PsychologyNow Team

Επιπλοκές στη γέννηση ενδέχεται να αποτελούν προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση αυτισμού

Επιπλοκές στη γέννηση ενδέχεται να αποτελούν προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση αυτισμού

PsychologyNow Team
νεογέννητο μωράκι σε αίθουσα τοκετού

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια θεραπεία σχεδιασμένη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίζονται κατά τη γέννηση μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη της διαταραχής αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ).


Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο εξελικτικής νευροβιολογίας Neurochlore βρήκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ίδια η διαδικασία της γέννησης, από μόνη της, μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη της διαταραχής του αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ).

Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, η ομάδα περιγράφει την παρακολούθηση του μεγέθους του εγκεφάλου σε μοντέλα ποντικιών με διαταραχή αυτιστικού φάσματος ΔΑΦ, πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά τη γέννηση, καθώς και τα ευρήματά τους. Κανείς δεν γνωρίζει τι προκαλεί την διαταραχή αυτιστικού φάσματος ΔΑΦ, αλλά στην ιατρική επιστημονική κοινότητα πολλοί πιστεύουν ότι πιθανότατα έχει να κάνει με την περίοδο της κύησης.

Σε αυτή την πρωτοποριακή προσπάθεια, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν η διαδικασία της γέννησης καθεαυτού μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Παρατήρησαν ότι τα ποσοστά εμφάνισης ΔΑΦ είναι υψηλότερα σε περιπτώσεις πρόωρων καισαρικών γεννήσεων, γεγονός που υποδηλώνει μία πιθανή σύνδεση. Για να μάθουν περισσότερα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική απεικόνισης που ονομάζεται iDISCO σε μοντέλα ποντικιών με ΔΑΦ.

Η τεχνική δημιουργεί τρισδιάστατες εικόνες του εγκεφάλου ακόμα και όταν ο ασθενής είναι στη μήτρα. Οπότε ήταν σε θέση να μετρήσουν το μέγεθος του εγκεφάλου  λίγο πριν αλλά και αμέσως μετά τη γέννηση. Παρατηρώντας τις εικόνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των φυσιολογικών ποντικών σταμάτησε να αναπτύσσεται σε μέγεθος σε μια χρονική περίοδο πριν από τη γέννηση και παρέμεινε σε αυτό το μέγεθος για μια περίοδο μετά τη γέννηση. Υποπτεύθηκαν ότι η παύση αυτή είχε σκοπό να βοηθήσει τον εγκέφαλο να αντιμετωπίσει το τραύμα της γέννησης.

Στα μοντέλα ποντικιών με ΔΑΦ, η κατάσταση ήταν διαφορετική, ωστόσο o εγκέφαλος ήταν μεγαλύτερος μετά τη γέννηση (συγκεκριμένα ο ιππόκαμπος), υποδηλώνοντας ότι η ανάπτυξή του δεν είχε κατασταλεί κατά την γέννηση και στην μετέπειτα πορεία. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι η χορήγηση του φαρμάκου βουμετανίδη στα ποντίκια πριν από την γέννηση απέτρεψε την μη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν, ότι ένας ή περισσότεροι προστατευτικοί μηχανισμοί που μειώνουν το στρες στο μωρό κατά τη γέννηση, θα μπορούσαν να εμπλακούν στην επιβράδυνση ή στη μη επιβράδυνση της εγκεφαλικής ανάπτυξης του κατά τη διάρκεια της γέννησης, και έτσι μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη του αυτιστικού φάσματος ΔΑΦ.

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι μια θεραπεία σχεδιασμένη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίζονται κατά τη γέννηση μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη της διαταραχής αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ).


Πηγή: medicalxpress.com
Απόδοση: Ραφαέλα Βουδουραγκάκη
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...