PsychologyNow Team

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ψυχική Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ψυχική Υγεία

PsychologyNow Team
άνθρωποι ενώνουν τα χέρια τους για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ψυχική Υγεία
Image credit: Hannah Busing / unsplash.com

Ενώ μια αυξανόμενη μεγάλη κοινότητα χρηστών των υπηρεσιών, υποστηρικτών της ψυχικής υγείας και επαγγελματιών καλούν για μια πραγματική αλλαγή στην προσέγγισή μας για τη φροντίδα της ψυχικής ασθένειας, η καθημερινή πρακτική συχνά διστάζει να υιοθετήσει πλήρως την προσέγγιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την ψυχική υγεία.


Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εβδομήντα τρία χρόνια πριν, υιοθετήθηκε η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που όρισε για πρώτη φορά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος που έχει ο καθένας σε ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίζει στον ίδιο και στην οικογένειά του υγεία και ευημερία (Άρθρο 25).

Τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται στον πυρήνα των εργασιών του οργανισμού Mental Health Europe, ο οποίος πιστεύει στη μετασχηματιστική δύναμη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως εργαλείου όχι μόνο για αλλαγή στο πλαίσιο των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αλλά και αλλαγή του τρόπου με τον οποίο κατανοούμε την ψυχική υγεία.

Όλοι έχουμε δικαιώματα, όλοι έχουμε ψυχική υγεία: αυτά τα δύο είναι αδιαμφισβήτητα συνυφασμένα, αλλά μέχρι πρόσφατα σπανίως είχαν εξεταστεί μαζί στην παγκόσμια σκηνή. Το 2008, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία τέθηκε σε ισχύ, εκφράζοντας μια αναγκαία αλλαγή παραδείγματος στην προσέγγισή μας προς την ψυχική υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τι είναι η αλλαγή παραδείγματος στην ψυχική υγεία;

Τα τελευταία χρόνια, το Mental Health Europe ζητούσε να υπάρξει μια μετατόπιση μακριά από υπηρεσίες ψυχικής υγείας που απομονώνουν και είναι εξαναγκαστικές και ακατάλληλα ιατρικοποιημένες προς υπηρεσίες που είναι προσανατολισμένες στην ανάρρωση, έχουν βάση την κοινότητα και προωθούν την κοινωνική ενσωμάτωση.

Η δουλειά του οργανισμού καθοδηγείται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία αναφέρει ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες, πρέπει να απολαμβάνουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Την περίοδο 2017-2018, εκδόθηκαν πρωτοποριακές αναφορές σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ψυχική υγεία από παγκόσμιους φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων: οι εκθέσεις του Ειδικού Εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το δικαίωμα όλων στην ψυχική υγεία και σχετικά με το δικαίωμα στην ψυχική υγεία και τους ανθρώπους σε κίνηση, η έκθεση του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ψυχική υγεία, η έκθεση του Ειδικού Εισηγητή για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες σχετικά με τη μεταρρύθμιση της νομικής ικανότητας και την υποστηριζόμενη λήψη αποφάσεων, το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ψυχική υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτές οι αναφορές δεν θα φέρουν την αλλαγή από μόνες τους. Μέσω της δράσης μας και της συνεργασίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα διεθνή όργανα, χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η πρόοδος στην ψυχική υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα οδηγήσει σε πραγματική αλλαγή τα επόμενα χρόνια, φέρνοντας τη συζήτηση για την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα στο επόμενο επίπεδο.

Είναι ώρα να εφαρμόσουμε αυτή την αλλαγή παραδείγματος για την οποία μιλούσαμε τόσο καιρό. Οι υποσχόμενες πρακτικές υπάρχουν και μπορούν να βοηθήσουν να προετοιμάσουμε τον δρόμο για ένα σύστημα που υποστηρίζει τους ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας με τρόπους που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Mental Health Europe συνεχίζει να παρακολουθεί την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία από την ΕΕ, για να βεβαιωθεί ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές αντανακλούν και σέβονται τις δεσμεύσεις στις οποίες συμφώνησε η ΕΕ όταν επικύρωσε τη Σύμβαση το 2010 και τις συστάσεις που έλαβε από την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία τον Σεπτέμβριο του 2015.

Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή παραδείγματος στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Ενώ μια αυξανόμενη μεγάλη κοινότητα χρηστών των υπηρεσιών, υποστηρικτών της ψυχικής υγείας και επαγγελματιών καλούν για μια πραγματική αλλαγή στην προσέγγισή μας για τη φροντίδα, η καθημερινή πρακτική συχνά διστάζει να υιοθετήσει πλήρως την προσέγγιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την ψυχική υγεία.

Το Mental Health Europe προτείνει να θυμηθούμε άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί κανείς να κάνει παζάρια με τα ανθρώπινα δικαιώματα: είτε τα σεβόμαστε και τα εφαρμόζουμε είτε όχι – δεν υπάρχουν και πολλά στο ενδιάμεσο.


Ism Tsox
Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...