PsychologyNow Team

Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία αλλά η φτώχεια βλάπτει την ψυχική υγεία

Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία αλλά η φτώχεια βλάπτει την ψυχική υγεία

PsychologyNow Team
σκίτσο που δείχνει ένα κεφάλι και ένα φτωχό σπίτι

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Counseling and Psychotherapy Research, υποστηρίζει ότι η χρόνια φτώχεια μπορεί να βλάψει την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων.


Οι άνθρωποι λένε συχνά ότι τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία. Ωστόσο, μια σειρά επιστημονικών ερευνών που δημοσιεύθηκε, υπογραμμίζει ότι η φτώχεια μπορεί να βλάψει σημαντικά την ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Counseling and Psychotherapy Research, υποστηρίζει ότι η χρόνια έλλειψη χρημάτων μπορεί να βλάψει την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων, ένα στοιχείο που δεν αναγνωρίζεται μέχρι σήμερα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους παρόχους υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Η διεθνής σειρά ερευνών που παρουσιάστηκε σε μια ειδική έκδοση αυτού του περιοδικού, επιμελημένη από τον τον Δρ. Jaime Delgadillo, Λέκτορα Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να σχετίζονται με την αυξημένη έκθεσή τους σε δυσμενή γεγονότα της ζωής και μια χρόνια κατάσταση μη ικανοποιημένων υλικών και συναισθηματικών αναγκών.

Οι έρευνες που δημοσιεύονται στο επιστημονικό Journal, εξετάζουν τη σχέση μεταξύ κοινωνικών ανισοτήτων και ψυχολογικής περίθαλψης. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας είναι λιγότερο πιθανό να ξεκινήσουν θεραπεία για τα ψυχικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Μόλις ξεκινήσουν θεραπεία, επίσης, είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν προβλήματα ψυχικής υγείας μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας και αντιμετωπίζουν ένα φάσμα υλικών (π.χ. έλλειψη μεταφοράς) και κοινωνικών (π.χ. στίγμα) φραγμών πρόσβασης στην υποστήριξη. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι που ζουν σε φτωχές γειτονιές,έχουν λιγότερες πιθανότητες να ανακάμψουν από συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους μετά από μία ψυχολογική θεραπεία, σε σύγκριση με ανθρώπους που ζουν σε πιο πλούσιες γειτονιές.


Διαβάστε σχετικά: Πού Βρίσκεται Τελικά η Ευτυχία;


Επιπλέον, οι έρευνες δείχνουν ότι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας συχνά αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν το ρόλο που έχουν οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες στην ευημερία των ασθενών τους και, κατά συνέπεια, είναι λιγότερο ικανοί να κατανοήσουν τη δύσκολη θέση τους και να καλύψουν τις ανάγκες τους. Αυτό μπορεί να περιπλέκεται επιπρόσθετα από τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανισότητες μεταξύ ειδικών και ασθενών.

Ο Δρ. Delgadillo, ο οποίος δημοσίευσε τη σειρά των ερευνών δήλωσε: Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η φτώχεια και η κακή ψυχική υγεία είναι στενά συνδεδεμένες, αλλά αυτή η σύνδεση δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους παρόχους υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Τα άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, αντιμετωπίζουν μια σειρά εμποδίων όσον αφορά στην κατάλληλη υποστήριξη τους για ψυχικά προβλήματα. Συχνά δεν μπορούν να καλύψουν βασικά πράγματα όπως η παροχή βοήθειας για τα παιδιά τους ή τη μεταφορά τους για να φτάσουν στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Υπάρχει, επίσης, σοβαρό ζήτημα γύρω από το στίγμα στα προβλήματα ψυχικής υγείας και η αναζήτηση υποστήριξης μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας που βρίσκονται στις φτωχότερες γειτονιές, συχνά στερούνται χρηματοδότησης και πόρων για την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης για θεραπεία.

Και συμπληρώνει: Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, αλλά η αυξημένη χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας θα βοηθούσε σίγουρα τους πιο φτωχούς συνανθρώπους στην κοινωνία μας, να αποκτήσουν πιο εύκολη πρόσβαση στη βοήθεια που χρειάζονται.


Πηγή: University of Sheffield
Έρευνα: Counselling and Psychotherapy Research
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...