PsychologyNow Team

Αυτό είναι το εξώφυλλο της Vogue Portugal που έφερε κατακραυγή -«Δυσάρεστο, φρικτό, προκλητικό», τελικά απεσύρθη

Αυτό είναι το εξώφυλλο της Vogue Portugal που έφερε κατακραυγή -«Δυσάρεστο, φρικτό, προκλητικό», τελικά απεσύρθη

PsychologyNow Team
μοντέλο στο εξώφυλλο της Vogue Portugal

Στην απόσυρση ενός από τα 4 εξώφυλλα του τεύχους Ιουλίου – Αυγούστου, προχώρησε η Vogue Portugal, μετά την κατακραυγή στο διαδίκτυο.


Σε ανάρτησή του στο Twitter χθες, το Vogue Portugal ανακοίνωσε ότι αφαίρεσε το εξώφυλλο που απεικονίζει μια γυμνή γυναίκα να κάθεται σε μια μπανιέρα ψυχιατρικού νοσοκομείου, με δύο φροντιστές στο πλάι της και την μία εξ αυτών να ρίχνει νερό στο κεφάλι της.

Η ανάρτηση έγραφε: «Σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως η ψυχική υγεία, δεν μπορούμε να είμαστε διαιρεμένοι. Η Vogue Portugal ζητά συγνώμη για τυχόν αναστάτωση που προκλήθηκε από αυτήν την φωτογράφηση. Μετά από σκέψη, συνειδητοποιούμε ότι το θέμα της ψυχικής υγείας χρειάζεται μια πιο προσεκτική προσέγγιση. Ζητούμε συγνώμη γι’ αυτό».

Η ανακοίνωση του διάσημου περιοδικού ήρθε αφότου το εξώφυλλο – ένα από τα τέσσερα για το «Madness Issue» - δέχθηκε εκτεταμένη κριτική, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών πως προκάλεσε ζητήματα ψυχικής υγείας σε ορισμένους από αυτούς που το είδαν και πως διαιωνίζει ένα ανακριβές και αρνητικό στερεότυπο της ψυχιατρικής περίθαλψης.

Η ψυχοθεραπευτής με έδρα την Λισαβόνα, Σίλβια Μπαπτίστα, έγραψε στο Instagram ότι το εξώφυλλο ήταν «όλα όσα δεν χρειάζεται η συζήτηση για την ψυχική υγεία. Δεν είναι μέσω μιας γοητευτικής εικόνας σχετικά με την ψυχική υγεία που περνά το μήνυμα. Δεν είναι με μοντέρνα φίλτρα ή μελετημένες πόζες που προσελκύει την προσοχή» έγραψε: Θέλουμε να ρίξουμε φως σε ένα από τα σημαντικά ζητήματα του σήμερα.

Για το εξώφυλλο της πορτογαλικής Vogue, ο Χάρης Πίσχος, Ψυχολόγος PhD(c) - Ψυχοθεραπευτής και δημιουργός του PsychologyNow.gr έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook

Η ψυχική υγεία δεν είναι μόδα.

Καθώς μετακινούμαστε ιστορικά από την ουσία του ανθρώπινου αποτελέσματος, στην αφετηρία, δηλαδή στην ύπαρξη που σκέφτεται, επιλέγει, βιώνει και σχετίζεται με τον κόσμο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ζωής, όλο και περισσότερες «βιομηχανίες» προσπαθούν να αγγίξουν το θέμα της ψυχικής υγείας, με αγωνιώδη τρόπο παραμονής στην επικαιρότητα, ώστε να πουλήσουν ευαισθητοποίηση.

Ένα τέτοιο παράδοξο σχήμα αποτυπώθηκε στο εξώφυλλο της πορτογαλικής Vogue όπου με ένα απαράδεκτο εξώφυλλο, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τις αναγνώστριές της σε θέματα ψυχικής ασθένειας προβάλλοντας στιγματιστικές εικόνες που δεν αντιστοιχούν στη θεραπεία των ανθρώπων με ψυχική ασθένεια.

Αυτό γίνεται φυσικά την ίδια στιγμή που προσπαθεί με ψυχολογίστικα τρικ, εντυπωσιακά μοντέλα και τεχνικές να πατήσει πάνω στην αγχώδη ύπαρξή των αναγνωστριών τους, η οποία αποζητά την μάταιη επιβεβαίωση της «διαχρονικής νεότητας» και του καλλίγραμμου σώματος για να καλύψει την εσωτερική ανασφάλεια με ενέσεις καταναλωτικής ματαιοδοξίας.

