PsychologyNow Team

Νέο φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο διάπραξης παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

Νέο φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο διάπραξης παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

PsychologyNow Team
επιστήμονες εξετάζουν νέο φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο διάπραξης παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης
Image credit: Polina Tankilevitch/ pexels.com

Η χορήγηση της δεγαρελίξης σε άντρες με παιδοφιλική διαταραχή, οι οποίοι συμμετείχαν εθελοντικά στη μελέτη, μείωσε τα επίπεδα της τεστοστερόνης, ελαττώνοντας τον κίνδυνο να προβούν σε παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Η έρευνα διεξήχθη από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry.


Περίπου ένα στα δέκα κορίτσια και ένα στα είκοσι αγόρια βιώνουν σεξουαλική κακοποίηση, ως επί το πλείστον εξαιτίας ανδρών με παιδοφιλική διαταραχή. Παρά την επιβολή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου και την εφαρμογή εξειδικευμένων και πολιτικών πρωτοβουλιών, το ποσοστό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως αυτό που λαμβάνει χώρα διαδικτυακά.

Υπάρχει, επομένως, επείγουσα ανάγκη για αποτελεσματική και επιστημονικά αποδεδειγμένη μεταχείριση των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο να διαπράξουν σεξουαλικό αδίκημα.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα και από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στην Σουηδία εξέτασαν την επίδραση μιας ουσίας με την ονομασία δεγαρελίξη, η οποία αποτελεί εγκεκριμένη θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη. Η ουσία δρα απενεργοποιώντας την παραγωγή τεστοστερόνης, μειώνοντας, μέσα σε λίγες μόνο ώρες, τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης στο σώμα και χορηγείται μέσω ένεσης κάθε τρεις μήνες.

Η «διπλά τυφλή» μελέτη συμπεριέλαβε 52 άντρες με παιδοφιλική διαταραχή στην Σουηδία, οι οποίοι κατανεμήθηκαν τυχαία, σε μια ομάδα χορήγησης δεγαρελίξης και σε μια ομάδα χορήγησης εικονικού φαρμάκου (placebo).

Η θεραπεία με δεγαρελίξη διαπιστώθηκε ότι μείωσε δύο αποφασιστικής σημασίας παράγοντες κινδύνου για την διάπραξη κακοποίησης: την υψηλή σεξουαλική επιθυμία και την σεξουαλική έλξη για τα παιδιά. Τα αποτελέσματα ήταν ορατά μέσα σε δύο εβδομάδες.

Είναι σημαντικό να μπορούμε να προσφέρουμε μια σχετικά ταχείας δράσης θεραπεία. Οι εμπειρίες των ασθενών από τη χορήγηση του φαρμάκου ήταν θετικές σε γενικές γραμμές, σημειώνει ο επικεφαλής της μελέτης Κρίστοφερ Ραμ, επικεφαλής ψυχίατρος στο Τμήμα Κλινικής Νευροεπιστήμης στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα.


Διαβάστε σχετικά: Παιδική Σεξουαλική Κακοποίηση "Γράμμα από την Άβα..."


Οι άντρες που συμμετείχαν περιέγραψαν θετικές επιδράσεις στην σεξουαλικότητά τους. Πολλοί από αυτούς ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν μια εσωτερική γαλήνη, ότι δεν ήταν πλέον κυρίαρχες οι σκέψεις για σεξ και ότι έχασαν το σεξουαλικό τους ενδιαφέρον για παιδιά. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήθελε να συνεχίσει να λαμβάνει το φάρμακο και μετά το πέρας της μελέτης.

Αυτή η μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μια τεκμηριωμένη θεραπεία για την παιδοφιλική διαταραχή, προσθέτει ο Δρ. Ραμ. Τώρα σχεδιάζουμε μια νέα μελέτη για να αξιολογήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις αυτού του φαρμάκου και για να τις συγκρίνουμε με την ψυχοθεραπεία.

Η συμμετοχή ήταν εθελοντική και οι συμμετέχοντες δήλωσαν ενδιαφέρον μέσω της Preventell, μιας κρατικής γραμμής βοήθειας η οποία δημιουργήθηκε από την ANOVA, την ανδρολογική κλινική σεξουαλικής ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα στη Σουηδία.

Η γραμμή βοήθειας δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτρέψει την σεξουαλική κακοποίηση και τη βία μέσω της ταχείας υποβολής των ανθρώπων με επικίνδυνη ή ανεπιθύμητη σεξουαλικότητα σε εξειδικευμένη θεραπεία.


Απόδοση: Χριστοδουλάκη Ελένη – Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...