PsychologyNow Team

Μπορούν να προβλεφθούν οι μελλοντικές απόπειρες αυτοκτονίας στους νέους;

Μπορούν να προβλεφθούν οι μελλοντικές απόπειρες αυτοκτονίας στους νέους;

PsychologyNow Team
έφηβος με σκυμμένο κεφάλι ανάμεσα στα χέρια του

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ πραγματοποίησαν την πρώτη έρευνα για τους πιθανούς παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε απόπειρες αυτοκτονίας νέους ανθρώπους.


Η έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Psychiatry αναφέρει ότι οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν νέοι ηλικίας 16 έως 21 ετών, με επίκεντρο εκείνους που είχαν σκεφτεί την αυτοκτονία.

Από το δείγμα των 310 συμμετεχόντων ηλικίας 16 χρόνων που είχε βιώσει σκέψεις αυτοκτονίας, οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν τι ποσοστό όντως ήταν έτοιμο να προβεί σε απόπειρα αυτοκτονίας και αν τα άτομα που διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θα μπορούσαν να εντοπιστούν. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους κλινικούς ιατρούς στην αξιολόγησή τους για τους νέους που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου.

Ανακάλυψαν ότι το 12% των εφήβων με αυτοκτονικό ιδεασμό όντως προχώρησε σε απόπειρα αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια της πενταετούς παρακολούθησης. Οι ερευνητές εξέτασαν διαφορετικούς δείκτες πρόβλεψης και διαπίστωσαν ότι οι παράγοντες που βοήθησαν καλύτερα στη πρόβλεψη των αποπειρών αυτοκτονίας ήταν:

1. η τάση μη αυτοκτονικού αυτοτραυματισμού

2. η χρήση κάνναβης και άλλων παράνομων ουσιών

3. η έκθεση σε αυτοτραυματισμούς φίλων ή μέσα στην οικογένεια

4. η ύπαρξη ενός τύπου προσωπικότητας ιδιαίτερα ανοιχτού σε νέες ιδέες και εμπειρίες (νοημοσύνη / δεκτικότητα).

Η μελέτη εξέτασε επίσης τους παράγοντες που προέβλεπαν απόπειρες αυτοκτονίας μεταξύ των συμμετεχόντων που ανέφεραν τάση μη αυτοκτονικού αυτοτραυματισμού στην ηλικία των 16 ετών και διαπίστωσαν ότι οι καλύτεροι προγνωστικοί δείκτες σε αυτή την ομάδα ήταν η χρήση κάνναβης και άλλων ναρκωτικών ουσιών, τα προβλήματα ύπνου και μια λιγότερο εξωστρεφής προσωπικότητα.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νέοι που βίωσαν τόσο αυτοκτονικές σκέψεις όσο και μη αυτοκτονικό αυτοτραυματισμό στα 16 έτη τους ανήκαν σε μια ομάδα ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου, με έναν στους πέντε να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια της παρακολούθησής τους.

 

Χρηματοδοτούμενη από το Βιοιατρικό Ερευνητικό Κέντρο του Μπρίστολ και το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες εξετάζουν δείκτες πρόβλεψης μελλοντικών αποπειρών αυτοκτονίας και ευελπιστούν ότι τα ευρήματα αυτά θα βοηθήσουν τους ειδικούς που δουλεύουν με εφήβους να εντοπίσουν εκείνους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας.

Ο ερευνητές δηλώνουν: Οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι που σκέφτονται την αυτοκτονία δεν θα προχωρήσουν σε απόπειρα. Για να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε ποιοι έφηβοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε περισσότερα για το πώς μπορούμε να προβλέψουμε τις σκέψεις τους σε πράξεις.

Παρά το γεγονός ότι και άλλες μελέτες έχουν βρει διαφορές μεταξύ των νέων ανθρώπων που έχουν σκεφτεί την αυτοκτονία και εκείνων που έχουν κάνει μια απόπειρα στη ζωή τους, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει δείκτες πρόβλεψης διαχρονικά. Τα ευρήματα της μελέτης μας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους ειδικούς που δουλεύουν με νέους και να εντοπίσουν εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για έγκαιρη βοήθεια, υποστήριξη και παρεμβάσεις.

Αυτή τη στιγμή, σχεδιάζουμε νέες μελέτες προκειμένου να εξετάσουμε τους δείκτες πρόβλεψης κατά τη διάρκεια μικρότερων χρονικών διαστημάτων (ώρες / μέρες / εβδομάδες) καθώς και άλλους δείκτες οι οποίοι δεν καλύπτονται στην παρούσα μελέτη. Αυτό είναι σημαντικό καθώς πολλοί καθιερωμένοι παράγοντες κινδύνου για την απόπειρα αυτοκτονίας (όπως τα προβλήματα ψυχικής υγείας) δεν προβλέπουν απόπειρες αυτοκτονίας σε αυτές τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο David Gunnell συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ πρόσθεσε:

Ενώ οι σκέψεις αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμού είναι κοινές σε νέους ανθρώπους, με περίπου ένας στους έξι νέους να αναφέρει αυτοτραυματισμούς, οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι ευτυχώς σχετικά αραιές. Μπορούμε να βοηθήσουμε στη μείωση των αυτοκτονιών, όταν είμαστε σε καλύτερη θέρση για τον εντοπισμό εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο.


Vas perk

 

Μελέτη: Predictors of future suicide attempt among adolescents with suicidal thoughts or non-suicidal self-harm: a population-based birth cohort study
Απόδοση: Βασιλική Πέρκα
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...