PsychologyNow Team

Έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού για την ψυχική υγεία των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα

Έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού για την ψυχική υγεία των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα

PsychologyNow Team

Ταχεία Αποτίμηση των Ψυχικών και Ψυχοκοινωνικών Αναγκών των Ασυνόδευτων Παιδιών και της Ανταπόκρισης των Υπηρεσιών στην Ελλάδα.


ΠΛΑΙΣΙΟ

Τον Σεπτέμβριο του 2017 ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων (ΑΑ) στην Ελλάδα ανερχόταν σε 2.850 παιδιά, 1.096 εκ των οποίων φιλοξενούνταν σε 50 ξενώνες και 240 σε οκτώ ασφαλείς ζώνες. Από το σύνολο των 8.987 ΑΑ που παραπέμφθηκαν στο EKKA από την 1.1.2016 έως τις 30.9.2017 το 93% ήταν αγόρια και το 7% κορίτσια, ενώ 94% επί του συνόλου ήταν μεγαλύτερα των 14 χρονών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξαν αυξημένες αναφορές από τις δομές φιλοξενίας σχετικά με την ψυχική υγεία των ΑΑ, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων επιθετικής συμπεριφοράς που σχετίζεται με το στρες, υψηλών επιπέδων άγχους, κατάθλιψης, αυτοτραυματισμών ή/και συμπεριφορών υψηλού κινδύνου. Οι προκλήσεις όσον αφορά τη φιλοξενία και την ανταπόκριση στα αυξημένα περιστατικά ΑΑ με δυσκολίες σε συνδυασμό με την περιορισμένη διαθεσιμότητα υπηρεσιών ψυχικής υγείας που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους σε εθνικό επίπεδο, έγειραν ερωτήματα μεταξύ των Αρχών και των φορέων προστασίας των παιδιών αναφορικά με τον καταλληλότερο τρόπο αντίδρασης.

Τον Απρίλιο του 2017 η UNICEF ανέθεσε σε ερευνητές του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού τη διεξαγωγή μιας ταχείας αποτίμησης των ψυχικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών (ΨΨΚΑ) των ΑΑ στην Ελλάδα καθώς και των διαθέσιμων σχετικών υπηρεσιών, με στόχο να παρέχει τεκμηριωμένη πληροφορία για το σχεδιασμό διευρυμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Στόχοι της αξιολόγησης ήταν :

  • η αποτίμηση του φάσματος, του εύρους και της κλίμακας των προβλημάτων ψυχικής υγείας των ΑΑ στην Ελλάδα,
  • η χαρτογράφηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, των πολιτικών και των υπηρεσιών προστασίας των παιδιών στην Ελλάδα και η αξιολόγηση της ικανότητας στήριξης του αυξημένου αριθμού περιπτώσεων, του εύρους και της κλίμακας των συγκεκριμένων ΨΨΚΑ των ΑΑ, συμπεριλαμβανομένων των πιο σοβαρών περιπτώσεων και όχι μόνο,
  • ο προσδιορισμός καλών πρακτικών αλλά και πιθανών αδυναμιών του ισχύοντος νομικού πλαισίου και των εφαρμοζόμενων πολιτικών, καθώς και όσον αφορά την ανταπόκριση των υπηρεσιών στις αυξημένες ιδιαίτερες ΨΨΚΑ των ΑΑ, και
  • η διαμόρφωση μια σειράς άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων συστάσεων για τη διαχείριση των υφιστάμενων αδυναμιών, δεδομένων των συνθηκών της ελληνικής πραγματικότητας.

Δείτε όλη την έρευνα εδώ.


Πηγή: ich.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...