PsychologyNow Team

400 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως τιμωρούνται τακτικά με σωματική ή ψυχολογική βία στο σπίτι – UNICEF

400 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως τιμωρούνται τακτικά με σωματική ή ψυχολογική βία στο σπίτι – UNICEF

PsychologyNow Team

Νέα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι πολλά παιδιά στερούνται το παιχνίδι και την αλληλεπίδραση με τους γονείς και τους φροντιστές τους.


Νέες εκτιμήσεις της UNICEF δείχνουν ότι σχεδόν 400 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών - 60% των παιδιών αυτής της ηλικίας παγκοσμίως - υφίστανται τακτικά βίαιη ψυχολογική ή/και σωματική τιμωρία στο σπίτι. Από αυτά, περίπου 330 εκατομμύρια τιμωρούνται με σωματική βία.

Η UNICEF επισημαίνει την αναγκαιότητα του παιχνιδιού και της αλληλεπίδρασης με τους γονείς και φροντιστές στην ανάπτυξη των παιδιών, τονίζοντας πόσο σημαντικά είναι τόσο για την δική τους ψυχική υγεία αλλά και των γονιών τους.

«Όταν τα παιδιά υφίστανται σωματική ή λεκτική κακοποίηση στο σπίτι ή στερούνται κοινωνικής και συναισθηματικής φροντίδας από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, είναι δυνατόν να υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στην αυτοεκτίμηση τους αλλά να επηρεάσει και την ανάπτυξή τους», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF Catherine Russell. «Η φροντίδα και το παιχνίδι μπορούν να δώσουν χαρά και να βοηθήσουν τα παιδιά να νιώσουν ασφάλεια, αναπτύσσοντας τις γνώσεις και δεξιότητες τους, αλλά και να εξερευνήσουν το περιβάλλον γύρω τους».

Όλο και περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας (Νόμος 3500/06 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας) , απαγορεύουν δια νόμου τη σωματική τιμωρία των παιδιών στο σπίτι. Παρ ’όλα αυτά, πάνω από τις μισές από τις 66 χώρες που έχουν απαγορεύσει τη σωματική τιμωρία των παιδιών το έκαναν μόλις τα τελευταία 15 χρόνια ενώ περίπου μισό δισεκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών παραμένουν χωρίς επαρκή νομική προστασία.

Τα λανθασμένα κοινωνικά πρότυπα που υποστηρίζουν ότι η βία στην ανατροφή των παιδιών μπορεί να έχει αποτέλεσμα εξακολουθούν να υφίστανται. Μια στις τέσσερις μητέρες παγκοσμίως πιστεύει ότι η σωματική τιμωρία είναι απαραίτητη για τη σωστή ανατροφή των παιδιών τους.

Με αφορμή την πρώτη Διεθνή Ημέρα Παιχνιδιού, η UNICEF αναδεικνύει τις ανισότητες στην ανατροφή των παιδιών και στην πρόσβαση τους στο παιχνίδι. Για παράδειγμα, νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου 4 στα 10 παιδιά ηλικίας 2-4 ετών δεν αλληλοεπιδρούν αρκετά με τους γονείς τους στο σπίτι, κάτι που συχνά τα κάνει να νιώθουν παραμελημένα, απομονωμένα και ανασφαλή δημιουργώντας σε κάποιες περιπτώσεις προβλήματα συμπεριφοράς που μπορεί να τα ακολουθήσουν και στην ενήλικη ζωή τους. Παράλληλα, 1 στα 10 παιδιά δεν έχουν δραστηριότητες στο σπίτι που είναι κρίσιμες για την προώθηση της γνωστικής, κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης τους, όπως η ανάγνωση, η αφήγηση, το τραγούδι και η ζωγραφική.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν επίσης ότι περίπου 1 στα 5 παιδιά ηλικίας 2-4 ετών δεν παίζει με τους γονείς του στο σπίτι, ενώ περίπου 1 στα 8 κάτω των 5 ετών δεν έχει παιχνίδια στο σπίτι.

Μελέτες δείχνουν ότι τα επιστημονικά τεκμηριωμένα προγράμματα για την ανατροφή των παιδιών βελτιώνουν τη φροντίδα, μειώνουν την οικογενειακή βία και ενισχύουν την ψυχική υγεία των παιδιών και των γονέων. Αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνουν θετικές πρακτικές ανατροφής, τρόπους ενίσχυσης των σχέσεων γονέα-παιδιού, μεθόδους πειθαρχίας χωρίς την χρήση βίας, καλής επικοινωνίας και προώθηση του παιχνιδιού.

