PsychologyNow Team

Η Φινλανδία θα δίνει 7μηνη άδεια σε κάθε γονέα μετά τη γέννηση του παιδιού

Η Φινλανδία θα δίνει 7μηνη άδεια σε κάθε γονέα μετά τη γέννηση του παιδιού

PsychologyNow Team
οικογένεια στη Φινλανδία με 7μηνη άδεια μετά τη γέννηση του παιδιού τους
Image credit: Vidal Balielo Jr. / pexels.com

Η Φινλανδία βάζει τα παιδιά στο επίκεντρο, αλλάζοντας τους νόμους περί γονικής άδειας προάγοντας παράλληλα την ισότητα των φύλων.


Η νέα νομοθεσία για τη γονική άδεια στη Φινλανδία θα δίνει 164 «ημερήσιες αποζημιώσεις» σε κάθε γονέα ή περίπου επτά μήνες, μετά τη γέννηση κάθε παιδιού. Οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν έως και 69 μέρες από την άδειά τους, ο ένας στον άλλον, εάν το επιθυμούν.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες, το κράτος θα προσφέρει γονική άδεια διάρκειας 328 ημερών.

Η νέα πολιτική, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή το φθινόπωρο του 2021, αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου από τις ισχύουσες νομοθεσίες.

Μέχρι σήμερα, η Φινλανδία χορηγεί περίπου τέσσερις μήνες άδεια μητρότητας και περίπου δύο μήνες άδεια πατρότητας.

Η νέα μεταρρύθμιση δίνει προτεραιότητα στα παιδιά και προάγει την ισότητα των φύλων, λέει η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η νέα νομοθεσία δεν προσφέρει απλά τη δυνατότητα και στους δύο γονείς να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, αλλά εξαλείφει επίσης και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία σχετίζονται με το φύλο, επιτρέποντας τη χρήση ουδέτερης γλώσσας ως προς το φύλο, η οποία θα είναι "κατάλληλη για όλες τις οικογένειες", αναφέρεται σε δελτίο τύπου της Φινλανδικής κυβέρνησης.

Το μοντέλο αυτό εγγυάται ότι το παιδί θα είναι στο επίκεντρο των οικογενειακών παροχών, προάγοντας παράλληλα την ευημερία και την ισότητα των φύλων, δηλώνει η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άινο-Κάισα Πεκόνεν.

Η νέα Φινλανδική μεταρρύθμιση θεσπίζεται μόλις λίγους μήνες μετά την εκλογή της νέας πρωθυπουργού της χώρας, Σάνα Μάριν, η οποία σε ηλικία 34 ετών, είναι η νεότερη πρωθυπουργός του κόσμου.

Η Σάνα Μάριν είναι επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού πέντε κομμάτων, όπου όλα τους έχουν ηγέτες γυναίκες και σχεδόν όλες τους είναι κάτω των 35 ετών.


Πηγή: edition.cnn.com
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...