Ελευθερία-Έρη Κεχαγιά

Ο κορωνοϊός δε θα “κατεβάσει τα ρολά” στις σχέσεις! Μείνετε ευέλικτοι!

Ο κορωνοϊός δε θα “κατεβάσει τα ρολά” στις σχέσεις! Μείνετε ευέλικτοι!

Ελευθερία-Έρη Κεχαγιά
ζωγραφιά με δύο άτομα που δεν έχουν “κατεβάσει τα ρολά” στις σχέσεις

Εν γένει, κάθε αλλαγή που μεσολαβεί, επηρεάζει μία υφιστάμενη κατάσταση και μπορεί έτσι να αποτελέσει και για κάθε σχέση μία δυσκολία – με ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να είναι για το χειρότερο, ή να αποβεί μία ευλογία. Τι από όλα θα καταλήξει να είναι, θα εξαρτηθεί από τους χειρισμούς των εμπλεκομένων, τις βαθύτερες (και ασυνείδητες) επιθυμίες τους και από το βαθμό ωριμότητάς τους.


. . . . . . . “Νιώθω ότι κάποιες φορές στις σχέσεις, “ενσωματώνεσαι” τόσο πολύ με τον άλλον και το πρόγραμμά του – με την πάροδο του χρόνου, πού μπορεί να “χάσεις” λίγο τον δικό σου εαυτό. Είναι μία ευκαιρία τώρα, να αγκαλιάσω το “είμαι μόνη” και όταν θα επιστρέψουμε στο “μαζί”, θα είμαστε σίγουρα όλοι πιο υποψιασμένοι για πολλά και πιο εμπλουτισμένοι, ωσάν ανανεωμένοι άνθρωποι, γνωρίζοντας ο ένας τον άλλον ξανά” . . . . . . .

Όλοι ζούμε σε πολύ ασυνήθιστες συνθήκες μίας αιφνίδιας και πρωτόγνωρης καταιγίδας! Ακόμα και κατά τη διάρκεια πολέμων, δεν υπήρχαν περιορισμοί κοινωνικών συγκεντρώσεων τόσο δραστικής έκτασης.

Πλέον πολλά νεαρά άτομα σε σχέσεις και ζευγάρια που ζουν στην ίδια πόλη αλλά δεν είχαν συγκατοικήσει ακόμη – και μέχρι πρότινος μετακινούνταν εύκολα ο ένας στο σπίτι του άλλου καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, τώρα αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν μια “σχέση μεγαλύτερων αποστάσεων”, όταν ένας από τους δύο χρειάζεται να αυτοπεριοριστεί, ή και οι δύο να συμμορφωθούν με την καραντίνα.

Όλοι καλούμαστε να προσαρμοστούμε στις νέες ρουτίνες κατά τη διάρκεια αυτής της έκρηξης του Covid-19, όμως η κοινωνική αυτή απομάκρυνση, σίγουρα εγείρει το ερώτημα του πώς ειδικά οι νέες σχέσεις ζευγαριών, που δε ζούν (ακόμη) μαζί, χειρίζονται τις συνθήκες αναγκαστικού περιορισμού των μετακινήσεων και εγκλεισμού.

Εν γένει, κάθε αλλαγή που μεσολαβεί, επηρεάζει μία υφιστάμενη κατάσταση και μπορεί έτσι να αποτελέσει και για κάθε σχέση μία δυσκολία – με ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να είναι για το χειρότερο, ή να αποβεί μία ευλογία. Τι από όλα θα καταλήξει να είναι, θα εξαρτηθεί από τους χειρισμούς των εμπλεκομένων, τις βαθύτερες (και ασυνείδητες) επιθυμίες τους και από το βαθμό ωριμότητάς τους.

Να λοιπόν παρακάτω, μερικές συμβουλές, από ανθρώπους που μέσα από τη δουλειά μου με ζευγάρια, συγκέντρωσα, δεδομένου ότι – για άλλους λόγους έως τώρα – πλην των τρεχουσών λόγων υγείας – οι συνθήκες ζωής τους ήταν τέτοιες είχαν για μεγάλα διαστήματα να διαχειριστούν σχέσεις αποστάσεων που προσομοιάζουν με τους περιορισμούς που βιώνουμε στην εποχή του κορωνοϊού.

