PsychologyNow Team

Η ψυχολογική θεωρία της αυτοεπαλήθευσης

Η ψυχολογική θεωρία της αυτοεπαλήθευσης

PsychologyNow Team
γυναίκα σκέφτεται την ψυχολογική θεωρία της αυτοεπαλήθευσης
Image credit: Alexei Maridashvili / unsplash.com

Η θεωρία της αυτοεπαλήθευσης απαντάται στον τομέα της κοινωνική ψυχολογία, η οποία υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι αναζητούν πληροφορίες για τον εαυτό τους που είναι συμβατές με την αυτοεικόνα τους, δηλαδή πληροφορίες που επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη πιστεύουν για τον εαυτό τους.


Βαθύτερο κίνητρο για αυτήν την τάση είναι η επιθυμία για σταθερότητα και συνοχή στο πώς κατανοούμε τον εαυτό μας, το περιβάλλον και τον κόσμο, προκειμένου να αποδίδουμε νόημα στις εμπειρίες μας, να κάνουμε επιλογές και να παίρνουμε αποφάσεις με σχετική ευκολία˙ η καθημερινότητα θα γινόταν πολύ πιο δύσκολη αν κάθε φορά που θα έπρεπε να προβούμε σε μια επιλογή προβληματιζόμασταν εκτεταμένα για το ποιοι είμαστε και αν αυτή μας ταιριάζει.


Διαβάστε σχετικά: Έχει αξία να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου;


Ως μια επιπλέον λειτουργία αυτής της τάσης, η αναζήτηση για επιβεβαίωση των όσων ήδη γνωρίζουμε ενισχύει τις υπάρχουσες αντιλήψεις μας, άρα μας κάνει προβλέψιμους ο ένας στον άλλο, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η κοινωνική αλληλεπίδραση και η διατήρηση των κοινωνικών μας σχέσεων.

Η θεωρία αφορά τα άτομα που έχουν είτε θετική, είτε αρνητική αυτοεικόνα. Έτσι, ακόμα και τα άτομα που έχουν αρνητική αυτοεικόνα, εστιάζουν και συγκρατούν ευκολότερα πληροφορίες στο περιβάλλον τους που την ενισχύουν.


Βιβλιογραφία:

  • Swann, W. B., Jr. & Read, S. J. (1981). Self-verification processes: How we sustain our self-conceptions. Journal of Experimental Social Psychology, 17, 351-372

Συγγραφέας: Ακριβή Ανδρινοπούλου, Προπτυχιακή φοιτήτρια Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...