PsychologyNow Team

Ο Albert Bandura Λαμβάνει το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών από τον Πρόεδρο Ομπάμα

Ο Albert Bandura Λαμβάνει το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών από τον Πρόεδρο Ομπάμα

PsychologyNow Team

Ο Πρόεδρος Ομπάμα απένειμε στον επιφανή επιστήμονα Ψυχολόγο Albert Bandura το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο στις 19 Μαΐου, 2016.


Το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών απονέμεται ετησίως από μια Προεδρική Επιτροπή, η οποία βραβεύει τους επιστήμονες που έχουν εξαιρετική συμβολή στην επιστήμη, την τεχνολογία και τη μηχανική.

Ο Albert Bandura, Ομότιμος Καθηγητής της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει λάβει τόσο το “APS William James Fellow Award” όσο και το “APS James McKeen Cattell Fellow Award” και θεωρείται ένας από τους πλέον σημαίνοντες επιστήμονες ψυχολογίας στον κόσμο.

Η πρωτοποριακή έρευνα του Bandura στην αυτο-αποτελεσματικότητα αποδεικνύει ότι οι πεποιθήσεις των ατόμων για τις δικές τους δυνατότητες επηρεάζουν τις επιλογές, τα κίνητρα και ακόμη και την ευημερία και την υγεία τους. Η Θεωρία της Αυτο-αποτελεσματικότητας έχει ευρείες επιδράσεις για τα πάντα, από την πρόληψη του ιού HIV μέχρι στρατηγικές διδασκαλίας στην τάξη.

Σε μια σειρά από διάσημα πειράματα, ο Bandura χρησιμοποίησε μια φουσκωτή κούκλα κλόουν που ονομάζεται Bobo για να αποδείξει ότι η μάθηση στον άνθρωπο εξαρτάται περισσότερο από απλές ανταμοιβές και τιμωρίες. Τα παιδιά παρατηρώντας έναν ενήλικα να χτυπά επιθετικά την κούκλα Bobo, απέκτησαν ως πρότυπο την ίδια επιθετική συμπεριφορά χτυπώντας και ρίχνοντας την κούκλα.

Τα παιδιά που παρακολούθησαν ένα μη επιθετικό ενηλίκα, δεν υιοθέτησαν τον ίδιο βαθμό βίαιης συμπεριφοράς προς την κούκλα. Αυτά τα ευρήματα έφεραν επανάσταση στην κατανόηση της μάθησης και οδήγησαν στην ανάπτυξη της κοινωνικής γνωστικής θεωρίας.

Τα πειράματα του Bandura με την κούκλα Bobo έχουν επηρεάσει όλο τον κόσμο, με ένα τρόπο που ποτέ δεν θα μπορούσε να το προβλέψει. Τα τηλεοπτικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει τις αρχές μοντελοποίησης του Bandura για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν στην πρόληψη της παιδικής εμπορίας μέχρι τη βελτίωση του αλφαβητισμού των ενηλίκων.


Πηγή: aps.org

Aπόδοση – Επιμέλεια: Ομάδα Psychologynow

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...