PsychologyNow Team

Ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε το σύντροφό σας δεν είναι αυτός που πιστεύετε

Ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε το σύντροφό σας δεν είναι αυτός που πιστεύετε

PsychologyNow Team
ζευγάρι αναρωτιέται τον καλύτερο τρόπο για να υποστηρίξει το σύντροφό τους
Image credit: Katerina Holmes / pexels.com

Όλοι μας αξίζουμε μια εξαιρετική σχέση. Οι καλύτερες σχέσεις κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και οι καλύτεροι σύντροφοι βοηθούν σε αυτό με τρόπους που δε βλέπουμε.


Φανταστείτε ότι έχετε μια πραγματικά δύσκολη εβδομάδα στη δουλειά με πολλές απαιτήσεις, συναντήσεις και πολλά email. Νιώθετε ότι πνίγεστε. Ο σύντροφός σας το παρατηρεί και λέει Βλέπω ότι περνάς πραγματικά δύσκολα, άσε με να σε βοηθήσω. Θα κανονίσω εγώ τα φορολογικά για εσένα και θα αναλάβω και το βραδινό αυτήν την εβδομάδα. Εξαιρετικά υποστηρικτικό, έτσι δεν είναι;

Κατά κάποιο τρόπο. Τέτοιου είδους υποστήριξη είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια μεριά, βλέπουμε ξεκάθαρα ότι ο σύντροφός μας νοιάζεται και θέλει να βοηθήσει. Όπως μπορεί να υποψιάζεστε, μια έρευνα έδειξε ότι, όταν οι σύντροφοι λαμβάνουν εμφανή υποστήριξη, όπως την παραπάνω, είναι και πιο ευτυχισμένοι στη σχέση (Grime και λοιποί, 2018).

Οπότε ποιο είναι το πρόβλημα; Η ίδια έρευνα δείχνει ότι όταν γνωρίζουμε ότι ο σύντροφός μας θα μας βοηθήσει, η γνώση αυτή μπορεί να μειώσει τη διάθεσή μας και να μας κάνει να νιώσουμε πιο αγχωμένοι. Εν μέρει, αναγνωρίζοντας ότι χρειαζόμαστε βοήθεια μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ανεπαρκείς.

Νιώθουμε ως κάποιος άνθρωπος που δεν μπορεί να χειριστεί τη ζωή τους και χρειάζεται βοήθεια απ’ έξω. Μπορεί να αισθανόμαστε ότι θα ήμασταν πιο ικανά άτομα, αν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε μια αγχωτική εβδομάδα και καταστάσεις σχετικά με το σπίτι μας, χωρίς να χρειαστεί να επέμβει κάποιος άλλος και να σώσει τη μέρα μας.

Όταν βλέπουμε το σύντροφό μας να κάνει πράγματα για να μας βοηθήσει, μπορεί να αισθανθούμε και υπόχρεοι: Επειδή έχει κάνει τόσα πολλά, τώρα του χρωστάμε και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τα ανταποδώσουμε. Όλα αυτά δείχνουν ότι η υποστήριξη από το σύντροφό μας μπορεί να μας φορτώσει ένα σχετικό βάρος.

Υπάρχει καλύτερος τρόπος.

Αόρατη υποστήριξη

Ο σύντροφός σας, σάς βοηθάει και με τρόπους που δεν καταλαβαίνετε. Η «αόρατη υποστήριξη» προκύπτει, όταν ο σύντροφός σας κάνει πράγματα για το καλό σας, αλλά δεν το συνειδητοποιείτε. Ο σύντροφός σας είναι εκεί, δουλεύοντας στα παρασκήνια για να κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη. Δεν το επισημαίνει και ποτέ δε ζητάει αναγνώριση ή ανταπόδοση. Απλά το κάνει, γιατί σας βοηθάει.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνει ο σύντροφός σας από τα παρασκήνια για να βοηθήσει τόσο εσάς, όσο και τη σχέση σας, που δεν τα βλέπετε ποτέ. Μην κάνετε το λάθος, υπάρχουν πολλά που δε συνειδητοποιείτε. Η έρευνα έδειξε ότι οι σύντροφοι δε συνειδητοποιούν τις μισές θυσίες που κάνει ο σύντροφός τους για αυτούς (Visserman και λοιποί, 2017). Υπάρχουν ξεκάθαρα πολλά που περνάνε απαρατήρητα. Αλλά όλα αυτά που δε βλέπετε, μπορούν να σας βοηθήσουν.