Όσοι από εσάς είστε νέοι στο “παιχνίδι” των αποστάσεων και θέλετε να μετατρέψετε αυτή την αφορμή, σε ευκαιρία εποικοδομητικών εξελίξεων γενικά, όπως μεγαλύτερης αυτογνωσίας, όσο και διατήρησης μίας ευχάριστης σχέσης μέχρι την έξοδο από αυτή τη δίνη, ιδού κάποιες προτάσεις.

Διαχείριση online σχέσεων την εποχή της Πανδημίας του Covid-19

1. Μιλήστε για το πως θα συζητάτε!

Η καλή επικοινωνία ήταν πάντοτε σημαντική, αλλά τώρα, στην περίοδο των αποστάσεων που επιβάλλει η έκτακτη κατάσταση, είναι αποφασιστικής σημασίας.

Θα πρέπει να ορίσετε τη νέα αυτή σχέση “καραντίνας”, οπότε προσπαθήστε να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς από την αρχή. Είναι η επικοινωνία με τα γραπτά μηνύματα ή το skype κάτι που θα εξετάζατε; Χωρίς να υπερβάλλετε και να το παρακάνετε, ή αντιθέτως να αφορίζετε αυτά τα μέσα δογματικά, μη φοβάστε να συνδέεστε με όλους τους τρόπους. Μιλήστε για το τι σας αρέσει και τι όχι ως προς αυτό, ώστε και οι δύο να ξεπεράσετε αυτόν τον νέο “εικονικό” ρομαντισμό και την ψηφιακή επικοινωνία και να μπείτε και σε άλλες συζητήσεις ουσίας!

* θυμηθείτε ότι το ύφος, ο τόνος σας και ο σαρκασμός, είναι λίγο ευαίσθητοι δίαυλοι και εύκολα παρερμηνεύονται σε μία ΜΗ τετ-α-τετ επικοινωνία, ειδικά μέσω γραπτών μηνυμάτων.


Διαβάστε σχετικά: Κορωνοϊός: Παραμένοντας ψύχραιμοι στην πανδημία


2. Ορίστε τα όρια σας

Βρίσκεστε ήδη σε σχέση, στο στάδιο της αυθόρμητης αποκάλυψης της καθημερινότητάς σας στον/στη σύντροφό σας; Ή χρησιμοποιείτε φίλτρα για να κρύβετε τις ¨σακούλες” κάτω από τα μάτια σας;

Είτε έτσι είτε αλλιώς, επικοινωνήστε ποιες πτυχές της ζωής σας είστε ανοιχτοί να μοιραστείτε και ποιες όχι, π.χ. σας πετυχαίνει η κλήση της αγαπημένης όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας; Ποια κομμάτια της καθημερινότητας θα προτιμούσατε να παραμείνουν επιμελώς καθαρά προσωπικά.

** Όσο γνωρίζεστε όλο και καλύτερα, αυτό θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία να ανοιχτείτε περισσότερο – καθώς σίγουρα θα υπάρξουν μη κολακευτικές στιγμές με τις οποίες όμως μπορείτε να αυτοσαρκάζεστε, βγάζοντας ακόμη και αμοιβαία screenshots και στέλνοντας τις σε κοινούς φίλους σας, κάνοντας χιούμορ και αστειευόμενοι, ώστε να μπορείτε να διακωμωδείτε καλοπροαίρετα όλοι μαζί την κατάσταση.

3. Πάρτε χρόνο για να μείνετε με τον εαυτό σας

Θυμηθείτε: Το ότι αναγκάζεστε να βρίσκεστε σε αποστάσεις κοινωνικά, δε σημαίνει ότι πρέπει να επικοινωνείτε συνεχώς ή ασταμάτητα. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ίσως η αρχική σας τάση, αλλά μπορεί να αποβεί εξαντλητικό και δύσκολο να χειριστείτε αυτό το είδος πίεσης, εσείς, ή και ο/η σύντροφος σας. Μπορεί η σύνδεση με τον/τη σύντροφο σας να είναι επιθυμητή, αλλά να έχετε υπόψη σας ότι ίσως ο/η σύντροφος θα έχει κάποια στιγμή την επιθυμία να κάνει δραστηριότητες και “σόλο”!

