PsychologyNow Team

H μείωση της μνημονικής λειτουργίας μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυτή τη στρατηγική

H μείωση της μνημονικής λειτουργίας μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυτή τη στρατηγική

PsychologyNow Team

Όσο μεγαλώνουμε, εστιάζουμε σε ό,τι μας κάνει νόημα.


Η ηλικία στην οποία οι άνθρωποι συνήθως αρχίζουν να έχουν προβλήματα και να μην θυμούνται λεπτομέρειες, όπως π.χ. που άφησαν τα κλειδιά τους, ξεκινά από την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους.

Η αιτία, όμως, θα μπορούσε να βρίσκεται λιγότερο στην ύφεση της λειτουργίας του εγκεφάλου και περισσότερο σε μια αλλαγή στον τρόπο που οι μνήμες σχηματίζονται και ανακτώνται.

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες, επικεντρώνονται περισσότερο σε αυτό που έχει σημασία για αυτούς, αντί να δίνουν προσοχή στις εξωτερικές λεπτομέρειες. Η εστίαση στις εξωτερικές λεπτομέρειες, θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση της υγιούς γνωστικής γήρανσης.

Η Dr. Natasha Rajah, συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:

«Αυτή η αλλαγή στη στρατηγική της μνήμης καθώς μεγαλώνουμε, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις καθημερινές λειτουργίες που δίνουν έμφαση στη μνήμη σε λεπτομέρειες όπως που σταθμεύσατε το αυτοκίνητό σας ή εάν πήρατε τα φάρμακά σας».

Οι ερευνητές έδειξαν σε ανθρώπους ηλικίας 19 έως 76 ετών μια σειρά από πρόσωπα και τους ανέφεραν ότι έπρεπε να θυμηθούν, σε ποιό σημείο εμφανίστηκαν τα πρόσωπα στην οθόνη, καθώς την ίδια στιγμή «σαρώνονταν» οι εγκέφαλοί τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι νέοι έδειξαν πραγματικά μεγάλη προσοχή, με τον οπτικό φλοιό τους να λειτουργεί στο έπακρο, είπε η Dr. Rajah:

«Έδιναν πραγματικά προσοχή στις αντιληπτικές λεπτομέρειες, προκειμένου να πάρουν αυτή την απόφαση».

Οι ηλικιωμένοι, όμως, έδειξαν χαμηλότερη ενεργοποίηση στον οπτικό φλοιό.

Αντί αυτού, ο έσω προμετωπιαίος φλοιός τους, έδειξε μεγαλύτερη δραστηριότητα. Αυτή η περιοχή έχει σχέση με την ενδοσκόπηση και τις πτυχές της ζωής ενός ατόμου.

Οι νεότεροι άνθρωποι απέδωσαν καλύτερα στην άσκηση που τους δόθηκε όμως ο λόγος μπορεί να βρίσκεται στο γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι επέλεξαν να επικεντρωθούν σε ένα αντικείμενο.

Η Dr Rajah είπε:

«Αυτό δεν μπορεί να είναι ένα ‘έλλειμμα’ στη λειτουργία του εγκεφάλου καθ’ αυτό, αλλά αντανακλά τις αλλαγές που οι ενηλίκες θεωρούν ‘σημαντικές πληροφορίες’, καθώς γερνούν».

Οι ηλικιωμένοι μπορούν να μάθουν πώς να βελτιώσουν τη μνήμη τους, εστιάζοντας σε εξωτερικές λεπτομέρειες και όχι σε εσωτερικές πληροφορίες, είπε η Δρ Rajah:

«Γι’ αυτό το λόγο ίσως μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι η αυτοπαρατήρηση και η αυτο-επίγνωση σχετίζονται με τη βελτιωμένη γνωστική γήρανση».

Επίσης, οι τελευταίες έρευνες εξετάζουν τις ορμονικές επιδράσεις ως μια άλλη εξήγηση: «Οι γυναίκες, στα μέσα της ζωής τους περνούν πολλές ορμονικές αλλαγές. Για αυτό και αναρωτιόμαστε πόσα από αυτά τα αποτελέσματα έχουν αφετηρία τις μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό NeuroImage (Ankudowichetal., 2016).


Πηγή: spring.org.uk

Έρευνα: NeuroImage     

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...