PsychologyNow Team

Η μνήμη μας ενισχύεται σημαντικά όταν διαβάζουμε φωναχτά το κείμενο

Η μνήμη μας ενισχύεται σημαντικά όταν διαβάζουμε φωναχτά το κείμενο

PsychologyNow Team

Θέλετε να θυμηθείτε κάτι; Διαβάστε το φωναχτά.


Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Memory, από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Waterloo στον Καναδά, διαπίστωσε ότι όταν διαβάζουμε φωναχτά ένα κείμενο, βοηθά με τις λέξεις να εισχωρήσουν στη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Αυτό ονομάζεται «το φαινόμενο της παραγωγής»: η διπλή δράση της ομιλίας και της ακοής έχει πιο ευεργετικό αντίκτυπο στη μνήμη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η μάθηση και η μνήμη, επωφελούνται από την ενεργητική συμμετοχή, δήλωσαν οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Waterloo University. Όταν προσθέτουμε μία ενεργό χαρακτηριστικό ή ένα παραγωγικό στοιχείο σε μια λέξη, αυτή η λέξη γίνεται πιο διακριτή στη μακροπρόθεσμη μνήμη και επομένως πιο δύσκολο να ξεχασθεί.

Η μελέτη εξέτασε τέσσερις μεθόδους για την εκμάθηση γραπτών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της σιωπηλής ανάγνωσης, της ακρόασης ενός κειμένου απο κάποιον άλλον, της ακρόασης μιας ηχογράφησης της ανάγνωσης και της ανάγνωσης φωναχτά σε πραγματικό χρόνο. Τα αποτελέσματα από τις δοκιμές με 95 συμμετέχοντες έδειξαν ότι το αποτέλεσμα της παραγωγής από την ανάγνωση των πληροφοριών φωναχτά στον εαυτό σας, οδήγησε στην καλύτερη δυνατή απομνημόνευση.

Όταν σκέφτομαι τις πρακτικές εφαρμογές αυτής της έρευνας, σκέφτομαι τους ηλικιωμένους που τους συμβουλεύουν να φτιάξουν παζλ και να συμπληρώσουν σταυρόλεξα για να ενισχύσουν τη μνήμη τους, δήλωσαν οι ψυχολόγοι. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι η ιδέα της δράσης ή της δραστηριότητας, βελτιώνει επίσης τη μνήμη. Και γνωρίζουμε ότι η τακτική άσκηση και η κίνηση είναι επίσης ισχυρά δομικά στοιχεία για μια καλή μνήμη.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι μέρος του οφέλους της μνήμης από την ομιλία προέρχεται από το ό,τι είναι προσωπική και αυτοαναφορική, εξηγούν οι ερευνητές.

Η νέα έρευνα βασίζεται σε παλαιότερες μελέτες από ερευνητές του πανεπιστημίου που μετρούν την παραγωγική επίδραση των δραστηριοτήτων, όπως η γραφή και η πληκτρολόγηση λέξεων, στην ενίσχυση της συνολικής διατήρησης της μνήμης.


Πηγή: University of Waterloo
Έρευνα: 1. This time it's personal: the memory benefit of hearing oneself.
Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...