PsychologyNow Team

Πώς τα παιδιά κινδυνεύουν να αποκτήσουν χαρακτηριστικά ψυχοπάθειας

Πώς τα παιδιά κινδυνεύουν να αποκτήσουν χαρακτηριστικά ψυχοπάθειας

PsychologyNow Team
κοριτσάκι που ακουμπάει στον ώμο της μητέρας της που κρατά το πρόσωπό της

Αναδεικνύεται ξανά η σημασία της πρώιμης ανατροφής των παιδιών.


Μία νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι γονείς και οι φροντιστές που δεν ανταποκρίνονται στην ψυχική αγωνία ενός παιδιού, συμβάλλουν ώστε να αποκτήσει το παιδί χαρακτηριστικά ενός ψυχοπαθούς προσώπου.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, βρήκε ότι τα παιδιά που είχαν ανατραφεί σε ορφανοτροφεία, στα οποία λάμβαναν λιγότερη φροντίδα για τις βιοψυχοκοινωνικές τους ανάγκες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να μεγαλώσουν με άγχος, χαρακτηριστικά απάθειας και έλλειψη συναισθηματικής έκφρασης.

 

Η επίδειξη σκληρότητας και η άγνοια ή αδιαφορία των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων, μαζί με την έλλειψη ενοχής ή ενσυναίσθησης, είναι όλα δείκτες ενός προσώπου με ψυχοπάθεια.

 

Η μελέτη συνέκρινε αυτά τα ιδρυματοποιημένα παιδιά με εκείνα που ανατράφηκαν σε ανάδοχες οικογένειες. Οι ανάδοχοι γονείς έδειχναν περισσότερη κατανόηση και φροντίδα στις αγωνίες των παιδιών και, με τη σειρά τους, τα παιδιά αυτά έγιναν πιο ευαίσθητα και συναισθηματικά στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους.

Η Kathryn Humphreys, βασική συγγραφέας της μελέτης, δηλώνει:

Αν μπορούμε να παρέμβουμε νωρίς για να βοηθήσουμε τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν, αυτό όχι μόνο βοηθά τα ίδια αλλά και την ευρύτερη κοινωνία. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά τοποθετούνται σε σπίτια με υπεύθυνους φροντιστές/ανάδοχους γονείς τους οποίους χρειάζεται να βοηθάμε να μάθουν να ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες των παιδιών.


Πηγή: spring.org.uk
Έρευνα: High-Quality Foster Care Mitigates Callous-Unemotional Traits Following Early Deprivation in Boys: A Randomized Controlled Trial
Απόδοση-Επιμέλεια: PsychologyΝοw.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...