Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.)

H Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.) δραστηριοποιείται ως μη κερδοσκοπικό σωματείο στην κοινότητα από το 1988 με σκοπό την προσφορά ενός εναλλακτικού μοντέλου παροχής ψυχιατρικής φροντίδας με βάση τις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

Η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Εφήβων της ΕΠΑΨΥ, αποτελεί έξω-νοσοκομειακή στεγαστική δομή ψυχικής υγείας για έφηβους/έφηβες ηλικίας 13-18 ετών με ψυχιατρική συμπτωματολογία, που χρήζουν ειδικής θεραπευτικής παρέμβασης εκτός του οικογενειακού ή κοινωνικού τους περιβάλλοντος. Έχει την δυνατότητα φιλοξενίας έως οκτώ (8) εφήβων σε συνεργασία με τα Ψυχιατρικά Τμήματα Νοσοκομείων Παιδιών και Εφήβων και λοιπούς φορείς παιδικής προστασίας.

Η Μονάδα στελεχώνεται σε 24ωρη βάση από Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα, η οποία απαρτίζεται από Επιστημονικά Υπεύθυνη/Κοινωνική Λειτουργό, Διοικητικά Υπεύθυνη, Ψυχολόγο, Νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό φροντίδας, καθώς και εξωτερικούς συνεργάτες Παιδοψυχίατρο και Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπευτή.

Οι βασικοί άξονες του αποκαταστασιακού προγράμματος της Μονάδας αφορούν στην κάλυψη των ψυχοκοινωνικών και συναισθηματικών αναγκών των εφήβων ωφελουμένων, στην ενίσχυση και ανάπτυξη των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους, καθώς και στην παιδαγωγική υποστήριξη και προώθηση της προ-επαγγελματικής τους κατάρτισης.

Παράλληλα, παρέχονται υποστηρικτικές, συμβουλευτικές και ψυχοεκπαιδευτικές υπηρεσίες στις οικογένειες των ωφελουμένων με στόχο την μεγιστοποίηση της λειτουργικότητάς τους, ώστε να διευκολυνθεί η ομαλή επαναφορά των εφήβων στο οικογενειακό τους πλαίσιο, όπου αυτό είναι εφικτό, και η επανένταξη στην κοινότητα.

Παρεχόμενες Υπηρεσίες

  • Δημιουργία και υλοποίηση εξατομικευμένου θεραπευτικού προγράμματος, προσαρμοσμένου στις ικανότητες και τις επιθυμίες κάθε εφήβου, το οποίο αξιολογείται και αναπροσαρμόζεται τακτικά ανάλογα με τις ανάγκες του ωφελούμενου.
  • Παιδοψυχιατρική παρακολούθηση και φαρμακολογική αγωγή.
  • Ψυχολογική εκτίμηση και Ατομική ψυχοθεραπεία.
  • Συμβουλευτική υποστήριξη και ψυχοεκπαίδευση του οικογενειακού πλαισίου, καθώς και υποστήριξη στην διευθέτηση προνοιακών ζητημάτων.
  • Εξατομικευμένη υποστήριξη και εκπαίδευση σε δραστηριότητες αυτοφροντίδας και ατομικής υγιεινής με στόχο την ανάπτυξη/ενίσχυση της ικανότητας αυτόνομης διαβίωσης.
  • Συμμετοχή των εφήβων σε προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων και κοινωνικοποίησης με στόχο την προσωπική τους εξέλιξη, τόσο ως προς τις ατομικές δεξιότητες αλλά και ως προς την κοινωνική ενεργοποίηση και προσαρμογή.
  • Μαθησιακή υποστήριξη και εισαγωγή στον επαγγελματικό προσανατολισμό.
  • Υπεράσπιση και προαγωγή των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εφήβων.
  • Δράσεις ενάντια στο στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των προκαταλήψεων που σχετίζονται με τις ψυχικές διαταραχές.

 

Εmail: agparaskevi@epapsy.gr

Facebook: https://www.facebook.com/xenonasefivonepapsy/

Σεμινάρια

Επερχόμενα Σεμινάρια

Σεμινάρια που έληξαν

Βρείτε μας στα...