PsychologyNow Team

H πιο απλή τεχνική για να κινητοποιηθούμε είναι και η καλύτερη

H πιο απλή τεχνική για να κινητοποιηθούμε είναι και η καλύτερη

PsychologyNow Team

Ψυχολόγοι δοκίμασαν τρεις απλές τεχνικές για να δούν ποια μας κινητοποιεί καλύτερα για να πετύχουμε το στόχο μας.


Η νέα έρευνα βρίσκει ότι, η σκέψη «μπορώ να τα πάω καλύτερα» μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσης. Ο εσωτερικός διάλογος, αυξάνει την ένταση της προσπάθειας που κάνουν οι άνθρωποι και ακόμη τους κάνει να αισθάνονται πιο ολοκληρωμένοι.

Η μελέτη συνέκρινε την κινητήρια δύναμη του εσωτερικού διαλόγου, όπως «Θα τα πάω καλύτερα», με τη μελλοντική απεικόνιση και με τη νοητική στρατηγική του «αν... τότε..». Η απεικόνιση αφορούσε στην προβολή στο μέλλον ότι κάποιος μπορεί να τα πάει καλύτερα και η νοητική στρατηγική του «αν... τότε..» αφορούσε στην υλοποίηση του πλάνου με ένα συγκεκριμένο τρόπο.

 Και οι τρεις τεχνικές βελτίωσαν την απόδοση, αλλά ο εσωτερικός διάλογος ήταν σταθερά η πιο ισχυρή τεχνική.

Στη μελέτη αυτή, έλαβαν μέρος πάνω από 44.000 άτομα σε ένα ανταγωνιστικό διαδικτυακό παιχνίδι.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις τρεις τεχνικές με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους: εάν συνέβαλαν στη βελτίωση της διαδικασίας, του αποτελέσματος, του ελέγχου της διέγερσης και της διδασκαλίας.

• Για παράδειγμα, ένας στόχος αποτελέσματος έμοιαζε κάπως έτσι: «Θα προσπαθήσω να βγω πρώτος».

• Ενώ ένας στόχος διαδικασίας έμοιαζε κάπως έτσι: «Μπορώ να προσπαθήσω να αντιδράσω πιο γρήγορα».

• Εν τω μεταξύ, ένας διδακτικός στόχος θα μπορούσε να είναι: «Εγώ θα επικεντρωθώ στην μπάλα».

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μεγαλύτερες βελτιώσεις στην απόδοση, παρατηρήθηκαν στον εσωτερικό διάλογο με επίκεντρο τη διαδικασία και το αποτέλεσμα. Η απεικόνιση είχε επίσης καλά αποτελέσματα όταν είχε επίκεντρο τη διαδικασία και το αποτέλεσμα.

Ο συγγραφέας της μελέτης εξηγεί:

«Η απεικόνιση και ο εσωτερικός διάλογος που επικεντρώνονταν στο κινητήριο αποτέλεσμα και τη διαδικασία, συνδέθηκαν με την ταχύτερη απόδοση, την υψηλότερη διέγερση και τη μεγαλύτερη προσπάθεια, από τους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου. Ο εσωτερικός διάλογος με επίκεντρο τη διαδικασία και το αποτέλεσμα, συσχετίστηκε με σημαντικά πιο έντονα ευχάριστα συναισθήματα».

Ίσως ένας από τους λόγους που ο εσωτερικός διάλογος είναι τόσο αποτελεσματικός είναι επειδή οι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρόκειται να είναι αποτελεσματικός.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν:

«Τα ευρήματα δείχνουν τα θετικά αποτελέσματα των στρατηγικών της εσωτερικής απεικόνισης και του εσωτερικού διαλόγου, όταν αυτές εστιάζουν στο αποτέλεσμα και τη διαδικασία. Όμως φαίνεται ότι, οι στρατηγικές του εσωτερικού διαλόγου με επίκεντρο τη διαδικασία, είχαν πρόσθετα πλεονεκτήματα και έκαναν τους συμμετέχοντες να πιστεύουν ότι ήταν μια αποτελεσματικότερη ψυχολογική στρατηγική προετοιμασίας που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν».

«Ο εσωτερικός διάλογος θεωρείται ότι είναι ευεργετικός, πιθανώς επειδή είναι πιο εύκολο να τον μάθουμε από την εσωτερική απεικόνιση, κάτι που δείχνει ότι μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να μάθουν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τελευταία».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology (Lane et al., 2016).


Πηγή: sciencedaily.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...