PsychologyNow Team

Cine-δρία: The Florida Project (2017) – Μαγεία στο περιθώριο

Cine-δρία: The Florida Project (2017) – Μαγεία στο περιθώριο

PsychologyNow Team

H ταινία Florida Project εξιστορεί τη ζωή της 6χρονης Mooney και της 22χρονης μητέρας της Haley στο “Magic Castle”, ένα μοτέλ καταφρονημένων στις παρυφές της ονειρικής Disney World. Είναι μια ωδή στη ζωντάνια και το παιχνίδι, που ξορκίζουν μια βαθιά μελαγχολία και έναν αποσιωπημένο φόβο για το επόμενο βήμα.


Η Αμερική έχει υπάρξει ανέκαθεν η χώρα των μεγάλων αντιθέσεων. Μετά και από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, η ψαλίδα ανάμεσα στις πληθυσμιακές της ομάδες μεγάλωσε απότομα και πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν να παλεύουν με τα δαιδαλώδη άγχη της καθημερινότητας, στο περιθώριο της όποιας κοινωνικής και οικονομικής κανονικότητας, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τα βασικά.

Οι άνθρωποι αυτοί, losers του αμερικανικού ονείρου, άνθρωποι της εργατικής τάξης, άνεργοι και κάθε είδους περιθωριοποιημένοι, αποτελούν τους συνήθεις πρωταγωνιστές των ταινιών του Sean Baker, ο οποίος μετά το Tangerine, αποφάσισε να συνεχίσει με μια χρωματιστή ιστορία μιας άτυπης και όχι συχνά αποτυπωμένης οικογενειακής ζωής και καθημερινότητας.

Μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την φούσκα της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ, στα πολλαπλά τουριστικά μοτέλ γύρω από το Walt Disney World Resort, το πιο ευτυχισμένο και cotton candy μέρος του κόσμου, τους τουρίστες αντικατέστησαν άνθρωποι με σημαντικές οικονομικές δυσκολίες. H ατίθαση και υπερδραστήρια Mooney ζει με την μητέρα της Haley σε ένα μοτέλ, λίγο έξω από το Orlando της Florida.

Στις παρυφές του θεματικού πάρκου, η ζωή με τους φίλους της είναι γεμάτη ανεμελιά, σκανταλιές και παιχνίδι, ενώ ένα κορίτσι που μόλις μετακόμισε δίπλα τους, θα γίνει η καλύτερή της φίλη. Παράλληλα, η Haley, παρορμητική, αγενής, ασυμβίβαστη, αλλά ολοζώντανη και επίμονη, εφευρίσκει συνεχώς τρόπους για να παρακάμψει τις δυσκολίες, όπως και οι περισσότεροι ενήλικες του συγκεκριμένου κοινωνικού μικρόκοσμου, χωρίς να αντιλαμβάνεται ωστόσο τους ουσιαστικούς κινδύνους.

Ο Bobbie, ο διαχειριστής του μοτέλ, με την απαραίτητη και καλόκαρδη αυστηρότητά του, λειτουργεί ισορροπώντας τον κόσμο μικρών και μεγάλων και την αδυναμία και ευθραυστότητα των οικογενειών με τις προκλήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας.

Η ταινία δεν αποσκοπεί σε μια δήλωση σχετικά με τις θεματικές με τις οποίες καταπιάνεται, ούτε αναζητά κριτική γι’ αυτά που απεικονίζει. Εμμένει στις λεπτομέρειες της ζωής και του ψυχισμού των χαρακτήρων της και εκεί ακριβώς κρύβεται η δύναμή της. Η φέτα ζωής των ανθρώπων που μας σερβίρεται, είναι ρεαλιστική και καθόλου στυλιζαρισμένη και οι πρωταγωνιστές, ενήλικες και παιδιά, είναι σύγχρονοι και καθόλου μονόπλευροι.

Η Haley, παιδί και η ίδια, φαίνεται να αψηφά μαζί με κάθε είδους κανόνα και τις αντικειμενικές δυσκολίες της ζωής της, αλλά δεν παραιτείται και κάποια στιγμή συνειδητοποιεί, όπως όλοι, ότι οι πράξεις μας ναι, έχουν συνέπειες. Ο Bobbie είναι αυστηρός και τυπικός, αλλά παράλληλα ο μόνος που νοιάζεται ουσιαστικά για την τύχη αυτών των ανθρώπων.

Η Mooney, ενώ συνειδητοποιεί πολύ καλύτερα από τους ενήλικες γύρω της τις καταστάσεις, επιλέγει να ζει την κάθε μέρα με την ανεμελιά που της αξίζει. Μέσα σε ένα μελαγχολικό κλίμα, αυτή και οι φίλοι της έχουν το δικό τους μαγικό βασίλειο.

Τα χρώματα της κινηματογράφησης και των ονειρικών παιχνιδιών, η μαχητικότητα η αισιοδοξία και η ενεργητικότητα των παιδιών, έρχονται να εξισορροπήσουν τις ουσιαστικές δυσκολίες και τα προβλήματα των ενηλίκων, τη φτώχεια, την συνεχή αβεβαιότητα, τα ψυχικά ξεσπάσματα.

Μέσα σε μια ποιητική αλλά καθόλου ωραιοποιημένη απεικόνιση, ο Baker στρέφει το βλέμμα μακριά από την λαμπερή και εντυπωσιακή ψυχαγωγική αυτοκρατορία του Disney. Μας μιλά, χωρίς διδακτισμό και με περισσή φωτογένεια, για την απαιτητική και μουντή ζωή πίσω από το γκλάμ και τους αμέριμνους τουρίστες, μια ζωή γεμάτη εντάσεις, προβληματισμούς, λάθη, τραύματα, ψυχικό πόνο, αλλά και μικρές χαρές, διασκέδαση και περιπέτεια.

Οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων στο “The Florida Project” είναι κάθε άλλο από ευνοϊκές, αλλά τα παιδιά, η ματιά των οποίων υιοθετείται συχνά από τον σκηνοθέτη, καταφέρνουν να διατηρούν την ανεμελιά και τους τρόπους να συνεχίζουν.

Οι παστέλ ουρανοί της Florida μπορεί να μην αρκούν για να ξορκίσουν τις δυσκολίες, αλλά είναι το τέλειο φόντο για να βρει κανείς το δικό του «βασίλειο».

Δείτε το trailer


Andro Sd
Συγγραφέας: Ανδρομάχη Σδούκου, Ψυχολόγος με εκπαίδευση στις Μεταμοντέρνες Προσεγγίσεις στην ψυχοθεραπεία καθώς και στην Συστημική σκέψη και προσέγγιση.

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...