έδωσε μια διάλεξη TED στο Στάνφορντ, με θέμα Πώς η εικόνα της καρδιάς έγινε το σύμβολο της αγάπης, ένα από τα θέματα του βιβλίου της The Amorous Heart.


Διαβάστε σχετικά: Ο Irvin Yalom για την Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία και το Άγχος του Θανάτου


Από το Σικάγο μέχρι τον Camus

Η Γιάλομ γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1932 στο Σικάγο και μεγάλωσε στην Ουάσιγκτον. Το 1954 πήρε πτυχίο στα γαλλικά από το κολλέγιο Wellesley και δύο χρόνια αργότερα μεταπτυχιακό στα Γαλλικά και Γερμανικά, από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Το 1963, της απονεμήθηκε το διδακτορικό δίπλωμα στη συγκριτική βιβλιογραφία, από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Η διατριβή της επικεντρώθηκε στον μύθο της δίκης στα έργα του Camus και του Κάφκα.

Έφτασε στην πανεπιστημιούπολη του Στάνφορντ το 1976 μετά από ακαδημαϊκούς διορισμούς στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης στο Manoa το 1961-62 και το κρατικό πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Hayward το 1963-76.

Η Γιάλομ ζούσε με τον σύζυγό της, τον επίτιμο καθηγητή της ψυχιατρικής του Stanford και συγγραφέα Ίρβιν Γιάλομ. Είχαν τέσσερα παιδιά (Victor, Reid, Eva και Ben) και οκτώ εγγόνια, καθώς και την αδελφή της Lucille Joseph.

Ο Μπέν Γιάλομ δήλωσε: Είμαστε τυχεροί που μας αγάπησε και μας μεγάλωσε η μητέρα μας και που την μοιραζόμασταν με τόσους πολλούς υπέροχους ανθρώπους, τους οποίους συμβούλευε και συμπεριελάμβανε στον κόσμο μας. Είχε μια υπέροχη ζωή, έζησε χωρίς μεταμέλειες. Ο τρόπος που έφυγε, καλά και ήρεμη, ήταν για εμάς ακόμα ένα μάθημα, όπως μας δίδασκε όταν ήμασταν ακόμη παιδιά.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...