PsychologyNow Team

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, 10-10-2023: «Η ψυχική υγεία αποτελεί παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα»

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, 10-10-2023: «Η ψυχική υγεία αποτελεί παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα»

PsychologyNow Team

Η ψυχική υγεία αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους.


Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2023 είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους και τις κοινότητες να συσπειρωθούν πίσω από το μήνυμα: "Η ψυχική υγεία είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα" για να βελτιώσουν τις γνώσεις, να ευαισθητοποιήσουν και να προωθήσουν δράσεις που προάγουν και προστατεύουν την ψυχική υγεία όλων ως παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα.

Η ψυχική υγεία αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους. Ο καθένας, όποιος και όπου κι αν είναι, έχει δικαίωμα στο υψηλότερο εφικτό επίπεδο ψυχικής υγείας. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα στην προστασία από τους κινδύνους για την ψυχική υγεία, το δικαίωμα στη διαθέσιμη, προσβάσιμη, αποδεκτή και καλής ποιότητας φροντίδα και το δικαίωμα στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ένταξη στην κοινότητα.

Η καλή ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας υγεία και ευημερία. Ωστόσο, ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως ζει με προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική τους υγεία, την ευημερία τους, τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται με τους άλλους και τα μέσα διαβίωσής τους. Οι καταστάσεις ψυχικής υγείας επηρεάζουν επίσης έναν αυξανόμενο αριθμό εφήβων και νέων.

Μία ψυχική διαταραχή δεν θα πρέπει ποτέ να αποτελεί λόγο για να στερηθεί κάποιος τα ανθρώπινα δικαιώματά του ή να αποκλειστεί από τις αποφάσεις που αφορούν την υγεία του.

Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο, τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας εξακολουθούν να βιώνουν ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλοί αποκλείονται από τη ζωή της κοινότητας και υφίστανται διακρίσεις, ενώ πολλοί περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση στη φροντίδα ψυχικής υγείας που χρειάζονται ή έχουν πρόσβαση μόνο σε φροντίδα που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Ο ΠΟΥ συνεχίζει να συνεργάζεται με τους εταίρους του για να διασφαλίσει ότι η ψυχική υγεία εκτιμάται, προωθείται και προστατεύεται και ότι λαμβάνονται επείγοντα μέτρα ώστε όλοι να μπορούν να ασκούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και να έχουν πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας που χρειάζονται.

Πάρτε μέρος στην εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2023 για να μάθετε περισσότερα για το βασικό δικαίωμά σας στην ψυχική υγεία, καθώς και για το πώς να προστατεύσετε τα δικαιώματα των άλλων.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...