Η UNICEF καλεί τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους και να επενδύσουν σε τρεις βασικούς τομείς:

  1. Προστασία: Ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου και των πολιτικών που απαγορεύουν κάθε μορφή βίας κατά των παιδιών στο σπίτι.
  2. Υποστήριξη των γονέων: Επέκταση των προγραμμάτων ανατροφής που προωθούν θετικές πρακτικές και αποτρέπουν την οικογενειακή βία.
  3. Μάθηση με γνώμονα το παιχνίδι: Παροχή περισσότερων χώρων δημιουργικής μάθησης και παιχνιδιού για τα παιδιά.

«Την πρώτη Διεθνή Ημέρα Παιχνιδιού, πρέπει να ενωθούμε και να δεσμευτούμε εκ νέου για τον τερματισμό της βίας κατά των παιδιών και την προώθηση της θετικής φροντίδας μέσω του παιχνιδιού», τόνισε η Russell.

Σημειώσεις προς τους συντάκτες:

Κατεβάστε τις φωτογραφίες εδώ.

Εξερευνήστε τα δεδομένα εδώ και εδώ.

Επισκεφθείτε τον κόμβο της UNICEF για γονείς εδώ.

Στις 11 Ιουνίου 2024, η UNICEF και οι εταίροι της γιόρτασαν την πρώτη Διεθνή Ημέρα Παιχνιδιού (IDOP) στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με ένα φόρουμ υψηλού επιπέδου, μια εγκατάσταση και εμπειρία παιχνιδιού και μια τάξη για προσχολική ηλικία για την μάθηση μέσα από το παιχνίδι. Η IDOP υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο του παιχνιδιού στην ανθρώπινη εξέλιξη σε όλη τη γνωστική, κοινωνική, συναισθηματική και σωματική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα ρίχνει φως στα εμπόδια σε σχέση με το παιχνίδι, όπως οι επιβλαβείς πρακτικές, οι αναπηρίες, οι διακρίσεις λόγω φύλου, οι συγκρούσεις και η μαθησιακή φτώχεια.

Οι νέες εκτιμήσεις για τη βίαιη πειθάρχηση βασίζονται σε ένα υποσύνολο 100 χωρών με διεθνώς συγκρίσιμα στοιχεία μεταξύ 2010 και 2023 που καλύπτουν το 52% του παγκόσμιου πληθυσμού των παιδιών κάτω των 5 ετών. Οι εκτιμήσεις για τις στάσεις απέναντι στη σωματική τιμωρία βασίζονται σε ένα υποσύνολο 93 χωρών με διεθνώς συγκρίσιμα στοιχεία μεταξύ 2008 και 2023 που καλύπτουν περίπου το 50% του παγκόσμιου γυναικείου πληθυσμού ηλικίας 15 έως 49 ετών. Οι εκτιμήσεις για τη φροντίδα και τη διαθεσιμότητα παιχνιδιών βασίζονται σε ένα υποσύνολο 85 χωρών με διεθνώς συγκρίσιμα στοιχεία μεταξύ 2010 και 2023 καθώς και σε εθνικές μελέτες που καλύπτουν το 57% του παγκόσμιου πληθυσμού των παιδιών ηλικίας 2-4 ετών και το 56% του παγκόσμιου πληθυσμού των παιδιών κάτω των 5 ετών, αντίστοιχα.

Σχετικά με τη UNICEF:

To Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF) μέσα από τα προγράμματά του προωθεί τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού στον κόσμο. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 191 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πράξη, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας προς όφελος των πιο ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών, αλλά και όλων των παιδιών παγκοσμίως. Η UNICEF χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθελοντικές συνεισφορές ιδιωτών, του ιδιωτικού τομέα, ιδρυμάτων και κρατών μελών του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Η υποστήριξη των δωρητών είναι ζωτικής σημασίας καθώς δημιουργούμε μια παγκόσμια συμμαχία για την προστασία όλων των παιδιών, χωρίς καμία εξαίρεση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη UNICEF και το έργο της για τα παιδιά στην Ελλάδα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Όλγα Σιώκου Σιόβα- Υπεύθυνη Επικοινωνίας UNICEF -Email: osiokou-siova@unicef.org

Δανάη Λειβαδά (Τομέας Επικοινωνίας Γραφείου UNICEF στην Ελλάδα-Γραφείο Τύπου) -Email: dleivada@unicef.org

Ακολουθήστε τη UNICEF στο Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn και YouTube.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...