PsychologyNow Team

Οι ψυχολόγοι παρουσιάζουν μια νέα εικόνα για τη φύση της ψύχωσης

Οι ψυχολόγοι παρουσιάζουν μια νέα εικόνα για τη φύση της ψύχωσης

PsychologyNow Team
σκίτσο με ένα εγκέφαλο στο κέντρο και γύρω του διεργασίες που εκτελούνται προβάλουν τις νέες εικόνες που παρουσιάζουν οι ψυχολόγοι για την φύση της ψύχωσης

Mια έκθεση ψυχολόγων που δημοσιεύθηκε από το Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, προκαλεί τα μέχρι τώρα δεδομένα για τη φύση της ψυχικής ασθένειας.


Η έκθεση με τον τίτλο: Understanding Psychosis and Schizophrenia: Why people sometimes hear voices, believe things that others find strange or appear out of touch with reality, and what can help έχει γραφεί από μια ομάδα επιφανών κλινικών ψυχολόγων που προέρχονται από οκτώ πανεπιστήμια και έξι τομέων του NHS, μαζί με ανθρώπους που έχουν βιώσει οι ίδιοι την ψύχωση.

Παρέχει μια επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης της γνώσης για την ψύχωση και τα συμπεράσματά της έχουν βαθιές συνέπειες τόσο για τον τρόπο που κατανοούμε την «ψυχική ασθένεια» όσο και για το μέλλον των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Αντί αυτού, η έκθεση αναφέρει:

  • Τα προβλήματα που θεωρούμε ως «ψύχωση» - ακρόαση φωνών, πίστη σε πράγματα που οι άλλοι βρίσκουν περίεργα ή που εμφανίζονται να έχουν επαφή με την πραγματικότητα - μπορούν να κατανοηθούν με τον ίδιο τρόπο όπως άλλα ψυχολογικά προβλήματα όπως το άγχος ή η ντροπαλότητα.
  • Το να τα σκεφτόμαστε σαν ασθένεια είναι μόνο ένας τρόπος σκέψης και όχι ένας τρόπος που είναι κοινός σε όλους ή από όλους τους πολιτισμούς.
  • Είναι συχνά εν μέρει ή εξ ολοκλήρου μια αντίδραση στα πράγματα που μπορούν να συμβούν στη ζωή μας, όπως κατάχρηση, εκφοβισμός, έλλειψη στέγης ή ρατσισμός.
  • Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα γίνονται σπάνια βίαιοι. Ωστόσο, τα αρνητικά στερεότυπα μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους να μη δέχονται τη σωστή βοήθεια από τις αστυνομικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Αν για παράδειγμα είστε μαύρος, είστε ιδιαίτερα εκτεθειμένος, καθώς για παράδειγμα, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας θέτουν υπό κράτηση σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερους μαύρους ανθρώπους από ό,τι λευκούς κάθε χρόνο.

Διαβάστε σχετικά: Οι ψυχολόγοι παρουσιάζουν μια νέα εικόνα για τη φύση της ψύχωσης


  • Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι έχει προκαλέσει τα προβλήματα ενός συγκεκριμένου ατόμου. Ο μόνος τρόπος είναι να καθίσετε μαζί τους και να προσπαθήσετε να μιλήσετε για αυτό.
  • Κατά συνέπεια, οι εργαζόμενοι στον τομέα της ψυχικής υγείας δεν πρέπει να πιέζουν τους ανθρώπους να βλέπουν τον εαυτό τους ως άρρωστο. Κάποιοι προτιμούν να σκεφτούν τα προβλήματά τους, για παράδειγμα, ως μια πτυχή της προσωπικότητάς τους, η οποία μερικές φορές τους προκαλεί πρόβλημα, αλλά δεν θα ήθελαν να την αποχωριστούν.
  • Πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερο στην πρόληψη δίνοντας προσοχή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον στην κοινωνία μας. Ειδικότερα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια, τον ρατσισμό και την έλλειψη στέγης καθώς και την κακοποίηση, την παραμέληση και τον εκφοβισμό κατά την παιδική ηλικία. Η συγκέντρωση πόρων μόνο για τη θεραπεία των υφιστάμενων προβλημάτων είναι σαν να σφουγγαρίζετε το πάτωμα αλλά να αγνοείτε την πηγή της διαρροής.

Όλη την έκθεση μπορείτε να την βρείτε δωρεάν εδώ.


Πηγή: bps.org.uk

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...