PsychologyNow Team

Πιθανή μετάδοση της νόσου του Αλτσχάιμερ από μολυσμένα χειρουργικά εργαλεία

Πιθανή μετάδοση της νόσου του Αλτσχάιμερ από μολυσμένα χειρουργικά εργαλεία

PsychologyNow Team
διάφορα χειρουργικά εργαλεία

Σύμφωνα με έρευνα του Ιατρικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου και η οποία δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nature, τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στις νευροχειρουργικές επεμβάσεις, μπορεί να μολυνθούν από τις τροποποιημένες πρωτεΐνες του εγκεφάλου που παρατηρούνται στη νόσο του Alzheimer.


Αυτά τα όργανα είναι ικανά να εξαπλώσουν την μόλυνση εάν δεν υποβληθούν σε σωστή επεξεργασία ή απολυμανθούν καλά πριν επαναχρησιμοποιηθούν. 

Ο καθηγητής John Collinge, διευθυντής της μονάδας πριμοδότησης του Ιατρικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, που ήταν από την ομάδα ερευνητών, δήλωσε ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ δεν ήταν ποτέ γνωστή ως μεταδοτική ασθένεια.

Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ότι οι βλαβερές πρωτεΐνες που εναποτίθενται στους εγκεφάλους ανθρώπων με Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να εξαπλωθούν μέσω χειρουργικής επέμβασης στο εγκέφαλο, σε άλλα άτομα. 

Όπως είπε, δεν γνωρίζουν εάν οι περιπτώσεις της νόσου του Alzheimer σχετίζονται με ιατρικές ή χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά κατά την άποψή του θα πρέπει να ακολουθήσουν μια προληπτική προσέγγιση.

Η ομάδα των ερευνητών είχε ξεκινήσει διερευνώντας το μυαλό ορισμένων ασθενών που είχαν πεθάνει από τη Νόσο Creutzfeldt-Jakob (CJD). Η νόσος Creutzfeldt-Jakob (CJD) είναι μια κατάσταση του εγκεφάλου γνωστή ως η «ασθένεια των τρελών αγελάδων» και εξαπλώνεται από μια τοξική πρωτεΐνη που ονομάζεται πρωτεΐνη prion. 

Στους ασθενείς με CJD είχε χορηγηθεί μια αυξητική ορμόνη που προοριζόταν να διορθώσει την αναιμική τους ανάπτυξη. Μερικοί από αυτούς τους ασθενείς που ανέπτυξαν CJD βρέθηκαν να έχουν επίσης μια κατάσταση που ονομάζεται εγκεφαλική αμυλοειδής αγγειοπάθεια (CAA) και η οποία σχετίζεται με τη νόσο του Alzheimer. Η διαφορά μεταξύ του CAA και του Alzheimer είναι ότι στις πρώτες αμυλοειδείς πλάκες εναποτίθενται στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου ενώ στην τελευταία κατατίθενται στα νευρικά κύτταρα.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε παλιά φιαλίδια που περιείχαν την αυξητική ορμόνη που είχε μολυνθεί με πρωτεΐνη CJD. 

Στο επόμενο βήμα, η ομάδα ενέθεσε αυτά τα μολυσμένα δείγματα ορμονών στους εγκεφάλους των γενετικά τροποποιημένων εργαστηριακών ποντικών. Αυτοί οι ποντικοί τροποποιήθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σε θέση να παράγουν ανθρώπινες πρωτεΐνες αμυλοειδούς βήτα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτά τα πειραματικά ποντίκια άρχισαν σύντομα να αναπτύσσουν συστάδες αμυλοειδούς βήτα πρωτεΐνης στον εγκέφαλό τους και επίσης ανέπτυξαν CAA. Αυτό σήμαινε ότι οι "αμυλοειδείς σπόροι" από τη μολυσμένη ορμόνη ήταν ικανοί να προκαλέσουν σχηματισμό συστάδων αμυλοειδούς βήτα πρωτεΐνης στους εγκεφάλους των ποντικών που είναι ενδεικτικό της παθολογίας του Alzheimer. 

Ο Collinge είπε ότι πιθανώς η ασθένεια του Alzheimer μπορεί, αν και σπάνια, τελικά να μεταδίδεται.

Η ομάδα υποθέτει ότι η εξάπλωση μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση μέσω της νευροχειρουργικής, ενώ, οι μεταγγίσεις μπορεί να μην αποτελούν σημαντικό κίνδυνο.

Ωστόσο όπως λέει ο Collinge, είναι σημαντικό να κάνουν περαιτέρω έρευνες για αυτό και να αναπτύξουν νέους τρόπους για να αφαιρέσουν αυτούς τους σπόρους, έτσι ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος που υπάρχει εκεί.

Επεσήμανε δε, ότι καλό θα είναι να σκεφτούν πως θα γίνεται και καλύτερη απολύμανση των χειρουργικών εργαλείων προκειμένου να εξαλειφτεί κάθε πιθανός κίνδυνος.

Σίγουρα όπως είπε, πρόκειται για ένα μικρό κίνδυνο που μπορεί να συμβεί κάτι 20 χρόνια μετά την έκθεση, αλλά κατά την άποψή του πρέπει να γίνει έρευνα για να απομακρυνθεί αυτός ο κίνδυνος. «Εάν μπορούμε να αποφύγουμε οποιαδήποτε μετάδοση της ασθένειας CAA ή της νόσου του Alzheimer, πρέπει να το κάνουμε, ακόμη και αν είναι μόνο μια χούφτα ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο» είπε χαρακτηριστικά.


Πηγή: naftemporiki.gr
Έρευνα: Amyloid-β ‘seeds’ in old vials of growth hormone

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...