PsychologyNow Team

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας: 152 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εργάζονται

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας: 152 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εργάζονται

PsychologyNow Team
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας σήμερα και η Unicef εξέδωσε μια ειδική έρευνα. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική μείωση της παιδικής εργασίας ωστόσο απαιτείται ενημέρωση.


152 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο είναι αναγκασμένα να εργάζονται για να συνεισφέρουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε ένα στα δέκα παιδιά παγκοσμίως και στην συντριπτική πλειονότητά τους τα παιδιά βρίσκονται στην Ασία και την Αφρική. Τα 72 εκατομμύρια από τα παιδιά ζουν στην Αφρική και τα 62 εκατομμύρια ζουν στην Ασία. Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η Unicef στην Κολωνία, μια ημέρα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας. Τα μισά από τα παιδιά που εργάζονται διαβιούν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού.

Το 70% των παιδιών εργάζονται στη γεωργία. Η Unicef κάλεσε κυβερνήσεις, ενώσεις πολιτών και επιχειρήσεις να καταπολεμήσουν τις αιτίες της παιδικής εργασίας που είναι η ακραία φτώχεια.

Υπάρχει όμως και μια θετική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και αυτή είναι ότι τις προηγούμενες δεκαετίες o αριθμός των παιδιών που εργάζονται μειώθηκε. Το 2000 ο αριθμός των παιδιών που εργάζονταν ήταν 246 εκατομμύρια και το 2016 ο αριθμός τους έφθασε στα 152 εκατομμύρια. Παρόλα αυτά όμως οι ρυθμοί της υποχώρησης μειώθηκε. Σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού μέχρι το 2025 ο αριθμός των παιδιών που θα εργάζονται θα είναι 121 εκατομμύρια.

Απαραίτητη η ενημέρωση γονιών και παιδιών

αράλληλα η οργάνωση «terre des hommes» προτείνει στρατηγικές ώστε να αποφευχθούν οι δυσμενείς συνέπειες της παιδικής εργασίας. Για παράδειγμα μια σειρά κυβερνήσεων θα πρέπει να εφαρμόσουν το μέτρο της υποχρεωτικής σχολικής εκπαίδευσης. Κρατικοί φορείς επίβλεψης θα πρέπει να ενισχυθούν και παράλληλα θα πρέπει να αυξηθεί το κατώτατο όριο ηλικίας σύμφωνα με το οποίο τα παιδιά θα επιτρέπεται να εργάζονται. Παράλληλα θα πρέπει να γίνουν οι αυστηροί οι νόμοι για όσους απασχολούν παράνομα παιδιά. Ακόμη γονείς αλλά και παιδιά θα πρέπει να ενημερώνονται για τις αρνητικές συνέπειες της παιδικής εργασίας.

Σύμφωνα με τη UNICEF, ερίπου 171.000.000 εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες για την ίδια τους τη ζωή. Έχοντας υπόψιν στατιστικές έρευνες, περίπου 264.000.000 παιδιά κάτω των 18 ετών εργάζονται. Επίσης, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο παιδικής εργασίας ακόμη και σε παιδιά ηλικίας 5 χρόνων.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας: Η συνεργασία της UNICEF

Η UNICEF και ο Διεθνής Οργανισμός εργασίας συνεργάζονται με σκοπό τον τερματισμό της παιδικής εργασίας. Έτσι, τα παιδιά που εργάζονται, οδηγούνται σε σχολεία, όπου και εγγράφονται. Στην Ελλάδα τα ποσοστά είναι το ίδιο απογοητευτικά. Περίπου 50.000 ανήλικα άτομα εργάζονται, ενώ 10.000 εγκαταλείπουν σε ετήσια βάση το σχολείο.

Από εκεί και πέρα το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στοχεύει σε πιο αναλυτικές και προσεγμένες έρευνες. Σκοπός του επίσης είναι η λειτουργία ενός θεσμοθετημένου παρατηρητηρίου για τα δικαιώματα που έχουν τα παιδιά.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το dw.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...