PsychologyNow Team

Ο/η ευτυχισμένος σύζυγος «κάνει καλό στην υγεία σας»

Ο/η ευτυχισμένος σύζυγος «κάνει καλό στην υγεία σας»

PsychologyNow Team
ζευγάρι αγκαλιασμένο χαμογελάει

Μία μελέτη αποκαλύπτει μία μοναδική κοινωνική σύνδεση μεταξύ της ευτυχίας και της υγείας.


Η ύπαρξη ενός ευτυχισμένου ή μίας ευτυχισμένης συζύγου, μπορεί να συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας, κυρίως στους μεσήλικες και στους ηλικιωμένους ενήλικες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση.

Σε μία αντιπροσωπευτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και στην οποία συμμετείχαν 1.981 ετερόφυλα ζευγάρια μέσης ηλικίας, διαπιστώθηκε ότι, τα άτομα που έχουν πιο ευτυχισμένους συζύγους, είναι πιθανότερο να αναφέρουν ότι έχουν καλύτερη υγεία με την πάροδο του χρόνου. Το αποτέλεσμα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό APA journal Health Psychology, υπερβαίνει την «ατομική ευτυχία».

«Το πόρισμα αυτό διευρύνει σημαντικά τις θεωρίες για τη σχέση μεταξύ της ευτυχίας και της υγείας και υποδηλώνει την ύπαρξη μίας μοναδικής κοινωνικής σχέσης μεταξύ τους», δηλώνει ο Γουίλιαμ Τσόπικ, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Michigan State University και κύριος ερευνητής της μελέτης. «Ο ευτυχισμένος σύζυγος, μπορεί να ενισχύσει θετικά την υγεία του άλλου συζύγου αλλά και την ίδια την προσπάθειά του να είναι ευτυχισμένος με τον εαυτό του».

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν, ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι γενικά υγιείς άνθρωποι, αλλά ο Τσόπικ ήθελε να πάει την έρευνα ένα βήμα παραπέρα, διερευνώντας τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία οι διαπροσωπικές σχέσεις. Είπε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις πιθανοί λόγοι για τους οποίους το να έχει κάποιος έναν ευτυχισμένο σύζυγο, θα μπορούσε να είναι βελτιωτικός παράγοντας για την υγεία του, ανεξάρτητα από την προσωπική του ευτυχία:

  1. Οι ευτυχισμένοι σύζυγοι, είναι πιο πιθανό να παρέχουν ισχυρότερη κοινωνική στήριξη, όπως είναι η φροντίδα, σε σύγκριση με τους δυσαρεστημένους συζύγους που είναι πιο πιθανό να επικεντρώνονται στους δικούς τους στρεσογόνους παράγοντες.
  2. Οι ευτυχισμένοι σύζυγοι μπορούν να κάνουν τους δυστυχισμένους ανθρώπους να ασχοληθούν με δραστηριότητες και να βρεθούν σε περιβάλλοντα που προάγουν την καλή υγεία, όπως η διατήρηση τακτικών κύκλων ύπνου, η κατανάλωση θρεπτικών τροφίμων και η άσκηση.
  3. Το να συμβιώνει κάποιος με έναν ευτυχισμένο σύζυγο, μπορεί να κάνει τη ζωή του σίγουρα ευκολότερη και ίσως και πιο ευτυχισμένη.

«Όταν γνωρίζει κάποιος ότι ο/ησύζυγος του είναι ικανοποιημένος με τις προσωπικές του/της ανάγκες, τότε μπορεί να αποτρέψει τον/την σύζυγό του από το να αναζητήσει αυτοκαταστροφικές διεξόδους, όπως είναι η κατανάλωση αλκοόλ ή η κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών και μπορεί γενικότερα να του προσφέρει ικανοποίηση με τρόπους που παρέχουν οφέλη για την υγεία στο μέλλον», προσθέτει ο Τσόπικ.

Η μελέτη εξέτασε τις πληροφορίες της έρευνας που πραγματοποιήθηκε για ζευγάρια ηλικίας 50-94 ετών, συμπεριλαμβανομένων της ευτυχίας, των αυτοαξιολογήσεων για την υγεία και τη σωματική δραστηριότητα σε μια περίοδο έξι ετών. Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν καμία διαφορά μεταξύ των συζύγων ανδρών και συζύγων γυναικών.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία τους, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών ελαττωμάτων τους, των χρόνιων ασθενειών τους και του επιπέδου της φυσικής τους δραστηριότητας, καθώς και σε ερωτήσεις για τυχόν ανησυχίες που είχαν σχετικά με την υγεία του συζύγου τους. Τέλος, βαθμολόγησαν τη δική τους ευτυχία, καθώς και το επίπεδο ικανοποίησης στη ζωή τους.


Πηγή sciencedaily.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...