PsychologyNow Team

Νέο λογισμικό ανάλυσης ομιλίας προβλέπει την εμφάνιση ψύχωσης

Νέο λογισμικό ανάλυσης ομιλίας προβλέπει την εμφάνιση ψύχωσης

PsychologyNow Team
τρισδιάστατη απεικόνιση εγκεφάλου πάνω από ένα κινητό τηλέφωνο

Το νέο λογισμικό είναι σε θέση να προσδιορίσει την εκδήλωση ψύχωσης με ακρίβεια 83%. 


Οι αναλύσεις καταγεγραμμένων ομιλιών από νεαρά άτομα που διέτρεχαν κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών μέσω ενός λογισμικού, μπόρεσαν να προβλέψουν ποιοι από τους νέους θα εκδήλωναν ψυχωτικά επεισόδια μέσα σε δύο χρόνια, με ακρίβεια έως 83%. Ο προσδιοριστικός παράγοντας για την πρόβλεψη ήταν μία διαταραχή στη ροή της ομιλίας, δηλαδή όταν οι ομιλητές έβγαιναν εκτός θέματος.

Το ίδιο λογισμικό ήταν σε θέση να προβλέψει την εκδήλωση της ψύχωσης σε μια δεύτερη ομάδα κινδύνου με ακρίβεια 79% και μπορούσε να διακρίνει τα υγιή άτομα από τα άτομα με ψύχωση με βάση την ομιλία, με ακρίβεια 72%.

Συνολικά, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την πρόβλεψη της ψύχωσης και άλλων διαταραχών.

Η αποδιοργανωμένη σκέψη, ένα σύμπτωμα της ψύχωσης, αξιολογείται τακτικά χρησιμοποιώντας κλινικές μετρήσεις ομιλίας που βασίζονται σε συνεντεύξεις. Χαρακτηρίζεται από την εκτός θέματος ομιλία, τη χαλαρότητα των συσχετισμών και τη μειωμένη πολυπλοκότητα του λόγου. Παρ' όλο που αυτή η γλωσσική διαταραχή μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή για να αποτρέψει την αποτελεσματική επικοινωνία, είναι συνηθέστερα ένα λεπτό αλλά επίμονο χαρακτηριστικό που μπορεί να υπάρχει πριν την εκδήλωση της ψύχωσης στους νέους που βρίσκονται σε ευάλωτες ομάδες.

Αυτή η μελέτη εξέτασε απομαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις με νεαρά άτομα που ανήκουν σε ευάλωτη ομάδα, σε δύο διαφορετικούς κύκλους: έναν στη Νέα Υόρκη με 34 συμμετέχοντες και έναν στο Λος Άντζελες με 59 συμμετέχοντες, για τους οποίους ήταν γνωστό ότι θα εκδήλωναν ψύχωση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Οι απομαγνητοφωνήσεις αναλύθηκαν με το συγκεκριμένο λογισμικό, χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένες μεθόδους επεξεργασίας φυσικής γλώσσας για τον προσδιορισμό των διαφορών στην ομιλία, μεταξύ εκείνων που ανέπτυξαν ψύχωση και εκείνων που δεν ανέπτυξαν.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι συναρπαστικά επειδή αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την πρόγνωση της ψύχωσης και τελικά να μας βοηθήσει να αποτρέψουμε την ψύχωση, βοηθώντας τους ερευνητές να αναπτύξουν στρατηγικές επαναμεσολάβησης και εκπαίδευσης που στοχεύουν στα γνωστικά ελλείμματα που μπορεί να υποβόσκουν στη γλωσσική διαταραχή, δήλωσε η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Σέριλ Κόρκοραν, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Πρόεδρος του Προγράμματος Κινδύνου Ψύχωσης, στην Ιατρική Σχολή του Icahn. 

Σε γενικές γραμμές, η γλώσσα και η συμπεριφορά αποτελούν τις κύριες πηγές δεδομένων για τους ψυχίατρους για να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν ψυχικές διαταραχές, δήλωσε η Δρ Κόρκοραν. Υπάρχουν σήμερα νέες αυτοματοποιημένες μέθοδοι για τον χαρακτηρισμό σύνθετων συμπεριφορών όπως η γλώσσα. Η ομιλία είναι εύκολη στη συλλογή δεδομένων και είναι ανέξοδη για να αναλυθεί, χρησιμοποιώντας υπολογιστική ανάλυση. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλη την ψυχιατρική και εύλογα σε άλλους τομείς της ιατρικής.


Πηγή: Prediction of psychosis across protocols and risk cohorts using automated language analysis
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...