PsychologyNow Team

Πώς η χρήση κάνναβης επηρεάζει τη διπολική διαταραχή

Πώς η χρήση κάνναβης επηρεάζει τη διπολική διαταραχή

PsychologyNow Team

Η χρήση κάνναβης συνδέεται με την αύξηση τόσο των συμπτωμάτων της μανίας όσο και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης σε άτομα με διπολική διαταραχή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Lancaster.


Η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τη χρήση κάνναβης στο πλαίσιο της καθημερινής ζωής των ατόμων με διπολική διαταραχή. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη, περίπου 2% του πληθυσμού πάσχει από διπολική διαταραχή, με έως και 60% αυτών των ατόμων να έχουν κάνει χρήση κάνναβης σε κάποιο στάδιο στη ζωή τους.

Η έρευνα στον τομέα αυτό είναι περιορισμένη και οι λόγοι για αυτό το υψηλό επίπεδο χρήσης είναι ασαφείς.

Η κλινική ψυχολόγος  Δρ Elizabeth Tyler είναι επικεφαλής της μελέτης και δήλωσε: «Μια θεωρία που χρησιμοποιείται για να εξηγήσει τα υψηλά επίπεδα της χρήσης ναρκωτικών είναι ότι οι ασθενείς χρησιμοποιούν κάνναβη για να αυτο-θεραπευτούν από τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής».

Για την έρευνα, οι ερευνητές αξιολόγησαν άτομα που είχαν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή και δεν βίωναν κάποιο καταθλιπτικό ή μανιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των έξι ημερών, που διεξήχθη η έρευνα. Κάθε συμμετέχων ανέφερε καθημερινά τη συναισθηματική του κατάσταση καθώς και τη χρήση ναρκωτικών σε διάφορα τυχαία χρονικά σημεία για περίοδο μιας εβδομάδας. Αυτό τους επέτρεψε να καταγράφουν τις καθημερινές τους εμπειρίες πριν ξεχάσουν πώς αισθάνονταν.

Μερικά σχόλια από τις καθημερινές αναφορές τους:

  • «Καπνίζω λίγο για να ανεβεί η διάθεση μου και να γίνω ελαφρώς μανιακή αλλά ανεβαίνει και η διάθεσή μου, μπαίνοντας σε μια διαφορετική πνευματική κατάσταση».
  • «Εγώ δεν χρησιμοποιώ κάνναβη για τη διαχείριση της κατάθλιψης, δεδομένου ότι μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, κάνοντας με αγχώδη και παρανοϊκό».
  • «Έχω διαπιστώσει, ωστόσο, ότι αν έχω κάνει υπερβολική χρήση, μπορεί να αισθανθώ καταθλιπτικά ακόμη και μέρες μετά».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες χρήσης κάνναβης αυξάνονταν όταν τα άτομα ήταν σε καλή διάθεση. Η χρήση της κάνναβης συσχετίστηκε επίσης με την αύξηση στη θετική διάθεση, των μανιακών συμπτωμάτων και παραδόξως, με την αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, αλλά όχι στα ίδια άτομα.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η κάνναβη δεν χρησιμοποιείται για αυτοθεραπεία μικρών αλλαγών στα συμπτώματα, στο πλαίσιο της καθημερινής ζωής. Ωστόσο, η χρήση της κάνναβης  μπορεί να σχετίζεται τόσο με θετικές όσο και με αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις. Πρέπει να μάθουμε αν οι σχέσεις αυτές παίζουν μακροπρόθεσμα ρόλο, καθώς αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην πορεία ενός ατόμου με διπολική διαταραχή», δήλωσε η Tyler.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS ONE.


Πηγή: Lancaster University

Απόδοση – Επιμέλεια: Νικόλας Παύλου, Ψυχολόγος

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...