PsychologyNow Team

Γιατροί του Κόσμου: Ελλιπής η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

Γιατροί του Κόσμου: Ελλιπής η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

PsychologyNow Team
γυναίκα σπρώχνει ασθενή σε καροτσάκι μέσα σε ένα διάδρομο ψυχιατρείου

19 Ψυχιατρικές κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.


Ανεπαρκείς, ασύνδετες και κατακερματισμένες εμφανίζονται μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες ψυχικές υγείας στην Ελλάδα, τόσο πρωτοβάθμιας περίθαλψης όσο και οι πιο εξειδικευμένες όπως πχ για τα παιδιά και τους εφήβους, τα άτομα με αυτισμό, διανοητικές αναπηρίες και εν γένει γηριατρικές και ιατροδικαστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τα συμπεράσματα από την εμπειρία της οργάνωσης των Γιατρών του Κόσμου στον συγκεκριμένο τομέα.

Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Οργάνωσης, οι διαθέσιμες ψυχιατρικές κλίνες είναι 19/100.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 73/100.000 κατοίκους.

Παράλληλα, το 32% των πολιτών πάσχει από συναισθηματικές διαταραχές, το 27,5% από Νευρωτικές, σωματόμορφες και αγχώδεις διαταραχές, το 5% από σχιζοφρένεια, σχιζοτυπικές και παραληρηματικές διαταραχές, το 5% από διαταραχές της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς, το 4% από διαταραχές που οφείλονται στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και το 3,5% από επεισοδιακές και παροξυσμικές διαταραχές. Οι πληθυσμιακές ομάδες που ταλαιπωρούνται περισσότερο από ψυχολογικές διαταραχές είναι άποροι Έλληνες, μετανάστες, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, ρομά και ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...