PsychologyNow Team

Πιθανή η βελτίωση της διάθεσης ασθενών με άνοια μέσω της μουσικής

Πιθανή η βελτίωση της διάθεσης ασθενών με άνοια μέσω της μουσικής

PsychologyNow Team
ηλικιωμένη γυναίκα που ακούει μουσική καθισμένη στο γρασίδι

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Geriatrics & Gerontology International, στην οποία συμμετείχαν 51 άτομα που έπασχαν από άνοια και επισκέπτονταν κοινοτικά κέντρα ημέρας ενηλίκων, παρατηρήθηκε θετική αλλαγή της διάθεσης καθώς και μείωση της ευερεθιστότητας τους μετά την εφαρμογή μουσικής παρέμβασης.


Οι συμμετέχοντες επέδειξαν σημαντική βελτίωση της διάθεσης, της βλεμματικής επαφής, της οφθαλμικής κινητικότητας, της κοινωνικότητας καθώς και αύξηση της ομιλητικότητας τους ενώ παρατηρήθηκε μείωση της ανάγκης τους για ύπνο.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κάθε συμμετέχων άκουγε εξατομικευμένα μουσική με τη βοήθεια ακουστικών, γεγονός το οποίο προήγαγε την κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά και μεταξύ συμμετεχόντων και ερευνητών κατά τη διάρκεια της ακρόασης. Μετά από 20 λεπτά, οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στις συνήθεις δραστηριότητές τους ενώ η ερευνητική ομάδα παρατήρησε τη συμπεριφορά τους για 20 λεπτά ακόμα.

Τα υποσχόμενα αποτελέσματα αυτής της οικονομικά προσιτής και τόσο ουσιαστικής παρέμβασης ώθησαν την ομάδα μας να δημιουργήσει μια πλατφόρμα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης για όσους εργάζονται σε μονάδες μακροχρόνιας περίθαλψης, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Dr Emily Ihara, από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον. Το πρόγραμμα με τίτλο ‘Mason Music & Memory Initiative (M3I)’ συνδυάζει την εκπαίδευση αυτή με τη μουσική παρέμβαση και θα εφαρμοστεί σε περισσότερα από 100 νοσηλευτικά ιδρύματα στην πολιτεία της Virginia για τα επόμενα 3 χρόνια.


Μελέτη: Results from a person‐centered music intervention for individuals living with dementia
Απόδοση: Άννα Αποστολίδου
Επιμέλεια: Βασιλική Τσαπάκη

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...