PsychologyNow Team

Τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με ψυχική ασθένεια

Τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με ψυχική ασθένεια

PsychologyNow Team

Τα αγαπημένα κατοικίδια πέρα από πηγή ηρεμίας είναι και μία σημαντική υποστήριξη στη διαχείριση ψυχικών προβλημάτων.


Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα χρόνια ψυχικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η μελέτη έδειξε ότι η συνεπής παρουσία καθώς και η στενή σωματική εγγύτητα των κατοικιδίων, παρείχε στους ιδιοκτήτες τους μία άμεση πηγή ηρεμίας, όπως επίσης και θεραπευτικά οφέλη. Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα κατοικίδια θα πρέπει να θεωρούνται ως σημαντική πηγή στήριξης για της διαχείριση των μακροχρόνιων προβλημάτων που συνδέονται με την ψυχική υγεία.

Οι άνθρωποι με τους οποίους μιλήσαμε μέσα από την πορεία αυτής της μελέτης, ένιωθαν ότι το κατοικίδιο τους παίζει θετικό ρόλο στη ζωή τους, όπως στη διαχείριση του στίγματος της ψυχικής ασθένειας και στην άνευ επίκρισης αποδοχής τους, ισχυρίζεται η Dr. Helen Brooks από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Τα κατοικίδια επίσης, θεωρήθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, ιδιαίτερα βοηθητικά σε περιόδους κρίσης με την παροχή μίας ξεχωριστής μορφής επιβεβαίωσης μέσω της άνευ όρων στήριξης τους, κάτι που δεν λάμβαναν συχνά από τις οικογενειακές ή τις κοινωνικές σχέσεις τους, αναφέρει η Dr. Brooks.

Επίσης προσθέτει ότι παρά τα αναγνωρισμένα οφέλη της συντροφιάς των κατοικιδίων, δεν κρίναμε σκόπιμο να τα συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα φροντίδας για τους ανθρώπους που συμμετείχαν στη μελέτη μας.

Αυτές οι ενδείξεις παρέχουν στην κοινότητα ψυχικής υγείας, πιθανούς τομείς για στοχευμένη παρέμβαση ως προς την εύρεση δυναμικών τρόπων για την καλύτερη συμμετοχή των ανθρώπων με ψυχικές ασθένειες με στόχο την εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας μέσω μίας ανοιχτής συζήτησης για το τι λειτουργεί καλύτερα για αυτούς, συνεχίζει λέγοντας η Dr. Brooks.

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 54 συμμετέχοντες, ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίοι ήταν υπό την φροντίδα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας της κοινότητας που ανήκαν και είχαν διαγνωστεί με κάποιο είδος σοβαρής ψυχικής ασθένειας.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν την σημασία των μελών των προσωπικών τους δικτύων, συμπεριλαμβανομένων των φίλων τους, της οικογένειάς τους, των επαγγελματιών υγείας που τους έβλεπαν θεραπευτικά, των κατοικιδίων τους, των χόμπι τους, των τοποθεσιών που ζούσαν ή επισκέπτονταν, των δραστηριοτήτων τους και των αντικειμένων τους, τοποθετώντας τα σε ένα διάγραμμα τριών ομόκεντρων κύκλων.

Οτιδήποτε τοποθετούσαν στον κεντρικό κύκλο θεωρείτο ως πιο σημαντικό για αυτούς, ο μεσαίος κύκλος ήταν δευτερεύουσης σημασίας και ο εξωτερικός κύκλος ήταν για εκείνα τα στοιχεία που θεωρούσαν ότι είχαν τη μικρότερη σημασία γι’ αυτούς.

Τα κατοικίδια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα κοινωνικά δίκτυα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν χρόνιες ψυχικές ασθένειες, καθώς το 60% των συμμετέχοντων στην έρευνα, τοποθετεί το κατοικίδιο του στον κεντρικό και πιο σημαντικό κύκλο, ενώ μόλις το 20% το τοποθετεί στο δεύτερο κύκλο.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν, ότι ένας από τους λόγους για αυτή την αξιολόγησή τους ήταν ότι το κατοικίδιο τους, τους βοήθησε αποσπώντας τους από τα συμπτώματα της ασθένειάς τους και τις ενοχλητικές εμπειρίες που βίωναν, όπως το να ακούν φωνές ή να κάνουν σκέψεις αυτοκτονίας.

Οι συμμετέχοντες της μελέτης παραθέτουν τα ακόλουθα:

Ένιωσα κατά μία έννοια ότι η γάτα μου γνώριζε για την ασθένειά μου, με έναν τρόπο που έδειχνε ότι με καταλάβαινε ή σαν να αποκάλυπτε η συμπεριφορά της μία επέκταση των δικών μου σκέψεων.

Όταν αισθάνομαι πραγματικά πεσμένος, είναι υπέροχο το ότι τα κατοικίδια μου δεν θα φύγουν από δίπλα μου μπορεί και για δύο ολόκληρες ημέρες.

Τη στιγμή που θέλω απλά να βυθιστώ σε ένα λάκκο, σαν να θέλω να εξαφανιστώ από όλο τον κόσμο, οι γάτες μου με αναγκάζουν να εξακολουθήσω να συναναστρέφομαι με τον κόσμο.

Δεν σκέφτομαι τις φωνές που ακούω συνήθως, αλλά το κελάηδισμα των πουλιών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες, επιβεβαίωσαν τα μέχρι σήμερα στοιχεία που δείχνουν ότι ορισμένοι από τους ασθενείς, αισθάνονται αποστασιοποιημένοι από την υγειονομική περίθαλψη και αμέτοχοι σε συζητήσεις που έχουν να κάνουν με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λήψη πιο δημιουργικών προσεγγίσεων για τα προγράμματα φροντίδας, όπως η αξιοποίηση των συζητήσεων για τα κατοικίδια, μπορεί να είναι ένας τρόπος να βοηθηθούν όσοι αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες μέσω της καλύτερης συμμετοχής τους, λόγω της αξίας, του νοήματος και της αφοσίωσης που δίνουν σε αυτούς τους ανθρώπους.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...