Οπότε προσέξτε: όλοι, πέραν του φυσικού χώρου, χρειάζονται και το ψυχικό χώρο προκειμένου να αισθάνονται καλά και να κάνουν πράγματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε του /της αρέσετε αρκετά ή ότι δε σας θέλει πολύ μέσα στη ζωή του/της.

* Μην το παίρνετε προσωπικά.

4. Να είστε υπομονετικοί και ανεκτικοί στις νέες συνθήκες

Αισθάνεστε ότι ενοχλείστε κατά τις συνομιλίες σας από τις “ιδιοτροπίες” του WiFi και τις διακοπές στη σύνδεση; Πρέπει κάθε τρεις και λίγο να κλείνετε και να καλείτε πίσω, ή να έχετε καθυστέρηση;, να υπάρχουν αναπάντητες λόγω τεχνικών προβλημάτων σύνδεσης; σίγουρα μπορεί αυτά να αποτελέσουν ένα ενοχλητικό ποσοστό της επικοινωνίας σας. Όλα αυτά μπορεί να φέρουν μία αδημονία και απογοήτευσή σας, όπως να επιφορτίσουν και με περαιτέρω προκλήσεις τη “σύνδεσή” σας με το/τη σύντροφο.

Προτείνω να πάρετε βαθιές ανάσες και να το προσεγγίσετε με χιούμορ και στωικότητα. Όλοι θεσπίζουμε νέες ρουτίνες και αυτή είναι η στιγμή να είμαστε ευέλικτοι και με κατανόηση των συνθηκών.

* Βεβαίως, υπάρχουν πολλές πιθανότητες διακοπών σύνδεσης. Η μπαταρία “σας εγκαταλείπει” – ακριβώς τότε που δε θα έπρεπε; στη μέση μιας κλήσης; Αυτό αποφεύγεται εύκολα, εάν φροντίζετε να είστε προνοητικοί και να διατηρείτε τη φόρτιση των συσκευών σας έγκαιρα, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας ώστε να μην “ξεμένετε”.

5. Το σεξ είναι σημαντικό!

Κανένας δε σας ζήτησε να μονάσετε. Ξεκαθαρίστε πώς θέλετε να διαχειριστείτε τις πολύ προσωπικές σας στιγμές και “συνευρέσεις”, ώστε να λαμβάνετε και οι δύο ικανοποίηση. Συζητήστε σχετικά με τα όρια που θέλετε να ορίσετε, ή νέα πράγματα που θα θέλατε να δοκιμάσετε και δεν είχατε επιχειρήσει.

Υπάρχουν πολλοί νέοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν πρόκειται για βίντεοκλήση, καθώς το μυαλό, η λειτουργία της φαντασίας και των αναπαραστάσεων παίρνουν ακόμη πιο κεντρικό ρόλο, επίσης η διαφοροποίηση ότι κάποιος βλέπει και τον εαυτό του στην οθόνη, πέραν βέβαια και των σοβαρών θεμάτων εμπιστοσύνης και διασφάλισης του απορρήτου.

Μη διστάσετε να προτείνετε ένα διαφορετικό μέσο “συνευρέσεων” εάν αισθάνεστε άβολα με το βίντεο. Το sexting, ή ένα καλό τηλεφώνημα μπορεί να αποβούν πολύ ευχάριστα και διεγερτικά – αν αφεθείτε – ειδικά καθώς δε βλέπεστε μεταξύ σας και συνήθως επομένως οι άμυνες είναι μειωμένες νιώθοντας κάποιος ότι μπορεί να εκφραστεί περισσότερο ελεύθερα.

6. Δώστε προσοχή στη συνομιλία σας

Όταν βρίσκεστε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον/τη σύντροφό σας, αποφύγετε να απασχολείστε παράλληλα και με άλλα πράγματα ή εργασίες. Είναι πολύ εύκολο να έχετε πολλά παράθυρα ανοιχτά και να αλληλεπιδράτε, ωστόσο έχετε υπόψη σας ότι αυτό είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό από το σύντροφό σας και ο ίδιος/α να αισθανθεί ότι μιλάει στο βρόντο ή ότι έχει “μισο-ακουστεί”.

