PsychologyNow Team

Πώς Είναι να Έχει Κάποιος Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή;

Πώς Είναι να Έχει Κάποιος Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή;

PsychologyNow Team

Η έρευνα με ανθρώπους με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ) είναι συχνά απρόσωπη. Σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές των συμμετεχόντων, περιορίζονται σε ορισμένα τικαρισμένα τετράγωνα ενός ερωτηματολογίου. Επομένως, υπάρχει ο κίνδυνος η πραγματική βιωματική ιστορία πίσω από τα συμπτώματα της ΙΨΔ να μην ειπωθεί ποτέ.


Η έρευνα με ανθρώπους με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ) είναι συχνά απρόσωπη. Σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές των συμμετεχόντων, περιορίζονται σε ορισμένα τικαρισμένα τετράγωνα ενός ερωτηματολογίου. Επομένως, υπάρχει ο κίνδυνος η πραγματική βιωματική ιστορία πίσω από τα συμπτώματα της ΙΨΔ να μην ειπωθεί ποτέ.

Για αυτό, οι ψυχολόγοι Helen Murphy και Ramesh Perera-Delcourt επέλεξαν μια διαφορετική προσέγγιση. Πήραν ζωντανές συνεντεύξεις από 9 άτομα (εκ των οποίων μία γυναίκα) με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, για μία ώρα περίπου με το κάθε ένα, με στόχο να γνωρίσουν πώς αυτοί οι άνθρωποι βιώνουν την ΙΨΔ αλλά και για οποιαδήποτε θεραπεία που έχουν λάβει.

Οι ερευνητές κατέγραψαν στη συνέχεια τις συνεντεύξεις και ανέδειξαν τα κύρια θέματα που προέκυψαν. Αναφορικά στην εμπειρία της ΙΨΔ, τα κύρια θέματα ήταν:

  • η θέληση να είμαι κανονικός και αποδεκτός
  • η αποτυχία στη ζωή
  • μία σχέση αγάπης και μίσους για την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Οι συμμετέχοντες της έρευνας, αισθάνθηκαν άνετα όταν μπήκαν στην ομάδα, βρίσκοντας και άλλα μέλη με ΙΨΔ και μίλησαν για το πόσο πολύ τους ενδιαφέρει το τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι για αυτούς. Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή έχει πολύπλευρες επιπτώσεις και μπορεί να επηρεάσει την εκπαίδευση, τις σχέσεις και την επαγγελματική σταδιοδρομία.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι συχνά ένιωθαν πως η ζωή τους είχε σταματήσει και τη συνέκριναν με εκείνες που θεωρούσαν ότι αποτελούσαν κοινωνικό πρότυπο. «Νιώθω κατά κάποιο τρόπο σαν να πρέπει να κερδίσω το χαμένο χρόνο», είπε ένα μέλος της ομάδας. Μπήκαν επίσης, σε βαθιές περιγραφές των επώδυνων καταστάσεων που δημιουργούνται από την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, όπως ανέφερε ένα μέλος που συγκατοικούσε, έπρεπε να καθαρίζει όλο το μπάνιο του με ισχυρό καθαριστικό για μια ώρα, κάθε μέρα πριν να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει. Αλλά την ίδια στιγμή, υπήρχε ο φόβος να χαθεί η «υποστήριξη» που προσφέρει αυτή η κατάσταση. «Μακάρι να μπορούσα να το κάνω [να σταματήσω να ελέγχω], μακάρι να μπορούσα να το σταματήσω,» είπε ένα άλλο μέλος, προσθέτοντας:«Όχι, όμως εντελώς».

Σε σχέση με τη θεραπεία, τα κύρια θέματα ήταν:

  • η θέληση για θεραπεία
  • η εύρεση της προέλευσης της ΙΨΔ
  • ένας καλύτερος εαυτός

Οι συμμετέχοντες μίλησαν για την ανακούφιση που ένιωσαν μέσα από την αναγνώριση και την αποδοχή των προβλημάτων τους. Αναφέρθηκε επανειλημμένα η σημασία της σχέσης μεταξύ των συμμετεχόντων και των θεραπευτών τους, σύμφωνα με τη σημασία που είναι γνωστή ότι αποδίδεται στη θεραπευτική σχέση. Μολονότι πολλοί βρήκαν χρήσιμες ορισμένες πτυχές της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας («με βοήθησε να επικεντρωθώ σε αυτό που είναι σημαντικό για μένα στη ζωή», είπε ένας), άλλοι σχολίασαν την έλλειψη ενδιαφέροντος της προσέγγισης για την προέλευση της κατάστασης που βίωναν. «Υπήρχαν ορισμένα ‘πράγματα από το παρελθόν’…, αλλά είναι σαν να κόβεις ένα φυτό πάνω από το έδαφος, οι ρίζες βρίσκονται ακόμα εκεί», είπε ένας άλλος συμμετέχων. Η ΓΣΘ μέθοδος βοήθησε επίσης τους συμμετέχοντες σε θέματα αυτοεκτίμησης τους «... η ανάλυση των πραγμάτων ... με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι δεν έφταιγα εγώ για ό,τι συνέβαινε στη ζωή μου», είπε ένας άλλος συμμετέχων.

Οι ψυχολόγοι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εξέταση των αφηγήσεων των ανθρώπων μπορεί να βοηθήσει στην «κατανόηση της βιωμένης εμπειρίας και της μείωσης του δημοσίου και προσωπικού στίγματος». Δεδομένου του τρόπου που οι συμμετέχοντες τόνισαν την αξία της σχέσης στη θεραπεία, οι ερευνητές αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς ότι η ηλεκτρονική ΓΣΘ είναι ένα έγκυρο υποκατάστατο. Τόνισαν επίσης την προφανή σημασία της κατανόησης της προέλευσής των συμπτωμάτων για τα άτομα με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. «Τα αναπτυξιακά ζητήματα στη διατήρηση της διαταραχής έχουν γενικά αγνοηθεί και τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανόηση και η συζήτηση της προέλευσης της ΙΨΔ, ενδέχεται να μειώσει την αντίσταση της θεραπείας», είπαν.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: bps.org.uk
Πηγή έρευνας: Psychology and Psychotherapy
Συγγραφέας: Christian Jarrett
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...