PsychologyNow Team

Η αύξηση των κλήσεων στις γραμμές βοήθειας αποκαλύπτει πώς η πανδημία επηρέασε την ψυχική υγεία

Η αύξηση των κλήσεων στις γραμμές βοήθειας αποκαλύπτει πώς η πανδημία επηρέασε την ψυχική υγεία

PsychologyNow Team
γυναίκα ανακαλύπτει ότι η αύξηση των κλήσεων στις γραμμές βοήθειας αποκαλύπτει πώς η πανδημία επηρέασε την ψυχική υγεία
Image credit: Ivan Samkov / pexels.com

Δεδομένα από σχεδόν 20 χώρες υποδηλώνουν ότι πολλές κλήσεις σε γραμμές βοήθειας έγιναν λόγω άγχους και μοναξιάς παρά λόγω κακοποίησης ή αυτοκτονικών τάσεων.


Μια μελέτη σε οκτώ εκατομμύρια κλήσεις σε γραμμές βοήθειας, από 19 χώρες και περιοχές, βρήκε ότι ο αριθμός των κλήσεων αυξήθηκε απότομα στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Οι άνθρωποι που τηλεφώνησαν οδηγήθηκαν κυρίως από τη μοναξιά και τις ανησυχίες σχετικά με την πανδημία, παρά από επικείμενες απειλές, όπως κακοποίηση ή αυτοκτονικές σκέψεις.

Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο Nature, είναι μία από τις μεγαλύτερες που εξετάζουν τις προκλήσεις για την ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι οι κλήσεις στις γραμμές βοήθειας αυξήθηκαν τις πρώτες έξι εβδομάδες του αρχικού κύματος των μολύνσεων από κορονοϊό. Στην κορύφωση των έξι εβδομάδων, ο συνολικός αριθμός των κλήσεων ήταν 35% υψηλότερος από ό,τι πριν την πανδημία.

Η αύξηση στις κλήσεις οφειλόταν κυρίως στα επιπλέον άτομα που έπαιρναν τηλέφωνο επειδή ήθελαν να μιλήσουν σε κάποιον για την πανδημία. Δεν υπήρχε ένδειξη για έκρηξη στις κλήσεις λόγω ενδοοικογενειακής βίας ή αυτοκτονίας, είπε ο Μάριους Μπρίλαρτ, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Λοζάνης και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.  

Επιπλέον, η ομάδα βρήκε ότι στη Γαλλία και τη Γερμανία, οι κλήσεις που σχετίζονταν με αυτοκτονία αυξήθηκαν όταν τα λοκντάουν έγιναν πιο αυστηρά αλλά μειώθηκαν με την έναρξη των μέτρων οικονομικής στήριξης από την κυβέρνηση.

Οι περισσότερες αναλύσεις ψυχικής υγείας μεγάλης κλίμακας αντλούν δεδομένα από ηλεκτρονικά αρχεία υγείας και στοιχεία από αποτελέσματα ψυχικής υγείας, όπως οι αυτοκτονίες. Ωστόσο, αυτές οι αναφορές τείνουν να είναι αργές. Σύμφωνα με τον Μπρίλαρτ, συνήθως, η χρονική καθυστέρηση δεν είναι μεγάλο θέμα. Όμως, σε μια πανδημία, θέλεις να ξέρεις τι συμβαίνει σήμερα.  

Έτσι, η ομάδα στράφηκε στις γραμμές βοήθειας, συλλέγοντας δεδομένα από 19 χώρες και περιφέρειες, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, ο Λίβανος και 14 ευρωπαϊκές χώρες. Τα δεδομένα περιλάμβαναν τον λόγο για τις κλήσεις, αλλά όχι δημογραφικά στοιχεία των ανθρώπων που έπαιρναν τηλέφωνο.

Επίσης, τα αρχικά δεδομένα για τον όγκο των κλήσεων μπορεί να έχουν επηρεαστεί από προβλήματα σχετικά με το προσωπικό, επειδή πολλές γραμμές βοήθειας ανέφεραν ότι είχαν επιβαρυνθεί πολύ και από το πλήθος των κλήσεων και από τις ελλείψεις στο προσωπικό.


Διαβάστε σχετικά: Η πανδημία οδήγησε σε αύξηση διαταραχών κατάθλιψης και άγχους παγκοσμίως


Ένα μάθημα για μελλοντικές πανδημίες

Παρά τους φόβους ότι η πανδημία θα προκαλούσε μια εκτόξευση στις κρίσεις ψυχικής υγείας, όπως οι αυτοκτονίες και οι εθισμοί, οι ερευνητές δεν βρήκαν σημάδια για κάτι τέτοιο στα δεδομένα τους. Αυτό δεν ακυρώνει τον πόνο και τις δυσκολίες κάποιων ανθρώπων, ή τοπικές μελέτες που έχουν καταλήξει σε διαφορετικά αποτελέσματα.

Σημαίνει, απλώς, ότι δεν αναδείχτηκε αυτή η τάση από τα μεγάλης κλίμακας δεδομένα από γραμμές βοήθειας που συνέλεξε η ερευνητική ομάδα. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι συσχετικά και όχι αιτιακά, δηλαδή οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν αν η οικονομική βοήθεια ήταν η αιτία για την πτώση στις σχετιζόμενες με αυτοκτονία κλήσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία. Αλλά αυτό είναι ένα στοιχείο που αξίζει να ερευνηθεί περαιτέρω.

Συνολικά, η προσέγγιση παρέχει έναν συναρπαστικό τρόπο για την παρακολούθηση των αλλαγών στην ψυχική υγεία καθώς προκύπτουν. Δεν έχουμε έναν πραγματικά καλό τρόπο για την παρακολούθηση της ψυχικής υγείας. Κι έτσι, μερικές φορές, η ψυχική υγεία αντιμετωπίζεται με άδικο τρόπο. Ο κόσμος δεν ξέρει αν οι πολιτικές έχουν όντως αποτέλεσμα, δήλωσε η Σίντι Λιου, κλινική ψυχολόγος στο Μπρίγκχαμ και Νοσοκομείο Γυναικών, στη Βοστόνη, και συντάκτρια μιας ανάλυσης που δημοσιεύτηκε με τη μελέτη. 


Ism Tsox
Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...