PsychologyNow Team

Χαρισματικά παιδιά: εμπιστεύονται το συναίσθημα για να πετύχουν στη ζωή, όχι μόνο τη λογική

Χαρισματικά παιδιά: εμπιστεύονται το συναίσθημα για να πετύχουν στη ζωή, όχι μόνο τη λογική

PsychologyNow Team
μαθητής που γυρνάει την πλάτη του στη δασκάλα που γράφει στον πίνακα

Τα χαρισματικά παιδιά που επιτυγχάνουν αργότερα στη ζωή, ακολουθούν και το συναίσθημά τους, όχι μόνο τη λογική και τα στερεότυπα.


Νέα ευρήματα από μια συνεχιζόμενη 45ετή μελέτη, αποκαλύπτουν ότι τα μοτίβα που βρέθηκαν μέσα από ψυχομετρικές δοκιμασίες περίπου 700 πνευματικά χαρισματικών εφήβων, ήταν σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες για τα επαγγελματικά πεδία στα οποία θα διέπρεπαν στην ηλικία των 50 ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στο επιστημονικό journal Psychological Science, δείχνουν ότι οι γονείς θα πρέπει να αναγνωρίζουν και να δίνουν σημασία στις μοναδικές αξίες και τις προτιμήσεις του παιδιού τους, όπως ακριβώς κάνουν με τα πνευματικά χαρίσματά τους.

Οι άνθρωποι προσδίδουν διάφορα στερεότυπα στα χαρισματικά παιδιά, ιδιαίτερα αν διαθέτουν μαθηματικό ταλέντο, υποθέτοντας ότι πρόκειται να γίνουν επιστήμονες, δήλωσε ο Ντέιβιντ Λουμπίνσκι, συγγραφέας της μελέτης. Είναι σαν να λέμε σε ένα παιδί ότι αν είναι ψηλό, θα γίνει οπωσδήποτε μπασκετμπολίστας.

Υπάρχουν πολλά ψηλά παιδιά που δεν θέλουν να παίξουν μπάσκετ και το ίδιο συμβαίνει και με τα ακαδημαϊκά ταλέντα. Πρέπει να ενθαρρύνουμε πραγματικά τα παιδιά να έρχονται σε επαφή όχι μόνο με τα χαρίσματά τους, αλλά με εκείνους τους τομείς με τους οποίους παθιάζονται, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λουμπίνσκι.

GiftedEmotRation es

Μεταξύ των ταλαντούχων παιδιών που μελετήθηκαν στην διαχρονική έρευνα, το 12% θεωρήθηκε επιφανείς στους τομείς τους, συμπεριλαμβανομένων CEO της Fortune 500, Καθηγητές στα ανώτερα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, ένας νικητής του βραβείου Pulitzer, διακεκριμένοι δικαστές και δικηγόροι και βραβευμένοι δημοσιογράφοι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πάθος που έδειχναν για ένα πεδίο καθώς και οι προτιμήσεις και οι αξίες των συμμετεχόντων, είναι ήδη παρόντα και μετρήσιμα στην ηλικία των 13 ετών, όταν σταθμίζονται και συνδυάζονται με τα αποτελέσματα των μαθητικών εξετάσεων και μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια τους τύπους σταδιοδρομιών στους οποίους θα πετύχουν στο μέλλον.

Η προηγούμενη έρευνα έχει τεκμηριώσει ότι όσα παιδιά θεωρούνται χαρισματικά, είναι πιο πιθανό να επιτύχουν επαγγελματικά στο μέλλον, δήλωσε ο Λουμπίνσκι. Όμως, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι οι ποιοτικά διαφορετικοί τύποι επιτυχίας στο μέλλον, μπορούν να προβλεφθούν ήδη από την ηλικία των 13 ετών, όταν συνδυάσουμε πληροφορίες για το μοτίβο των δυνατοτήτων και των ενδιαφερόντων τους, σε ένα χρονικό διάστημα 35 ετών.


Πηγή: Brian O. Bernstein et al. Psychological Constellations Assessed at Age 13 Predict Distinct Forms of Eminence 35 Years Later, Psychological Science (2019)

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...