* πάρτε την πρωτοβουλία να ζητήσετε μία μικρή διακοπή αν χρειάζεται να απαντήσετε σε κάτι άλλο πιεστικό ή επείγον. Είναι σαφώς καλύτερο και δείχνει σεβασμό, από το να αφήσετε κάποιον να μιλάει για πέντε λεπτά, μόνο για να αναφέρετε στο τέλος, “Λυπάμαι, τι είπες;”

7. Διατηρείστε την αίσθηση του “ραντεβού” και πραγματοποιήστε το

Το να καθίσετε για δείπνο ο καθένας από το χώρο του και να το μοιραστείτε αυτό έστω μέσα από μία οθόνη, μπορεί να δώσει την αίσθηση ενός κάποιου ελέγχου και κανονικότητας. Άλλωστε το φαγητό πάντοτε αποτελεί μία “γλώσσα αγάπης”.

Αν θέλετε να γιορτάσετε π.χ τα γενέθλια ή κάποιο άλλο ορόσημο, μπορείτε να ντυθείτε ωραία εν όψει αυτής της ευκαιρίας, δημιουργώντας ρομαντική ατμόσφαιρα με κεριά ή ένα ποτήρι κρασί. Μπορείτε ακόμη να κάνετε έκπληξη, γράφοντας μια φυσική επιστολή και στέλνοντάς την με το ταχυδρομείο. Σίγουρα είναι κι αυτό μια γλυκιά χειρονομία.


Διαβάστε σχετικά: Κορωνοϊός: Η Ανάγκη για Μια Ισορροπημένη Προσέγγιση 


8. Αφιερώστε κάποιο χρόνο για διασκέδαση

Κάνετε ατομικές σας συνήθεις δραστηριότητες μαζί. Βάλτε το τηλέφωνό σας σε μια καλή θέση στην κουζίνα και μαγειρέψτε την ίδια συνταγή ταυτόχρονα.
Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε να παίζετε παιχνίδια σε μία ομαδική βίντεο συνάντηση, ή και να ξεκινήσετε μια ομάδα βιβλίου.

Είναι όλα σχετικά με το πόσο καινοτομείτε και βρίσκετε νέα πράγματα να κάνετε μαζί. π.χ να βλέπετε μαζί μέσω skype, ΤV, αφού ενεργοποιήσετε τη σίγαση προς αποφυγή ασύγχρονων μικροφωνισμών.

9. Μην αφήσετε την “απουσία” φυσικής παρουσίας, να καθορίσει τη σχέση σας

Μπορεί να υπάρχουν οι περιορισμοί για το άμεσα προβλέψιμο διάστημα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο δεσμός σας είναι απαραίτητα λιγότερο ισχυρός ή σημαντικός.
Το πλέον σημαντικό και ουσιαστικό είναι να εστιάσετε στο με ποιον επικοινωνείτε, αντί στο πώς επικοινωνείτε.

* Ως μια δόση αισιοδοξίας, μπορείτε να δημιουργήσετε μια λίστα με μέρη για επιθυμητά ταξίδια, εστιατόρια για να δοκιμάσετε και πράγματα που προσβλέπετε να κάνετε μετά την καραντίνα.

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε μαζί online μαθήματα χορού, να παρακολουθήσετε διαδικτυακά μία θεατρική παράσταση, να ακούσετε μία έργα μεγάλων συγγραφέων, ή να κάνετε μια διαδικτυακή επίσκεψη σε ένα μουσείο.

Το θέμα είναι να κατεβάσετε ιδέες που θα διεγείρουν και τους δύο σας και θα προσφέρουν μία παιχνιδιάρικη αίσθηση όσο και ευχαρίστηση, μέσα σε ένα αγχώδες εξωτερικό τοπίο φόβου, που επιφέρει η απομόνωση.

Η ζωή όμως είναι πάντοτε γλυκιά! και το “κλειδί” πάντοτε είναι οι ανθρώπινες σχέσεις!

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ελευθερίας-Έρης Κεχαγιά

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...