PsychologyNow Team

Γιατί οι άνθρωποι με ψυχική ασθένεια αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης με COVID-19

Γιατί οι άνθρωποι με ψυχική ασθένεια αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης με COVID-19

PsychologyNow Team
άνδρας με ψυχική ασθένεια αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης με COVID-19
Image credit: Sameel Hassen / pexels.com

Οι άνθρωποι με διάγνωση ψυχικής ασθένειας είναι πιο πιθανό να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά με COVID-19, εξαιτίας ενός συνδυασμού ιατρικών και κοινωνικών λόγων.


Ακόμα και πριν την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να εγκρίνει την ενισχυτική δόση των εμβολίων της COVID-19 για όλους τους ενηλίκους, το είχε ήδη προτείνει τον Οκτώβριο για ανθρώπους με ορισμένες παθήσεις υψηλού κινδύνου. Μαζί με ασθένειες όπως ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια, η λίστα περιλάμβανε και παθήσεις ψυχικής υγείας.

Η απόφαση να δοθεί προτεραιότητα σε ανθρώπους με ψυχιατρικές διαγνώσεις για την παροχή της ενισχυτικής δόσης ήρθε έπειτα από έναν αυξανόμενο αριθμό μελετών που συνδέουν τις ψυχικές διαταραχές με υψηλότερο κίνδυνο για μόλυνση αλλά και σοβαρή νόσηση.

Τον περασμένο χρόνο, ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από πέντε νοσοκομεία στο Σύστημα Υγείας του Γέιλ Νιου Χέιβεν, για να δουν πώς τα πήγαν οι άνθρωποι με διάγνωση ψυχικής ασθένειας που νοσηλεύτηκαν με COVID-19, σε σύγκριση με άλλους. Σύμφωνα με την ψυχίατρο Δρ Λούμινγκ Λι, από το Πανεπιστήμιο Γέιλ, βρέθηκε υψηλότερο επίπεδο θνητότητας για εκείνους που είχαν ψυχιατρικό ιστορικό. Ο κίνδυνος θανάτου από COVID-19 αυξήθηκε κατά 50% για εκείνους που είχαν ιστορικό ψυχικής ασθένειας σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι εξέτασε μια εθνική βάση ηλεκτρονικών αρχείων υγείας, με πληροφορίες για ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και εκείνους που νοσηλεύτηκαν.

Αν ένα άτομο είχε ιστορικό ψυχικής διαταραχής, ήταν πιο πιθανό να μολυνθεί. Και αν κολλούσε, ήταν πιο πιθανό να έχει αρνητικά αποτελέσματα, όπως νοσηλεία ή θάνατο, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Νόρα Βόλκοου.

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να το εξηγήσουν αυτό. Πρώτον, οι ψυχικές ασθένειες αλλάζουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων, κι έτσι μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να προστατευτούν από τη μόλυνση. Δεύτερον, οι άνθρωποι με ψυχική ασθένεια τείνουν να έχουν φτωχότερη συνολική υγεία και χρόνια προβλήματα, όπως διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα, νεφροπάθεια.

Είναι αυτή η υψηλή συχνότητα συννοσηρών παθήσεων που πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο για αρνητικά αποτελέσματα από την COVID-19, δήλωσε η ερευνήτρια.

Οι άνθρωποι με ψυχική ασθένεια κατά μέσο όρο ζουν λιγότερο και πεθαίνουν από παθήσεις άλλες από την ψυχιατρική τους διάγνωση. Σύμφωνα με τον Δρα Άσουεν Βάσαν, πρόεδρο της οργάνωσης ψυχικής υγείας Fountain House, οι άνθρωποι με ψυχικές παθήσεις συχνά υποφέρουν πρόωρα από χρόνιες ασθένειες και ιατρική αμέλεια.


Διαβάστε σχετικά: Οι θάνατοι ανθρώπων με παθήσεις ψυχικής υγείας αυξήθηκαν στην πανδημία


Επίσης, συχνά βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό, κι αυτή η απομόνωση επιβαρύνει τη σωματική τους κατάσταση, θέτοντάς τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις. Επιπλέον, πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών, ειδικά τα αντιψυχωτικά, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο γι’ αυτά τα χρόνια προβλήματα υγείας. Σίγουρα, ο κίνδυνος δεν είναι ίδιος για όλες τις ψυχιατρικές διαγνώσεις. Όμως, όπως τονίζει ο Δρ Βάσαν, η ψυχική ασθένεια δεν είναι κάτι στατικό.

Η σοβαρότητα της ψυχικής ασθένειας μπορεί να έχει διακυμάνσεις ανάλογα με τη φροντίδα και την υποστήριξη που παρέχεται. Είτε βρίσκεστε εν μέσω κρίσης είτε διαχειρίζεστε τη χρόνια ψυχική σας ασθένεια, γνωρίζουμε ότι, σε επιδημιολογικό επίπεδο υγείας πληθυσμού, αντιμετωπίζετε υψηλότερο κίνδυνο, εξήγησε ο Δρ Βάσαν.

Υπάρχει, ακόμα, μια σαφής αλληλοεπικάλυψη ανάμεσα στη σοβαρή ψυχική ασθένεια και στην έλλειψη στέγης και την κατάχρηση ουσιών, καταστάσεις που επίσης συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης και βαριάς COVID-19.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι ειδικοί υγείας βλέπουν θετικά την προτεραιότητα για εμβολιασμό που δόθηκε σε ανθρώπους με ψυχική ασθένεια. Όμως, όπως επισημαίνει η Δρ Λι, πολλοί άνθρωποι με ψυχική ασθένεια, ειδικά εκείνοι με σοβαρή ψυχική ασθένεια (δηλαδή με σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους λειτουργία) μπορεί να μη γνωρίζουν τον κίνδυνο ή τις νέες συστάσεις.

Η ερευνήτρια συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και της φροντίδας, καθώς και τα μέλη της οικογένειας, να γνωρίζουν τους κινδύνους για σοβαρή COVID-19 που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με διάγνωση ψυχικής ασθένειας και να φροντίσουν να εμβολιαστούν.


Ism Tsox
Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...