PsychologyNow Team

Η πανδημία της νόσου του Πάρκινσον

Η πανδημία της νόσου του Πάρκινσον

PsychologyNow Team

πανδημία

Η νόσος του Πάρκινσον αναμένεται να προσβάλλει 14,2 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2040.


Όταν σκεφτόμαστε επιδημίες, συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει στις μολυσματικές ασθένειες όπως ο ιός Zika, η γρίπη και ο HIV. Ωστόσο, μια επικείμενη μη λοιμώδης πανδημία, η νόσος του Parkinson (PD), απαιτεί την προσοχή μας και άμεση δράση.

Οι νευρολογικές διαταραχές είναι σήμερα η κύρια αιτία της αναπηρίας στον κόσμο. Μεταξύ αυτών των νευρολογικών διαταραχών, η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη είναι η νόσος του Parkinson, η αύξηση της οποίας ξεπερνά εκείνη της νόσου του Alzheimer. Από το 1990 έως το 2015, ο επιπολασμός και συνεπώς η αναπηρία και οι θάνατοι , εξαιτίας της νόσου του Parkinson υπερδιπλασιάστηκαν.

parkjamaestim

Η Μελέτη Global Burden of Disease εκτιμά ότι 6,2 εκατομμύρια άτομα έχουν σήμερα διαγνωστεί με τη νόσο του Parkinson. Επειδή η συχνότητα εμφάνισης της νόσου αυξάνεται απότομα με την ηλικία και επειδή ο πληθυσμός του κόσμου γερνάει, αναμένεται ότι ο αριθμός των προσβεβλημένων ατόμων θα σημειώσει μία ραγδαία αύξηση.

Αναλύοντας συντηρητικά τα δεδομένα του παγκόσμιου επιπολασμού ξεκινώντας από μια μετα-ανάλυση του 2014 και φτάνοντας στις προβλέψεις για τον αριθμό του παγκόσμιου πληθυσμού μελλοντικά, ο αριθμός των ατόμων που θα διαγνωσθεί με τη νόσο του Parkinson θα διπλασιαστεί από 6,9 εκατομμύρια το 2015 σε 14,2 εκατομμύρια το 2040.

Ακόμα και οι χαμηλότερες εκτιμήσεις της Global Burden of Disease, υπολογίζουν ότι τα 6,2 εκατομμύρια που είχαν διαγνωσθεί με τη νόσο του Parkinson το 2015, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 12,9 εκατομμύρια μέχρι το 2040.  

parkjama


Πηγή: jamanetwork.com
Aπόδοση - Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Ετικέτες: parkinson, πανδημία
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...