PsychologyNow Team

Η αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων είναι ωφέλιμη για την ψυχική σας υγεία

Η αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων είναι ωφέλιμη για την ψυχική σας υγεία

PsychologyNow Team

Η αποδοχή των συναισθημάτων απογοήτευσης ή αναστάτωσης, αντί να προσποιείστε ότι δεν είστε αναστατωμένοι ή να κατηγορείτε τον εαυτό σας επειδή νιώθετε αυτό το συναίσθημα, μειώνει την ενοχή και την αρνητική εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας. Αυτό οδηγεί στη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας.


Όταν έχετε ένα αρνητικό συναίσθημα, νιώθετε αναστατωμένοι ή απογοητευμένοι από τον εαυτό σας; Νιώθετε «άσχημα» ή «ένοχοι» για αυτό το συναίσθημα; Αν ναι, ενδέχεται να υπάρξει κίνδυνος να έχετε φτωχότερη μακροχρόνια ψυχική υγεία.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2017 στο περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology εξέτασε την ψυχική υγεία των συμμετεχόντων που αποδέχονταν αντί να κρίνουν αρνητικά, τις συναισθηματικές τους εμπειρίες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αποδοχή αυτών των εμπειριών οδηγούσε στην εμφάνιση λιγότερων αρνητικών συναισθημάτων όταν αντιμετώπιζαν καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες.

Το άρθρο αναφέρθηκε σε τρεις ξεχωριστές, αλλά σχετικές, μελέτες που διερεύνησαν πώς η αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων παρά η αντίδραση σε αυτά, επηρεάζει την ψυχική υγεία ενός ατόμου.

Η πρώτη μελέτη στόχευε να εξετάσει αν η αποδοχή των συναισθημάτων συνδέεται με επίπεδα καλύτερης ψυχικής υγείας και αν αυτή η σχέση επηρεαζόταν από διάφορες δημογραφικές μεταβλητές. Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkley συμπλήρωσαν αξιολογήσεις για να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ της αποδοχής των συναισθημάτων, των επιπέδων του άγχους και της ψυχικής υγείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αποδοχή των αρνητικών εμπειριών συνδεόταν με καλύτερη ψυχική υγεία σε διάφορες δημογραφικές μεταβλητές, όπως το φύλο, η εθνικότητα και το κοινωνικοοικονομικό κύρος. Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα οφέλη για την ψυχική υγεία των συμμετεχόντων συνδέονταν με την αποδοχή των συναισθημάτων που σχετίζονταν με ένα αρνητικό γεγονός και όχι με την κατάσταση που προκάλεσε αυτά τα συναισθήματα.

Στη δεύτερη μελέτη, οι συγγραφείς εξέτασαν την πιθανή επεξήγηση για το πώς η τάση αποδοχής των αρνητικών συναισθημάτων σχετίζεται με την ψυχική υγεία. Διερεύνησαν εάν η αποδοχή των πνευματικών εμπειριών βοηθά στη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων όταν βιώνουμε στρεσογόνους παράγοντες. Μια συνεχής μείωση των αρνητικών συναισθημάτων, εν καιρώ, βελτιώνει τη συνολική ψυχική υγεία.

Μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητών συμπλήρωσε ερωτηματολόγια σχετικά με την αποδοχή των συναισθημάτων και τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις αναφορικά με μία αγχωτική εργασία που τους είχε ανατεθεί να ολοκληρώσουν στο εργαστήριο του πανεπιστημίου τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μέσω της τακτικής αποδοχής των συναισθημάτων και σκέψεων τους, οι άνθρωποι βίωναν μικρότερο αριθμό αρνητικών συναισθημάτων όταν βρίσκονταν σε αγχωτικές καταστάσεις.

Τέλος, οι συγγραφείς ήθελαν να δουν αν αυτά τα αποτελέσματα ίσχυαν και για άλλους πληθυσμούς. Για μία περίοδο έξι μηνών παρακολούθησαν ανθρώπους που ζούσαν σε μια κοινότητα του Ντένβερ. Οι εθελοντές της μελέτης ολοκλήρωσαν αξιολογήσεις που σχετίζονταν με την αποδοχή των συναισθημάτων τους, την ψυχική τους υγεία και του άγχους που βίωναν, ενώ διατηρούσαν ημερολόγια για δύο εβδομάδες, προσδιορίζοντας το βαθμό αρνητικών συναισθημάτων που αισθάνονταν όταν βίωναν άγχος κάποιες συγκεκριμένες ημέρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που συνήθως αποδέχονταν τις συναισθηματικές εμπειρίες τους ήταν πιθανότερο να αναφέρουν ότι είχαν καλύτερη ψυχική υγεία, έξι μήνες αργότερα. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνότητα ή το κοινωνικοοικονομικό κύρος. Επιπλέον, οι άνθρωποι που αποδέχονταν αυτά τα συναισθήματα ήταν λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν αρνητικά στους στρεσογόνους παράγοντες. Δηλαδή, οι άνθρωποι που συνήθως αποδέχονταν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους όταν βρίσκονταν υπό την πίεση του άγχους, βίωναν λιγότερη καθημερινή αρνητική συγκίνηση κατά τη διάρκεια αυτών των στιγμών. Το γεγονός αυτό συνδέθηκε με τη σειρά του με βελτιωμένη ψυχική υγεία, έξι μήνες αργότερα.

Συνολικά, αυτές οι τρεις μελέτες υπογραμμίζουν τα οφέλη της αποδοχής των συναισθημάτων και σκέψεων στην ψυχική μας υγεία, σε αντίθεση με τις αρνητικές επιδράσεις που υπάρχουν όταν τα επικρίνουμε. Όταν μια αγχωτική κατάσταση προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, η αποδοχή των συναισθημάτων απογοήτευσης ή αναστάτωσης, αντί να προσπαθείτε να προσποιηθείτε ότι δεν είστε αναστατωμένοι ή να κατηγορείτε τον εαυτό σας επειδή νιώθετε αυτό το συναίσθημα, μειώνει την ενοχή και την αρνητική εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει στη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας.


Δείτε εδώ τη μελέτη: psycnet.apa.org
Πηγή: health.harvard.edu

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...