PsychologyNow Team

Πάπας Φραγκίσκος: "Έκανα Ψυχανάλυση για έξι μήνες"

Πάπας Φραγκίσκος: "Έκανα Ψυχανάλυση για έξι μήνες"

PsychologyNow Team

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανέφερε ότι όταν ήταν 42 ετών, έκανε εβδομαδιαίες συνεδρίες με μία εβραία ψυχαναλύτρια για να «ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα».


 Δεν διευκρινίστηκε τι ήθελε να ξεκαθαρίσει ο μελλοντικός ποντίφικας. Η αποκάλυψη ήρθε μετά από τις συνομιλίες που είχε με τη Γαλλίδα κοινωνιολόγο Dominique Wolton, η οποία γράφει ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Η La Stampa, η ιταλική ημερήσια εφημερίδα, η οποία ανέφερε μερικές από τις συζητήσεις αυτές, δήλωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος πήγαινε στο σπίτι της ψυχαναλύτριας. Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε σε αυτό λέγοντας: Μια μέρα, λίγο πριν πεθάνει, μου τηλεφώνησε. Όχι για να δεχθεί την ευχή μου, αλλά για να κάνουμε έναν πνευματικό διάλογο. Ήταν ένα καλό πρόσωπο. Για έξι μήνες με βοήθησε πολύ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν τότε αξιωματούχος των Ιησουιτών στη χώρα του την Αργεντινή που κυβερνούσε η στρατιωτική δικτατορία. Στις συνομιλίες με τη Γαλλίδα συγγραφέα, ο Πάπας μιλά πολύ για τη θετική επιρροή που είχαν οι γυναίκες στη ζωή του.

Όσες έτυχε να γνωρίσω, με βοήθησαν πολύ όταν έπρεπε να τις συμβουλευτώ, αναφέρει ο Πάπας.

Ο 81χρονος Πάπας μιλάει επίσης για την τωρινή ψυχική του κατάσταση: Νιώθω ελεύθερος. Σίγουρα, είμαι σε ένα κλουβί εδώ στο Βατικανό, αλλά μόνο σωματικά, όχι πνευματικά. Τίποτα δεν με κάνει να φοβάμαι.

Αυτό που τον ενοχλεί, ανέφερε ευθαρσώς, είναι άνθρωποι με απόλυτες απόψεις. Ξεχώρισε τους άκαμπτους ιερείς που φοβούνται να επικοινωνήσουν. Είναι μια μορφή φονταμενταλισμού. Κάθε φορά που συναντώ ένα άκαμπτο άτομο, ειδικά αν είναι νέος, λέω στον εαυτό μου ότι είναι άρρωστος. Αλλά ο Πάπας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα είναι άτομα που αναζητούν ασφάλεια.

Σε προηγούμενες επισημάνσεις του, ο Πάπας ανέφερε ότι πάλεψε με το πώς να χρησιμοποιήσει την εξουσία, στους πρώτους ηγετικούς ρόλους του ως Ιησουίτης. Η Καθολική Εκκλησία συνήθιζε να προβάλλει μια αίσθηση δυσπιστίας σχετικά με την ψυχανάλυση. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, η δυσπιστία φαίνεται μειωμένη.

Οι σύγχρονες οδηγίες του Βατικανού που εφαρμόζονται στα σεμινάρια κατάρτισης των μελλοντικών ιερέων, περιγράφουν τους ψυχολόγους ως πολύτιμους για την αξιολόγηση της ψυχολογικής υγείας των υποψηφίων.


Πηγή: nypost.com
Aπόδοση - Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...