Super User

5ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων & 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ολιστικής Αντιμετώπισης της Σοβαρής Ψυχικής Διαταραχής

5ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων & 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ολιστικής Αντιμετώπισης της Σοβαρής Ψυχικής Διαταραχής

Από την Εταιρεία Μελέτης των Σοβαρών και Επιμενουσών Ψυχικών Διαταραχών, «ΑΝΑΚΤΗΣΗ».


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Μελέτης των Σοβαρών και Επιμενουσών Ψυχικών Διαταραχών, «ΑΝΑΚΤΗΣΗ» με χαρά και ιδιαίτερη υπερηφάνεια σας προσκαλεί στο «5ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ολιστικής Αντιμετώπισης της Σοβαρής Ψυχικής Διαταραχής» που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου 2016 στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου City Elite στην Καλαμάτα και σας καλεί να συμμετάσχετε ενεργά στην προσπάθεια του αυτή.

sinedrio 1

Μετά από μια σειρά τεσσάρων επιτυχημένων συνεδρίων στην Αθήνα με ποικίλη θεματολογία, επικεντρωμένη πάντα στην διαχείριση της σοβαρής ψυχικής διαταραχής, προχωρούμε φέτος σε μια νέα προσπάθεια. Το συνέδριο μας με ποικιλία διαλέξεων από ξένους διακεκριμένους ομιλητές, εκπαιδευτικά σεμινάρια και συμμετοχή σε ομάδες εργασίας με κλινικά θέματα που μας απασχολούν όλους, θα γίνει το 2016 στην Καλαμάτα και, μετέπειτα το φθινόπωρο, θα ακολουθήσει ένα δεύτερο τμήμα του με προσπάθεια συμμετοχής εργαζόμενων στα ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία που θα πραγματοποιηθεί εντός του χώρου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

Στα προηγούμενα συνέδρια αναδύθηκε η διαπίστωση ότι κοινοτική φροντίδα χωρίς νοσοκομειακή περί- θαλψη δεν είναι εφικτή. Σε όλη την Ευρώπη συντελείται μια ραγδαία μείωση των ψυχιατρικών κλινών και οι πολυκλαδικές θεραπευτικές ομάδες καλούνται πλέον να υποστηρίξουν την τοποθέτηση των ψυχικά πασχόντων συνανθρώπων μας σε εργασία με προσωπική υποστήριξη.

Οι ασθενείς με ψυχική διαταραχή έχουν πολύ σύνθετες ανάγκες πέραν της φαρμακευτικής αντιμετώπισης της οξείας φάσης της νόσου. Μαζί με τις ψυχωτικές διαταραχές νοσολογικές οντότητες όπως ήπια νοητική υστέρηση, Asperger, αναπτυξιακές διαταραχές, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητι- κότητας, διαταραχή μετατραυματική του στρες, άνοιες, δημιουργούν νέες θεραπευτικές ανάγκες. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι το 15% των ασθενών με ψυχική διαταραχή χρησιμοποιούν το 50% των διαθέσιμων υπηρεσιών και η καλύτερη διαχείριση αυτών των ασθενών θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της λειτουρ- γίας όλου του δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Είναι απαραίτητο να αποδεχτούμε την πολυπλοκότητα των ψυχικών διαταραχών και τις συνέπειες τους στη ζωή των ασθενών, των συγγενών και της κοινωνίας γενικότερα. Οι ψυχικές διαταραχές αποδεικνύονται πολυπληθέστερες από τις προβλέψεις, οι θεραπευτικές παρεμβάσεις φαίνονται να έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα στο πέρασμα του χρόνου και οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι μειώνονται δυσανάλογα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν και μόλις 8% των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή στην Ευρώπη, το 74% των ασθενών με ψυχικές διαταραχές παραμένουν χωρίς θεραπεία ακόμη και σήμερα. Οι ανάγκες διαχείρισης ασθενών με οξεία νόσο και συνοδό επικινδυνότητα για τους ίδιους αλλά και για τρίτους, προβάλλει επιτακτική. Ο κίνδυνος επανιδρυματοποίησης, αν και αλλάζει πρόσωπο, δεν έχει εξαλειφθεί και προβάλλει απειλητικός.

Σήμερα στην Ελλάδα είμαστε σε μια διαδικασία ολοκλήρωσης της αποασυλοποίησης, με ανάπτυξη κοινωνικής φροντίδας, διευθέτησης θεμάτων ομαλής συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και ενεργό συμμετοχή των ασθενών στις αποφάσεις για τις υπηρεσίες που απευθύνονται σε αυτούς. Μόνο με αυτό τον τρόπο είναι εφικτή η αποκατάσταση, η ανάρρωση (recovery) και η επιστροφή στην κανονικότητα (normalization). Σχήματα αυτοβοήθειας ψυχικά πασχόντων ασθενών, συμμετοχή μη ειδικών θεραπευτών και ψυχικά πασχόντων ασθενών σε θεραπευτικές προσπάθειες μαζί με την αλματώδη ανάπτυξη σύγχρονης τε- χνολογίας είναι θέματα που αλλάζουν την αποτελεσματική διαχείριση της νόσου ψυχικά πασχόντων ασθενών.

Είναι σημαντικό να προσθέσει ο καθένας μας τις δικές του λύσεις στην πολυποίκιλη, ουσιαστικά ολιστική φροντίδα του ασθενούς με σοβαρή και επίμονη ψυχική διαταραχή μέσα από ένα δημιουργικό και γόνιμο διάλογο. Ευελπιστούμε ότι το συνέδριο μας θα αποτελέσει φιλόξενο τόπο για αυτόν τον διάλογο και ότι η ενεργός συμμετοχή σας να οδηγήσει σε απαντήσεις αλλά και νέα ερωτήματα.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Εταιρίας.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...