PsychologyNow Team

Το Ηνωμένο Βασίλειο διορίζει Υπουργό Μοναξιάς

Το Ηνωμένο Βασίλειο διορίζει Υπουργό Μοναξιάς

PsychologyNow Team

Η μοναξιά είναι χειρότερη για την υγεία, από ό,τι το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα.


Δεδομένου ότι η Βρετανία ψήφισε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από ένα χρόνο πριν, οι Ευρωπαίοι δήλωσαν περιπαιχτικά ότι η απόφασή της θα οδηγήσει σε ένα απομονωμένο, μοναχικό έθνος.

Όμως σύμφωνα με έρευνες η Βρετανία, στην πραγματικότητα, ήδη αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα που συνδέεται με τη μοναξιά. Περισσότεροι από 9 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα αισθάνονται συχνά ή πάντα μοναξιά, σύμφωνα με μια έκθεση για τη μοναξιά που δημοσίευσε το 2017 η επιτροπή Jo Cox.

Το θέμα ώθησε την πρωθυπουργό Theresa May να διορίσει μία Υπουργό για τη Μοναξιά.

Για πάρα πολλούς ανθρώπους, η μοναξιά είναι η θλιβερή πραγματικότητα της σύγχρονης ζωής, ανέφερε η κ. May σε δήλωσή της. Θέλω να αντιμετωπίσω αυτήν την πρόκληση της κοινωνίας μας ώστε όλοι μας να αναλάβουμε δράση για να αντιμετωπίσουμε τη μοναξιά που υφίστανται οι ηλικιωμένοι, οι φροντιστές, εκείνοι που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα, οι άνθρωποι που δεν έχουν κανέναν να μιλήσουν ή να μοιραστούν τις σκέψεις τους και τις εμπειρίες τους.

Ο Mark Robinson, ο επικεφαλής αξιωματούχος του Age UK, του μεγαλύτερου φιλανθρωπικού οργανισμού της Μεγάλης Βρετανίας που δουλεύει με ηλικιωμένους, προειδοποίησε ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Αποδεικνύεται ότι η μοναξιά είναι χειρότερη για την υγεία, από ό,τι το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα, αλλά μπορεί να ξεπεραστεί και δεν χρειάζεται να είναι ένας αρνητικός παράγοντας στη ζωή των ηλικιωμένων, υποστηρίζει.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η  μοναξιά χρειάζεται να αντιμετωπιστεί και στον εργασιακό χώρο.

Η μοναξιά μπορεί να συσχετιστεί, με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, άνοιας, κατάθλιψης και άγχους.

Η ομάδα της επιτροπής εργάζεται στη μνήμη της κας Cox, 41 ετών, βουλευτή του αγγλικού Εργατικού Κόμματος, που δολοφονήθηκε από ακροδεξιό εξτρεμιστή το 2016 και η οποία υποστήριζε στο Κοινοβούλιο το συγκεκριμένο θέμα, δημιουργώντας μια διακλαδική επιτροπή που είχε ως στόχο να ξεκινήσει μια εθνική συζήτηση και να καθορίσει την κλίμακα και τις επιπτώσεις της μοναξιάς στη Βρετανία.

Το νέο κυβερνητικό ρόλο θα αναλάβει η υπουργός Αθλητισμού Tracey Crouch, ασκώντας παράλληλα και τα τωρινά της καθήκοντα. Η υπουργός καλείται να σχεδιάσει στρατηγικές για την αντιμετώπιση της μοναξιάς, να στηριχθεί στην κληρονομιά της κυρίας Cox και να θεσπίσει πολιτικές για το θέμα.

Παράλληλα, η Βρετανική Στατιστική Αρχή θα συμβάλλει στην καθιέρωση μιας μεθόδου μέτρησης της μοναξιάς και θα δημιουργηθεί ένα ταμείο για να βοηθήσει την κυβέρνηση και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις να αναπτύξουν μια ευρύτερη στρατηγική για τον εντοπισμό ευκαιριών αντιμετώπισης του προβλήματος.


Πηγή: nytimes.com
Απόδοση - Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...