PsychologyNow Team

Ο «τραυματισμένος» εγκέφαλος

Ο «τραυματισμένος» εγκέφαλος

PsychologyNow Team

Το τραύμα μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο των αγοριών και των κοριτσιών με διαφορετικό τρόπο, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Depression and Anxiety”.


Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία στους εγκεφάλους 59 παιδιών και έφηβων, ηλικίας 9 έως 17 ετών. Τριάντα από τους συμμετέχοντες (14 κορίτσια και 16 αγόρια) είχαν βιώσει ένα τραυματικό γεγονός. Είκοσι εννέα από αυτούς (15 κορίτσια και 14 αγόρια) δεν είχαν τραυματικά βιώματα. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία διαφορά στη δομή της νησίδας των αγοριών και των κοριτσιών που δεν είχαν υποστεί τραύμα.

Όμως μεταξύ εκείνων που είχαν υποστεί τραύμα, ένα τμήμα της νησίδας που ονομάζεται πρόσθια κυκλική αύλακα, ήταν μεγαλύτερη στα τραυματισμένα αγόρια από ό,τι στα μη τραυματισμένα. Μεταξύ των κοριτσιών, ωστόσο, η περιοχή ήταν μικρότερη στις συμμετέχουσες με τραύμα, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι τα αγόρια και τα κορίτσια μπορεί να έχουν διαφορετικά συμπτώματα τραύματος και να επωφεληθούν από τις διαφορετικές προσεγγίσεις στη θεραπεία, λένε οι ερευνητές.


Πηγη apa.org

Έρευνα: Depression and Anxiety

Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

* Η απόδοση αυτού του άρθρου στα ελληνικά απαιτεί πολύ προσπάθεια και δεν επιθυμούμε να το αναδημοσιεύετε χωρίς την άδειά μας. Αν θέλετε να το αναδημοσιεύσετε, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...