Η προβολή αυτής της αισθητικής της ψυχικής ασθένειας δημιουργεί περισσότερους προβληματισμούς και ενισχύει το στίγμα για την ψυχική ασθένεια, προσθέτοντας περισσότερο βάρος στους ήδη καταπονημένους ώμους και ψυχές των ανθρώπων που βιώνουν μία ψυχική ασθένεια. Άλλωστε έχει ήδη αποτυπωθεί ερευνητικά ότι το στίγμα βιώνεται από τους ψυχικά ασθενείς ως μία δεύτερη ασθένεια.

Αυτό το εξώφυλλο όχι μόνο δε σέβεται τους ανθρώπους με ψυχική ασθένεια, αλλά προβάλλει και ένα εντελώς κακό στυλ. Η ψυχική ασθένεια δεν είναι μία μόδα, ούτε ένα σκηνικό για να την εκμεταλλεύονται επαγγελματίες που απλώς θέλουν να πουλήσουν καλλυντικά και υφάσματα. Το εξώφυλλο είναι ψυχρό, σκληρό και προσβλητικό για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που παλεύουν με την ψυχική ασθένεια.

Αρχικά η Vogue Portugal υπερασπίστηκε το εξώφυλλο, λέγοντας σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο: Αναγνωρίζουμε την σημασία του θέματος της ψυχικής υγείας και η πρόθεσή μας, μέσω της οπτικής αφήγησης, είναι να ρίξουμε φως στα σημαντικά θέματα του σήμερα. Η ψυχική υγεία αποτελεί μόνο ένα από τα θέματα που διερευνήθηκαν στο ζήτημα και δεν συνδέεται με το θέμα της τρέλας, αλλά αντίθετα καλύπτεται ως μια πτυχή των ανθρωπίνων συναισθημάτων και συμπεριφοράς.

VoguePortEkswfyl e

Αυτό συνέβη παρά την άμεση αντίδραση μετά την ανάρτηση του εξωφύλλου του περιοδικού στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων σχολίων που το αποκαλούσαν «δυσάρεστο», «φρικτό», «προκλητικό» και «ενοχλητικό» ενώ ορισμένοι το κατηγόρησαν πως εκμεταλλεύτηκε το στίγμα της ψυχικής υγείας.

Η κατακραυγή για το εξώφυλλο του περιοδικού

Πέρασα ένα χρόνο σε ψυχιατρικό θάλαμο. Ήμουν απόλυτα τρομοκρατημένος βλέποντας το εξώφυλλο, εν μέρει επειδή είδα μόνο ανακριβείς εικόνες όπως αυτή. Δεν θα ευχόμουν αυτό το συναίσθημα σε κανέναν. Σκεφτείτε το ξανά προτού χρησιμοποιήσετε εικόνες όπως αυτή για ‘μόδα’, έγραψε ένας χρήστης στο Twitter.

Ένας άλλος είπε: Η υιοθέτηση μιας προκλητικής γυναίκας που εμφανίζεται ευάλωτη στα χέρια των νοσοκόμων, είναι επιβλαβής. Ακούστε τους ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε ψυχιατρική φροντίδα και απομακρύνετέ του από την κυκλοφορία. Έχετε κοινωνική ευθύνη.

Τι λέει το μοντέλο που ποζάρει στο επίμαχο εξώφυλλο

Το μοντέλο που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο της Vogue Portugal, η Σιμόνα Κιρτσνέροβα, μοιράστηκε το στιγμιότυπο στον λογαριασμό της στο Instagram στις 3 Ιουλίου, χαρακτηρίζοντάς του ως «αποκορύφωμα της καριέρας της» την εμφάνισή της σε εξώφυλλο της Vogue, με την μητέρα της και την γιαγιά της, να ποζάρουν ως φροντιστές της.

Μετά την έντονη κριτική, το μοντέλο θέλησε να υπερασπιστεί το εξώφυλλο το Σαββατοκύριακο, γράφοντας: Πριν από δύο ημέρες εμφανίστηκα στο εξώφυλλο της Vogue Portugal. Έκτοτε έχω δεχθεί τόση κριτική που δεν μπορώ να την αντέξω. Σας παρακαλώ, συνειδητοποιήστε πως το μοντέλο δεν είναι υπεύθυνο για την φωτογράφηση. Μετά από όλη αυτή την κριτική, εξακολουθώ να πιστεύω πως η τέχνη πρέπει να είναι σοκαριστική και αληθινή.

Δεν ήθελα να προσβάλω κανέναν, λυπάμαι που ο κόσμος προσβλήθηκε αλλά σας παρακαλώ να καταλάβετε πως η πρόθεση αυτού του εξωφύλλου ήταν να ανοίξει το θέμα της ψυχικής υγείας. Και πρόσθεσε: Έχω υποφέρει από κατάθλιψη και χρειάστηκε να λάβω πολλή θεραπεία για να γίνω καλά. Ως άτομο που είχε επίσης ψυχικά προβλήματα, υπερασπίζομαι αυτό το εξώφυλλο και την Vogue Portugal.


Με πληροφορίες από το iefimerida.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...