Όταν οι ερευνητές παρακολουθούσαν τους φοιτητές νομικής που έδιναν εισαγωγικές εξετάσεις, διαπίστωσαν ότι, παρά το γεγονός ότι οι φοιτητές δεν είχαν ιδέα για το τί έκαναν οι σύντροφοί τους για να τους βοηθήσουν, είχαν λιγότερη κατάθλιψη και άγχος, όταν λάμβαναν αόρατη υποστήριξη (Bolger και λοιποί, 2018).

Παρομοίως, όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν αόρατη υποστήριξη, αναφέρουν υψηλότερη ικανοποίηση στη σχέση την επόμενη μέρα, χωρίς καμία μείωση της διάθεσης (Girme και λοιποί, 2018).

Επίσης, υπήρχαν και άλλα οφέλη: οι παραλήπτες της αόρατης στήριξης ήταν, επίσης, πιο ευτυχισμένοι με τις αλληλεπιδράσεις με το σύντροφό τους, όπως σχετικά με το πόσο χρόνο περνούσαν μαζί, την τρυφερότητα μεταξύ τους, και τη σεξουαλική ζωή τους. Εμφανώς, αυτό που ίσως δεν παρατηρούμε τη μια μέρα, μας ωφελεί την επόμενη.


Διαβάστε σχετικά: Ο σωστός τρόπος για να εκφράσετε ευγνωμοσύνη στη σχέση σας


12 παραδείγματα αόρατης στήριξης

Επειδή η αόρατη στήριξη δύσκολα φαίνεται, τα παραδείγματα δεν είναι πολλά. Παρακάτω θα βρείτε δώδεκα τρόπους, με τους οποίους μπορείτε να υποστηρίξετε αόρατα τη σχέση σας:

1. Να κάνετε κάποιες από τις δουλειές του σπιτιού για τις οποίες δεν είστε συνήθως υπεύθυνος.

2. Καταπιέστε την ανάγκη να διορθώσετε το σύντροφό σας για κάτι που έκανε λάθος.

3. Βγείτε βόλτα με τα παιδιά, ώστε να τελειώσει ο σύντροφός σας με τη δουλειά του.

4. Μη φάτε το τελευταίο κομμάτι γλυκό, ακόμα και αν το θέλετε πάρα πολύ.

5. Αντισταθείτε στον πειρασμό να δώσετε στο σύντροφό σας μια ανεπιθύμητη συμβουλή ή λύσεις για το πρόβλημά του/της.

6. Φτιάξτε το αγαπημένο φαγητό του συντρόφου σας ή αφήστε τον/την να διαλέξει το εστιατόριο.

7. Γεμίστε το αυτοκίνητο του συντρόφου σας με βενζίνη, ελέγξτε τα λάστιχά του ή πηγαίνετε το αυτοκίνητό του για πλύσιμο.

8. Δείτε μια ταινία που δε σας αρέσει πραγματικά, απλά επειδή αρέσει στο σύντροφό σας.

9. Αποφεύγετε να φορτώνετε με περισσότερες δραστηριότητες τις ήδη πολυάσχολες εβδομάδες του συντρόφου σας.

10. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να φτιάξουν αξιαγάπητες κάρτες και δώρα για το σύντροφό σας.

11. Ξεσηκώστε το σκύλο σας, ώστε να είναι πραγματικά χαρούμενος, όταν ο σύντροφός σας γυρίσει στο σπίτι.

12. Μη φορτώνετε περαιτέρω προβλήματα στο σύντροφό σας, όταν είχε μια αγχώδη μέρα.

Όταν ψάχνετε για τρόπους να προσφέρετε αόρατη υποστήριξη, είναι τόσο απλό όσο να πάρετε λίγο από το βάρος που σηκώνει ο σύντροφός σας, να μειώσετε το άγχος και τις υποχρεώσεις του ή να αυξήσετε τη διασκέδασή του – και όλα αυτά χωρίς να γνωρίζει ότι βάλατε το χεράκι σας.

Ένα σημαντικό επακόλουθο: Και οι δύο σύντροφοι πρέπει να συμμετέχουν. Αν μόνο ένας σύντροφος προσφέρει αόρατη στήριξη, και ο άλλος μόνο επωφελείται συνεχώς, η ποιότητα της σχέσης θα υπονομευθεί. Επίσης, η προσφορά αόρατης στήριξης δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνετε χαλί να σας πατήσει ή να περνάτε μονίμως ένα μαρτύριο.

Απλά σημαίνει ότι νοιάζεστε ο ένας για τον άλλον. Όλοι μας αξίζουμε μια εξαιρετική σχέση. Οι καλύτερες σχέσεις κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και οι καλύτεροι σύντροφοι βοηθούν σε αυτό με τρόπους που δε βλέπουμε.


Sof Andr
Απόδοση: Ανδριανάκη Σοφία – Μετάφραση και επιμέλεια ξενόγλωσσων άρθρων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...