Κωνσταντίνα Αρβανίτη

Μαθαίνω να συγχωρώ: για μένα ή για τους άλλους;

Μαθαίνω να συγχωρώ: για μένα ή για τους άλλους;

Κωνσταντίνα Αρβανίτη
δύο χέρια που κρατούν μία κίτρινη μαργαρίτα
Image credit: Lina Trochez / unsplash.com

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το να συγχωρούμε τον εαυτό μας και τους άλλους έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για την ψυχολογία όσο και για το σώμα μας.


Πώς ορίζουμε τη συγχώρεση; Ας ξεκινήσουμε από την ετυμολογία της λέξης. Συν – χωρώ σημαίνει δίνω χώρο. Δίνω χώρο σε μια διαφορετική άποψη από τη δική μου – πολλές φορές ακόμα κι αντίθετη – να συνυπάρξει στη σκέψη μου. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υποχρεώνομαι να αλλάξω την στάση μου απέναντι σε μία κατάσταση.

Απλά δίνοντας χώρο σημαίνει ότι κατανοώ κι αντιλαμβάνομαι την διαφορετική ερμηνεία που μπορεί να δίνει ο άλλος σε ένα γεγονός. Κοιτάζω, δηλαδή, και πιο μακριά από την δική μου θέση, χωρίς απαραίτητα να ενστερνιστώ την γνώμη του άλλου. Ανοίγω τους ορίζοντές μου και δεν κλείνομαι στο «εγώ» μου. Σύμφωνα με αυτό λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το να συγχωρώ κάποιον πρόκειται περισσότερο για μια προσωπική υπόθεση παρά για μία συμπεριφορά που το αν θα την εκδηλώσουμε εξαρτάται από τη στάση του άλλου.

Τι λέει η επιστήμη για τη συγχώρεση;

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το να συγχωρούμε τον εαυτό μας και τους άλλους έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για την ψυχολογία όσο και για το σώμα μας. Ο Δρ Φρέντερικ Λούσκιν, επικεφαλής της έρευνας που αφορά τη συγχώρεση στο Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, εδώ και πολύ καιρό μελετά τα θεραπευτικά οφέλη της συγχώρεσης.

Οι επανειλημμένες μελέτες του σχετικά με τη συγχώρεση δείχνουν ότι οι άνθρωποι που συγχωρούν είναι επίσης πιο πιθανό να:

  • Απολαμβάνουν υγιείς σχέσεις
  • Εκδηλώνουν σπανιότερα χρόνιες ασθένειες και προβλήματα υγείας γενικότερα
  • Εμφανίζουν μειωμένο θυμό, άγχος και κατάθλιψη
  • Είναι πιο αισιόδοξοι και με περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στους άλλους

Διαβάστε σχετικά: Συγχώρεση: Ένα νέο κεφάλαιο της ιστορίας σου


Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;

Αυτό συμβαίνει επειδή το να μην συγχωρούμε κοστίζει πολύ στη σωματική μας υγεία καθώς αυξάνει την αρτηριακή μας πίεση, εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προκαλεί τεράστια ένταση σε ολόκληρο το σώμα.

Μια άλλη μελέτη εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στη συγχώρεση και την ψυχική και σωματική υγεία 148 νεαρών ενηλίκων. Όπως αναμενόταν, η έλλειψη συγχώρεσης συσχετίζονταν με υψηλά επίπεδα άγχους και με την εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων υγείας. Αλλά η μεγάλη έκπληξη προέκυψε από τις περιπτώσεις όπου οι νέοι έδειχναν συγχώρεση στους άλλους και στον εαυτό τους. Σε αυτούς υπήρχε μηδενική συσχέτιση με το άγχος και τα προβλήματα υγείας γενικότερα!

Tips για τη συγχώρεση

Συγχωρήστε τον εαυτό σας:

  • Το παρελθόν είναι παρελθόν και δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να το αλλάξετε, οπότε σταματήστε να ασχολείστε με αυτό.
  • Αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να διορθώσετε τα πάντα.
  • Αναλογιστείτε τις αξίες σας και θυμηθείτε ότι είστε καλός άνθρωπος, αλλά ίσως να χάσατε το δρόμο σας κάποια στιγμή.
  • Δείτε πώς αλλιώς θα μπορούσατε να πράξετε και σκιαγραφείστε το στο μυαλό σας για το μέλλον.
  • Δεχτείτε ότι είστε άνθρωποι και μπορεί να κάνατε λάθος. Ίσως ήρθε η ώρα να κάνετε το επόμενο βήμα και να προχωρήσετε παρακάτω.

Συγχωρήστε τους άλλους:

  • Θυμηθείτε, η συγχώρεση είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο γι’ αυτό είναι μάλλον απίθανο να συμβεί μέσα σε λίγες μέρες.
  • Κοιτάξτε την διαφωνία από την πλευρά του άλλου προσώπου, ίσως να υπάρχει μια εξίσου λογική εξήγηση στο θέμα.
  • Θυμηθείτε ότι κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι κάνουμε λάθη μερικές φορές, ακόμα και εμείς οι ίδιοι.
  • Η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι αυτός που συγχωρεί δεν φέρει καμία ευθύνη για τη διαφωνία. Η κάθε πλευρά είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές της.
  • Η συγχώρεση είναι κάτι που κάνουμε για τον εαυτό μας, όχι για το άλλο άτομο.
  • Το να συγχωρείτε κάποιον δεν σημαίνει ότι δεν σκέφτεστε πια την κατάσταση.
  • Θυμηθείτε κάποιον που σας έχει συγχωρήσει στο παρελθόν ενώ εσείς τον είχατε πληγώσει. Πώς θα αισθανόσασταν αν δεν σας είχε συγχωρέσει;

Διαβάστε σχετικά: Το συναισθηματικό τραύμα στη σχέση: συγχωρώ αλλά δεν ξεχνώ


Ίσως η συγχώρεση να είναι για εσάς το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να κάνετε τώρα. Σκεφτείτε όμως, πως αν δεν το κάνετε, είναι σαν να αφήνετε μια πληγή ανοιχτή, αρνούμενοι να κάνετε κάτι για να την θεραπεύσετε. Η πληγή αυτή θα συνεχίσει να σας προκαλέσει πόνο. Στην πραγματικότητα, υποφέρουν περισσότερο εκείνοι που δεν συγχωρούν. Ας μην ξεχνάμε ότι η συγχώρεση μάς επιτρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω στη ζωή μας.

Όταν συγχωρείς είναι σα να ελευθερώνεις έναν φυλακισμένο, ανακαλύπτοντας στη συνέχεια ότι ο φυλακισμένος αυτός ήσουν εσύ!


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...